O tym, że śliwki wpadają nie tylko w kompot, a również do aparatu destylacyjnego wiemy już od dawna. Ale imbir? To Ci dopiero receptura. No i ta wódka botaniczna… O co tu chodzi? Poznajcie lepiej drugą wódkę smakową z Jonston Distillery.
Czym jest Jonston Botanical Vodka Plum & Ginger?
To druga z serii, po Lime & Habanero, wódka smakowa od Jonston Distillery. Destylarnia, która początkowo koncentrowała się wyłącznie na ginie, w 2022 roku rozpoczęła również aktywność w obszarze wódek smakowych. Doświadczenie i technologię zdobyte w produkcji znakomitych ginów, wykorzystano do produkcji wódek botanicznych. Są to trunki, które tworzy się podobnie jak gin, tyle, że nie używa się jałowca. Składniki macerowane są w spirytusie, a potem całość jest destylowana.
Jonston Distillery wykorzystuje także specjalne koszyki, zainstalowane w aparatach destylacyjnych, przez które przechodzą opary alkoholowe. Umieszczane w nich składniki botaniczne nadają alkoholowi dodatkowego smaku i zapachu. Marka słynie także z wykorzystania tzw. rotawyparki, w której, w próżni, osobno destyluje się wybrane składniki botaniczne. Pozwala to na destylację w niższych temperaturach, przez co łatwiej zachować świeżość aromatu i smaku.
Plum & Ginger rozlano do butelek o pojemności 700 ml i zestawiono z mocą 40%.
Co na etykiecie?
Etykieta nawiązuje do tej, którą znamy z ginów. Mamy tu połączone jelonki rogacze (jeśli chcesz wiedzieć skąd się wzięły przeczytaj tekst o premierowych ginach Jonston Distillery) i charakterystyczny gradient kolorów. W tym przypadku fioletu i barwy żółtozielonej, które nawiązują oczywiście do śliwki i imbiru. Frontowa etykieta informuje także, że wykorzystano technikę destylacji próżniowej oraz miedziany alembik.
Z informacji zawartych na tylnej etykiecie dowiecie się, że do produkcji wódki wykorzystano tylko naturalne składniki a trunek powstał bez dodatku cukru.
Jak smakuje Jonston Botanical Vodka Plum & Ginger?
Wódka pachnie orzeźwiająco – cytrusami, słodką lemoniadą, imbirem, mnie ten zapach przypomina nawet odrobinę oranżadkę w proszku. W wytrawnym smaku mamy sporo słodkich owoców, ale tuż po chwili pojawiają się rześkie cytrusy a za nimi imbirowa, rozgrzewająca pikantność. Jest też trochę kwaśnych landrynek. W finiszu śliwki wraz ciasteczkami imbirowymi. Bardzo ciekawa pozycja.
Rozgrzewająca propozycja
Receptura oparta o śliwkę i imbir świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni i wieczory. Wódkę warto podawać w temperaturze pokojowej lub lekko tylko schłodzoną, aby nacieszyć się jej smakiem i słodkim aromatem. Znakomity alkohol na spotkania towarzyskie, na których chcielibyście zaskoczyć współbiesiadników czymś wyjątkowym. Warto spróbować jako pairing do dań mięsnych lub do bigosu.
Na zdrowie.
Pamiętajcie o odpowiedzialnej konsumpcji!
Interesuje Cię marka Jonston? Przeczytaj inne teksty na blogu:
Lato wszędzie, czyli Jonston Gin w wydaniu Summer Vibes 2022
Wiosenne przebudzenie od Jonston Gin, czyli Spring Blossom
Wywiad z Katarzyną Janus, współwłaścicelką i autorką receptur w Jonston Distillery