Edit: 24.10.2020 [ODWOŁANE] Niestety, z powodu rządowych restrykcji oraz troski o zdrowie uczestników, ze smutkiem, zmuszony jestem odwołać spotkanie :(.

Edit: 16.10.2020 [Wyprzedane] Dziękuje zainteresowanie udziałem w warsztatach. Czasy niełatwe, więc tym bardziej dziękuję, że mimo trudnych okoliczności zobaczymy się 30 października. Sprzedaż biletów zakończona. Zadbamy wraz z lokalem o maksimum bezpieczeństwa (niewielka grupa uczestników, zachowanie odległości, dezynfekcja etc.).

Wracam ze spotkaniami degustacyjnymi. Nie była to łatwa decyzja, okoliczności bowiem nie do końca sprzyjające, wiadomo – pandemia. Otrzymywałem jednak sporo wiadomości z zapytaniami typu “kiedy wreszcie jakaś degustacja”. Jakiś czas szukałem lokalu aż wreszcie trafiłem do menedżera katowickiej restauracji Stare i Nowe. Dzięki jego gościnności (zostałem nawet poczęstowany rzemieślniczym destylatem) i chęci współpracy, będziemy mieli do dyspozycji całe piętro tego wyjątkowego lokalu. Oczywiście zachowamy wszelkie zasady bezpieczeństwa, w tym dystansu społecznego. Szczegóły poniżej.

>>Strona z opisem wydarzenia i biletami dostępna pod tym linkiem<<

Kraftowa rewolucja na rynku gorzelniczym

Kraftowa rewolucja opanowuje rynek spirytusowy. Niewielkie gorzelnie, wykorzystując metody rzemieślnicze i wyjątkowe receptury, tworzą unikalne destylaty.

Możesz spróbować kilku z nich. Zapraszam na drugą edycję wyjątkowego spotkania degustacyjnego, podczas którego dowiesz się m.in:

    • jak powstaje wódka i skąd się wzięła,
    • czym różni się wódka od okowity,
    • jak smakują kraftowe, polskie destylaty klasy premium.
Spotkanie degustacyjne start
Można się już rejestrować 🙂

To wszystko w kameralnej atmosferze wyjątkowego lokalu w samym sercu Katowic. Spotkanie bowiem będzie miało miejsce w restauracji Stare i Nowe, w której 30 października (piątek) w godz.: 18:00 – 20:00 poznacie tradycje gorzelnicze w nowoczesnym wydaniu!

Destylaty z ziemniaków vs okowity z owoców

Tym razem, spotkanie odbędzie się pod hasłem ziemniaki vs. owoce. To destylaty z tych właśnie surowców zostaną podane w specjalnych kieliszkach do degustacji. Dlaczego wysokoprocentowe alkohole z mocą ok 40%, o przezroczystej barwie nazywam destylatami a nie po prostu wódką? O tym dowiecie się na spotkaniu.

Aparat do destylacji Carl
M.in w takich aparatach destylacyjnych powstają alkohole rzemieślnicze

Strona wydarzenia i bilety

Jeśli więc szukasz pomysłu na piątkowy wieczór, chcesz spróbować czegoś nowego albo sprawić komuś prezent-niespodziankę, kup bilety na to wydarzenie. Dzięki uprzejmości i gościnności jednego z gospodarzy warsztatów: restauracji Stare i Nowe, bilety można kupić w okazyjnej cenie: 50 zł w Preorderze (tylko 2 takie bilety) i 69 zł (bilet Standard).

W sprzedaży także bilety Premium za 99 zł. Ich posiadacze otrzymają zestaw upominkowy: kieliszek do degustacji alkoholi mocnych i 2 próbki (tzw. sample) o pojemności 40 ml wybranych przez mnie alkoholi degustowanych podczas spotkania.

W cenie biletu otrzymujesz:

      • Udział w prezentacji dotyczącej wódki i podobnych jej destylatów
      • Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
      • Degustację 5 porcji alkoholi (5×20 ml) podanych w kieliszkach degustacyjnych, będą to:
        • cOVIIdówka. Wyjątkowy destylat z owoców na czas pandemii i nie tylko. Dzieło, wielokrotnie nagradzanej Drake Distillery z Wielkopolski.
        • Destyl: wytłoki gronowe. Co się kiedy surowiec z biodynamicznej winnicy w Wieliczce zostanie poddany destylacj i Podkarpackiej Destylarni Okowity? Powstanie owocowy, unikalny trunek o słodkim aromacie i wytrawnym smaku.
        • Ziemniak. Destylat z ziemniaka z Podola Wielkiego oczarował już niejednego eksperta i konesera. Nic dziwnego, że alkohole z tej niewielkiej miejscowości w woj. pomorskim podbijają teraz serca i podniebienia sympatyków alkoholi wysokoprocentowych w całej Polsce.
        • Okowita z ziemniaków z Podkarpackiej destylarni Okowity. Dla porównania, ziemniak z jednej najlepszych polskich gorzelni zlokalizowanej na Podkarpaciu. Doskonała esencja aromatu i smaku jednego z najpopularniejszych polskich warzyw. Musicie spróbować.
        • Niespodzianka: niech nazwa ostatniego, degustowanego alkoholu, pozostanie jeszcze jakiś czas tajemnicą :).
      • Przekąski, woda
      • Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym
Alkohole na spotkanie degustacyjne
Alkohole, które zostaną podane na spotkaniu degustacyjnym

>>Strona wydarzenia i bilety<<

Opinie uczestników i odpowiedzialna konsumpcja

To będzie odpowiedzialna konsumpcja, każdy uczestnik otrzyma niewielkie porcje alkoholu, które jednak zsumuja się do ok 100-120 ml wysokoprocentowego alkoholu na osobę, proszę miejcie to na uwadze. Proszę też o nie konsumowanie alkoholu przed spotkaniem – to utrudni Wam czerpanie radości z poznawania smaków i aromatów podczas degustacji.

Do zobaczenia.

Poniżej opinie kilku dotychczasowych uczestników warsztatów:

      • “Bardzo dobrze merytorycznie przygotowane warsztaty” (Wojtek)
      • “To było ożywcze i inspirujące spotkanie”. (Monika)
      • “Zaskakujące informacje o historii wódki. Nie miałem pojęcia o jej pochodzeniu”. (Marcin)
      • “Ciekawe było doświadczenie z destylatem z młodego ziemniaka. Odważny smak”. (Bezimienny)
      • “Nigdy nie przypuszczałem, ze podróż przez krainę wódki może być tak fascynująca.” (Piotr)
      • “Super spotkanie. Marcin, fajna prezentacja i szanuję wiedzę”. (Jacek)

Warsztaty tylko dla osób pełnoletnich. Prosimy o zabranie dowodów osobistych.

Dodatkowe pytania? Napisz do mnie na: FacebookInstagram lub na 40procent@40procent.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *