Podkarpacka Destylarnia Okowity to alkohole w tradycyjnym, polskim, najlepszym wydaniu. Grzegorz Pińczuk (przeczytaj wywiad), właściciel gorzelni, pielęgnuje rodzinne tradycje rzemieślniczej produkcji alkoholi. To jeden z tych pionierów rynku, którzy odważyli się zaryzykować działalność w dziedzinie, która dopiero w Polsce raczkowała. Dziś gorzelniczy kraft rozwija się w najlepsze a Podkarpacka Destylarnia Okowity słynie w dużej mierze z produkcji alkoholi na zlecenie innych podmiotów, destylując rewelacyjne trunki m.in. dla marek: Destyl, OXYMA, Handelek (wyborna okowita z czerstwego chleba), czy firmy jednego ze znanych ex-polityków. Nie zapominajmy jednak, że wszystko zaczęło się tu od własnych trunków. Dziś przybliżam Wam jeden z nich – okowitę z jabłek Podkarpackiej Destylarni Okowity.

Okowita z jabłek z Podkarpackiej Destylarni Okowity
Okowita z jabłek z Podkarpackiej Destylarni Okowity

Czym jest okowita z jabłek z Podkarpackiej Destylarni Okowity?

To jedna z serii rzemieślniczych okowit powstających z surowców od okolicznych sadowników. Oprócz okowity jabłkowej, PDO tworzy jeszcze okowity ze śliwek i gruszek, okowitę z ziemniaków oraz całą gamę okowit zbożowych, nalewek owocowych, a ostatnio także wódkę Bieszczadzki Drwal i gin – Gin Bieszczadu. Okowitę z jabłek rocznik 2020 rozlano do typowych dla Podkarpackiej Destylarni Okowity pękatych butelek o pojemności 500 ml.

Jak smakuje okowita z Jabłek z Podkarpackiej Destylarni Okowity?

Kiedy zbliżycie kieliszek do nosa wyczujecie intensywny, czysty, jabłkowy aromat dojrzałych owoców, jabłkowego miąższu, jest w tym zapachu sporo słodyczy, przez co jest bardzo zachęcający. W smaku dużo dojrzałych jabłek, potem pojawiają się nuty zielonych roślin, liści. Finisz dość długi, z goryczką skórek mniej dojrzałych owoców i posmakiem ciasta drożdżowego z owocami. Moją plenerową degustację w wersji wideo możecie zobaczyć na kanale 40procent na YouTube.

Okowita z jabłek z Podkarpackiej Destylarni Okowity to alkohol o walorach degustacyjnych
Okowita z jabłek z Podkarpackiej Destylarni Okowity to alkohol o walorach degustacyjnych

Co na etykiecie?

Przednia, biała etykieta z prostym wzorem przedstawia klimat tego, co najlepsze w polskiej wsi. W tle widoczny jest obraz przedstawiający agrarny krajobraz z XIX wieku, z polami uprawnymi i mieszkańcami niewielkich miejscowości. Górna część etykiety przedstawia logo Podkarpackiej Destylarni Okowity z symbolicznie przedstawionym budynkiem gorzelni w miejscowości Długie. W logo zawarto także datę – 1880 rok, wskazującą na potwierdzone historycznie początki działania obiektu. Poniżej znajduje się nazwa trunku, czyli okowita z jabłek, zdjęcie surowca i rocznik. Oprócz tego  można tu znaleźć numer butelki i partii, a także informacje o mocy (43%) i pojemności.

Okowita z jabłek z PDO rozlewana jest do poręcznych pękatych butelek
Okowita z jabłek z PDO rozlewana jest do poręcznych pękatych butelek

Jaka jest cena okowity z jabłek?

Okowita z jabłek to inwestycja rzędu 125 zł za butelkę 500 ml i ok 100 zł za butelkę 350 ml. Wybrane trunki Podkarpackiej Destylarni Okowity znajdziesz w sklepie online 40procent.pl

W plenerze i w kuchni

Okowita z jabłek sprawdzi się podczas ciepłych pór roku przy okazji imprez plenerowych jak grill czy ognisko. Jej orzeźwiający charakter pomoże odetchnąć od upałów a owocowy słodko cierpki charakter świetnie podkreśli smak smażonych i pieczonych mięs. Jeżeli chodzi o chłodniejsze pory roku, degustacyjne walory trunku będą sprzyjały domowym degustacjom w gronie przyjaciół. Warto porównać smak i aromat okowity z jabłek z innymi trunkami Podkarpackiej Destylarni Okowity i wymieniać się opiniami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *