Przeczytałem, że śliwki w starożytności były gdzieniegdzie uważane za „rozweselające owoce”. Ponoć Egipcjanie chowali zmarłych z odpowiednim ich zapasem, aby uchronić nieboszczyków od pośmiertnego smutku a przy okazji zapewnić mały prowiant w zaświatach*.
Czy śliwki wprowadzają w lepszy nastrój? Nie wiem. Na pewno robią to jednak destylaty z tych owoców, które przecież mają w Polsce wielkie tradycje. Trudno się dziwić, że gorzelnie rzemieślnicze postanowiły je kultywować. Owoce są dostępne, mają odpowiednią jakość, jest też sporo odmian, można więc eksperymentować i doskonalić sztukę tworzenia wyjątkowych alkoholi ze śliwek. Przyglądam się dziś bliżej okowicie ze śliwek z Podkarpackiej Destylarni Okowity.
Czym jest okowita ze śliwek Podkarpackiej Destylarni Okowity
Okowita ze śliwek to jeden z linii alkoholi rzemieślniczych Podkarpackiej Destylarni Okowity. Jeśli chodzi o owoce, to powstają tu również destylaty z jabłek i gruszek a ze zbóż: z żyta, jęczmienia, pszenicy i kukurydzy. Dumą PDO jest także okowita z ziemniaków. Na bazie destylatu rolniczego produkuje się tu również nalewki: malinową, pigwowcową i wiśniową.
Trunek ze śliwek, podobnie jak pozostałe miejscowe destylaty, powstaje w murach budynku z udokumentowanymi tradycjami gorzelniczymi sięgającymi roku 1880. Za surowiec posłużyły tu popularne węgierki z sadów z okolic Łącka. Butelka, z którą mam do czynienia to drugi rozlew z tej odmiany (wcześniej okowitę tworzono tu z odmiany president). Śliwka, przed destylacją jest podgotowywana, po czym oddzielane są pestki. Powstały z niej trunek dostępny jest w butelkach o pojemności 350 ml i 500 ml, który zestawiono z mocą 43%.
Co na etykiecie?
Frontowa, biała etykieta utrzymana jest w klimacie odnoszącym się do tradycji rolniczych i rzemieślniczych. Górna jej część zawiera logo Podkarpackiej Destylarni Okowity z symbolicznie przedstawionym budynkiem gorzelni oraz datą (1880 rok) wskazującą na potwierdzone historycznie początki działania obiektu. Poniżej znajduje się nazwa trunku, czyli okowita ze śliwek, zdjęcie surowca i rocznik. Oprócz tego można tu znaleźć numer butelki i partii, a także informacje o mocy (43%) i pojemności. W tle etykiety widać nadrukowane zdjęcie będące panoramą przedstawiającą krajobraz podkarpackiej XIX wiecznej wsi.
Tylna etykieta to przede wszystkim opis, którego treść poniżej.
„Produkty wytwarzane w naszej destylarni wyróżnia wyrazistość smaku i zapachu, wskazując na rodzaj oraz jakość użytego surowca. Gorzelnie wykorzystuje tradycyjną technologię parową. Wszystkie procesy, wraz z butelkowaniem, odbywają się w jednym miejscu. Może wytrącać się naturalny osad. Numer banderoli identyfikuje partię produkcyjną.”
Jak smakuje okowita ze śliwek z Podkarpackiej Destylarni Okowity?
Zaserwowana w temperaturze pokojowej, w kieliszku degustacyjnym dostarcza sporo owocowych, przyjemnych doświadczeń. Okowita ze śliwek oferuje lekki aromat słodkiej śliwki, kompotu ze śliwek i nieco śliwki wędzonej, pojawia się też odrobina trawy i siana. W smaku oczywiście przede wszystkim śliwka, która pojawia się w wydaniu wytrawnym, kwaskowo-gorzkim. Da się też wyczuć włoskie orzechy a po dłuższym obcowaniu pojawia się słodycz. Finisz gorzkawy, mocno rozgrzewający trawa i owoce.
Ile kosztuje Okowita ze śliwek z Podkarpackiej Destylarni Okowity?
Butelka 500 ml to inwestycja rzędu 129 zł. 350 ml to ok 99 zł.
Trunki Podkarpackiej Destylarni Okowity znajdziesz m.in. w sklepie online 40procent.pl
Biesiada, ognisko i polski obiad.
Bogaty, gęsty owocowy aromat i smak, powodują, że okowita ze śliwek z Podkarpackiej Destylarni Okowity sprawdzi się podczas imprez plenerowych. Bardzo lubię cieszyć się okowitami owocowymi właśnie przy ognisku czy grillu – świetnie komponują się pieczonym mięsem i przekąskami. Znakomicie sprawdzą się również przy okazji domowych spotkań, podczas których serwowane będą dania kuchni polskiej, m.in. te, które tradycyjnie pasują do śliwek, jak schab, kaczka, czy biała kiełbasa. Walory degustacyjne tego trunku to także świetna możliwość poczęstowania członków rodziny, przyjaciół czy znajomych okowitą ze śliwek i pozwolenie innym na porównanie jej z innymi wysokoprocentowymi alkoholami rzemieślniczymi.

Alkohole kraftowe to znakomity akompaniament dla wielu dań i przekąsek, można też spróbować kilku roczników i doszukiwać się różnic.
*Źródło: posbistro.com/blog/pl/sliwki-rozweselajace-owoce/