Jeśli chodzi o dostępne na rynku, polskie, rzemieślnicze destylaty z ziemniaka to naprawdę jest już w czym wybierać. Co może niektórych nieco dziwić, okowity ziemniaczane bardzo różnią się między sobą aromatem i smakiem, mimo, że wydawałoby się pochodzą z tego samego surowca. Jak to możliwe? To jeden z sekretów gorzelniczego kraftu. Jest tak wiele możliwości wpływania na finalny smak okowity, że z każdego typu surowca można tworzyć bardzo różne alkohole. Wybór odmiany ziemniaka, jego jakość, okres i miejsce składowania, do tego odpowiedni czas, czy temperatura fermentacji, sposób destylacji… To wszystko ma wpływ na finalne walory trunku. Dziś przybliżam Wam nieco, przyznam otwarcie, jeden z moich ulubionych alkoholi z popularnych kartofli. Poznajcie okowitę z ziemniaków, tworzoną w Podkarpackiej Destylarni Okowity, o której więcej pisałem już tutaj. Degustację wideo możecie obejrzeć na kanale 40proent na YouTube.
Czym jest okowita z ziemniaków Podkarpackiej Destylarni Okowity?
To wyjątkowy alkohol, jeden z flagowych produktów tworzonych w gorzelni w miejscowości Długie. Unikatowy m.in. ze względu na swój smak i aromat, historię oraz wybór surowca. Okowita powstaje z jadalnych, niskoskrobiowych, starannie wyselekcjonowanych odmian ziemniaków. Do produkcji wykorzystywana jest włoska aparatura przeznaczona do destylacji, metodami rzemieślniczymi, krótkich partii alkoholu.
Ziemniak był pierwszym i głównym surowcem przetwarzanym w gorzelni w Długiem od jej początków datowanych na drugą połowę XIX wieku. Trudno się więc dziwić, ze Podkarpacka Destylarnia Okowity, która działa dziś w tych samych murach, przywiązuje tak dużą wagę do alkoholu produkowanego akurat z tego surowca. Pieczołowite podejście, rzetelność i skłonność do eksperymentowania dały efekty. Trunek zdobywał złote medale podczas Warsaw Spirits Comeptition 2019 i 2020.
Okowita jest rocznikowana a charakterystyczne, pękate butelki o pojemności 500 ml są numerowane. W skład linii okowit powstających w Podkarpackiej Destylarni Okowity wchodzą także alkohole z pszenicy, kukurydzy, żyta, jęczmienia, jabłek, gruszek i śliwek.
Co na etykiecie?
Sama butelka wygląda dość niepozornie. Frontowa, biała etykieta utrzymana jest w klimacie odnoszącym się do tradycji rolniczych i rzemieślniczych. Górna jej część zawiera logo Podkarpackiej Destylarni Okowity z symbolicznie przedstawionym budynkiem gorzelni oraz datą (1880 rok) wskazującą na (potwierdzone historycznie) początki działania obiektu. Poniżej znajduje się nazwa trunku, czyli okowita z ziemniaków, zdjęcie surowca i rocznik. Oprócz tego można tu znaleźć numer butelki i partii, a także informacje o mocy (43%) i pojemności. W tle etykiety widać nadrukowane zdjęcie będące panoramą przedstawiającą krajobraz podkarpackiej XIX wiecznej wsi.
Tylna etykieta to przede wszystkim opis, którego treść poniżej.
„Produkty wytwarzane w naszej destylarni wyróżnia wyrazistość smaku i zapachu, wskazując na rodzaj oraz jakość użytego surowca. Gorzelnie wykorzystuje tradycyjną technologię parową. Wszystkie procesy, wraz z butelkowaniem, odbywają się w jednym miejscu. Może wytrącać się naturalny osad. Numer banderoli identyfikuje partię produkcyjną.
Oprócz tego znajdują się tu dane teleadresowe producenta oraz powtórzone informacje o pojemności butelki i zawartości alkoholu.
Jak smakuje okowita z ziemniaków Podkarpackiej Destylarni Okowity?
Mamy tu do czynienia z czymś bardzo wyjątkowym, przynajmniej dla mnie. Subiektywnie, jeden z najlepszych alkoholi z ziemniaka, których miałem okazję spróbować. Trudno o więcej ziemniaka w ziemniaku. Intensywny gęsty, kremowy, ziemniaczany aromat, który uwalnia się tuż po odkorkowaniu butelki przypomina krojonego, świeżego ziemniaka i placki ziemniaczane. W łagodnym, smaku, do którego pasuje słowo „smooth” pojawia się to co najlepsze w ziemniaku. Puree ziemniaczane ze śmietaną, surowy ziemniak i dużo mąki ziemniaczanej. Skrobia jest tak mocno wyczuwalna, że trzymając alkohol w ustach można się spodziewać, że zagryzając zęby poczujemy drobne ziarenka mąki. Finisz dalej skrobiowy, wyczuwalna też pieczona skórka z ziemniaka.
Odkąd spróbowałem tej okowity po raz pierwszy stałem się fanem i jestem nim do dziś. Muszę jednak przyznać, że na początek przygody z destylatami rzemieślniczymi, rzadko polecam alkohole z ziemniaka. Sam musiałem chwilę (nie za długą) do nich dojrzewać ?.
Esencja spotkań
Agrarna stylistyka butelki i charakter trunku zachęcają przede wszystkim do korzystania tego alkoholu przy okazji tradycyjnych, polskich, swojskich posiłków. Golonka, bigos, pierogi czy popularny schabowy nabiorą dodatkowych walorów jeśli poprzedzimy kolejny kęs odrobiną tej okowity ziemniaczanej. Tradycyjna polska biesiada, spotkanie rodzinne czy wyjazd w gronie przyjaciół to będą doskonałe okazje aby spróbować tego trunku z podkarpackim rodowodem. Nie bójcie się jednak (odpowiedzialnej) degustacji w warunkach domowych. Kieliszek (rekomendowany degustacyjny) tego alkoholu, podanego w temperaturze pokojowej, z pewnością uprzyjemni wieczorny seans filmowy lub sportowy. Intensywny aromat i „gęsty” smak tego trunku znajdzie swoich fanów wśród osób lubiących destylaty z ziemniaka i miłośników, wyrazistych, intensywnych alkoholi wysokoprocentowych. Na zdrowie!