Branża alkoholi mocnych od kuchni? No, może raczej od salonów 😊. Serwis 40procent.pl został patronem medialnym gali drugiej edycji Warsaw Spirits Competition. 25 października, w Warszawie, przedstawiciele producentów i dystrybutorów alkoholi odbiorą medale za najlepsze trunki w aż 23 kategoriach. Spotkanie ma charakter zamknięty, tzn. organizowane jest tylko dla zaproszonych gości. Ale spokojnie, będę tam Waszymi oczami i uszami.

Warsaw Spirits Comptition Medale 40procent.pl Blog o wódce
Warsaw Spirits Competition Medalez 2018 roku

Gospodarze i organizatorzy Warsaw Spirits Competition

Gospodarz spotkania – restauracja Baczewskich, będzie miejscem rozdania aż 131 medali. Organizatorzy – redakcja magazynu Aqua Vitae oraz serwisu spirits.com.pl podkreślają, że poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki. Duże marki starły się z wyrobami kraftowymi, których w tegorocznym konkursie było wyjątkowo dużo. Jury w składzie: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński i Łukasz Gołębiewski miało więc nie lada wyzwanie. Zwłaszcza, że wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek.

Poniżej pełna lista kategorii, choć mnie oczywiście interesuje przede wszystkim trzynaście początkowych 😊.

Wódki, okowity, i inne alkohole, czyli nagradzane kategorie

  1. Wódka czysta mieszana/zbożowa (blended/mixed grain vodka)
  2. Wódka żytnia (rye vodka)
  3. Wódka pszeniczna (wheat vodka)
  4. Wódka ziemniaczana (potato vodka)
  5. Wódka starzona (aged vodka)
  6. Wódka smakowa – owoce (flavoured vodka – fruits)
  7. Wódka smakowa – zioła (flavoured vodka – herbs)
  8. Wódka smakowa – inne aromaty (flavoured vodka – other flavoures)
  9. Okowity i destylaty owocowe niestarzone (natural unaged fruit spirit/fruit brandy)
  10. Okowity i destylaty warzywne niestarzone (natural unaged vegetable spirit)
  11. Okowita zbożowa niestarzona (natural unaged grain spirit)
  12. Okowita starzona (natural aged spirit e.g.: slivovitz, apple brandy/calvados etc.)
  13. Alkohole starzone (aged beverages)
  14. Likiery, nalewki, napoje spirytusowe (spirit beverages & liquors)
  15. Gin
  16. Rum/cachaça
  17. Whisky single malt
  18. Whisky blended
  19. American whiskey/bourbon
  20. Irish whiskey/single pot still
  21. Grape brandy/cognac/armagnac
  22. Pomace brandy/aged grappa
  23. Tequila/mezcal

Kryteria przyznawania medali

Alkohole były oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo. Jury przyznało 126 złotych medali, sześć srebrnych. Medale srebrne otrzymywały próbki o średniej nocie co najmniej 70/100 punktów, złote próbki o łącznej nocie co najmniej 80/100 punktów. Ponadto jury przyznało 21 medali Double Gold, które przypadły dla trzech próbek najwyżej ocenionych w konkursie oraz najlepszych próbek w poszczególnych kategoriach.

Ciekawi mnie czy opisywane już na blogu trunki marek takich jak: Grochowica, Miler Spirits, Wokulski czy Jakob Haberfeld zostaną nagrodzone. Życzę im jak najlepiej.

Partnerem inicjatywy jest firma Pro-Log S.A.

Warsaw Spirits Competition a sezon świąteczny

To właśnie tu, w serwisie 40procent.pl jako jedni z pierwszych poznacie laureatów w poszczególnych kategoriach. Powoli zbliża się sezon świąteczny, więc wyniki mogą być dla Was inspiracją do tego, co postawić na świątecznych stołach lub podarować na prezent. Butelka nagrodzonego, nietuzinkowego alkoholu może być doskonałym tzw. icebreakerem albo inaczej, “otwieraczem” rozmowy. Znajdzie się bowiem zapewne biesiadnik, który zamiast wstępnej rozmowy o pogodzie, będzie wolał zagaić temat związany z wyjątkową butelką, która dzięki Wam pojawi na stole.

Przy okazji patronatu pojawiła się także potrzeba stworzenia logo dla serwisu 40procent.pl. Jak widzicie na fragmencie zaproszenia “suchy” napis 40procent.pl nie prezentuje się najlepiej. Trzeba się więc za to zabrać 😊.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *