Siej owies w błoto, będziesz zbierał złoto – mówi stare przysłowie. Wprawdzie nie mam wiedzy dotyczącej warunków, w jakich gospodarstwo Paszotów uprawia swoje zboża, ale mogę powiedzieć, że okowita z tego surowca z Podola Wielkiego to na pewno trunek co najmniej tak szlachetny w świecie alkoholi, jak złoto w świecie metali. 

Owies, w gorzelnictwie wykorzystywany jest stosunkowo rzadko. Historycznie przeszkodą była charakterystyczna łuska, która powodowała, że obróbka ziarna była niewygodna a nawet ryzykowna. Mogła bowiem nawet spowodować niedrożność w kolumnie do destylacji ciągłej. Ponadto, owies jest rośliną jarą, co z definicji skutkuje niższymi plonami niż oziminy. W związku z tym, w przeliczeniu na hektar uprawy wydajność skrobi jest mała. 

W rezultacie, przemysłowa produkcja spirytusu z owsa prawie nie istnieje, głównie z przyczyn ekonomicznych. Na szczęście jest gorzelnictwo kraftowe, w którym to nie wydajność jest najważniejsza. Stawia się tu przede wszystkim na pomysł, wiedzę dotyczącą tworzenia alkoholi, a przede wszystkim – finalną jakość destylatu. Dzięki pracy gorzelników z Podola Wielkiego miałem okazję spróbować tego niezwykłego trunku. Poniżej dzielę się kilkoma informacjami na jego temat. Poznajcie Owies.

Czym jest Owies z Podola Wielkiego?

Owies to jeden z produktów linii kraftowych okowit pochodzących z gorzelni w Podolu Wielkim. Tutaj wszystkie alkohole wytwarza się z własnych surowców, co w Polsce ciągle jeszcze jest rzadkością. Dzięki temu producent ma kontrolę nad całym procesem tworzenia alkoholu – od pola do butelki. Okowity z Podola Wielkiego są rocznikowane a partie limitowane. Dotąd, pod marką Podole Wielkie, na rynku pojawiły się okowity z ziemniaków (trzy rodzaje – z różnych odmian), pszenicy, jęczmienia i żyta oraz wódki – z ziemniaków i żyta. Dla podkreślenia wykorzystywania zbóż i ziemniaków z własnych upraw, na butelkach okowit z Podola Wielkiego można znaleźć nazwy pola, z którego pochodzi surowiec. W przypadku Owsa, jest to areał o uroczej nazwie – Kiszka. Okowitę tę wyróżnia fakt, że cała partia powstała z myślą o dystrybucji przez Dom Whisky i tylko tam (poza miejscem samej gorzelni), można ją nabyć. Rozlano zaledwie 544 butelki o pojemności 700 ml. Każda ma moc 43%.

Podole Wielkie, okowita Owies 2019
Podole Wielkie, okowita Owies 2019

Co na etykiecie?

Frontowa etykieta, ze względu na falisty kształt krawędzi, przypomina nieco znaczek pocztowy podzielony na dwie części – górną i dolną. Każda z etykiet okowit Podola Wielkiego różni się kolorem w zależności od rodzaju surowca. Górna, większa część wskazuje na nazwę produktu i informuje o roczniku. W tym przypadku jest to rok 2019. Ten rocznik charakteryzuje się również tym, że na etykietach posiada nadrukowany wizerunek wieloletniego kierownika gorzelni Pana Andrzeja Żółcia. W ten sposób producent podkreśla, jak ważni dla Podola Wielkiego są ludzie. Kolejne roczniki mają mieć etykiety przedstawiające inne osoby. Dolna część etykiety to przede wszystkim informacje o nazwie pola, z którego zebrano owies (wspomniana „Kiszka”), liczba butelek tej partii oraz dane dot. objętości butelki oraz zawartości alkoholu.

Tylna etykieta zawiera krótki opis trunku: „Owies 2019 urzeka aromatem siana i pieczonych jabłek, subtelnym kwiatowo – zbożowym smakiem oraz wyrazistym finiszem z nutami owoców i chmielu.”

Tuż obok, znajduje się opis gorzelni, którego treść poniżej.

„Produkty Podole Wielkie powstają z pasją, a każda butelka skrywa wyjątkowy trunek. Tworzenie naszych destylatów rozpoczynamy już na polu, gdzie z wielką starannością uprawiamy zboża i ziemniaki. Najwyższa jakość surowca zobowiązuje, dlatego destyujemy rzetelnie, powoli, w miedzianej kolumnie. Butelkujemy ręcznie, bez filtracji oraz żadnych dodatków. Efektami naszej pracy są alkohole niepowtarzalne i niezwykle złożone. Rocznik 2019 dedykujemy wieloletniemu kierownikowi naszej gorzelni, Panu Andrzejowi Żółciowi.”

Okowita owsiana Podole Wielkie, etykieta
Okowita owsiana Podole Wielkie, etykieta

Oprócz tego w tej części etykiety znajdziecie jeszcze informacje o producencie oraz kod kreskowy z zaznaczonymi kłosami owsa.

Jak smakuje Owies?

Jak dotąd bardzo rzadko miałem do czynienia z destylatami owsianymi. Tym bardziej byłem ciekaw jak zaprezentuje się ten wyjątkowy alkohol. W zachęcającym zapachu dało się wyczuć mieszankę owoców (dojrzałe, słodkie jabłka, winogrona), ziaren, czy miodu wielokwiatowego. W smaku trochę kwiatowo, nawet odrobinę cytrusowo a potem bardziej pikantnie, charakternie. Finisz wytrawny, nieco owocowy, nieco słodowy. Jak przystało na okowity z Podola Wielkiego, klasa sama w sobie. Jeśli chcesz zobaczyć krótkie wideo z degustacji okowity Owies Podole Wielkie, kliknij ten link.

Podole Wielkie Owies - degustacja
Podole Wielkie Owies – degustacja

Ile kosztuje Owies?

W sklepie Dom Whisky można nabyć butelkę za 129 zł.

Klejnot w barku

Rzekłbym, że Owies to taki 43 karatowy… tzn. procentowy klejnot w barku. Trudno dostępny, szlachetny, wykonany częściowo ręcznie trunek, jest jak trochę jak efekt pracy jubilera 😊. Sprawdzi się w domowych degustacjach w gronie przyjaciół i znajomych. Dobrze zestawić go z innymi okowitami z Podola Wielkiego aby przekonać się jak duże różnice występują pomiędzy pozornie podobnymi, wydawałoby się trunkami. Zaryzykuję twierdzenie, że ten egzemplarz już za kilka lat będzie miał niemałą wartość kolekcjonerską – krótka linia, pierwszy rocznik z wizerunkiem osoby, rzadki surowiec. Dla tych jednak, którzy nie lubią chomikować i chcą cieszyć się smakiem tego znakomitego trunku, będzie to świetny alkohol, z którym warto przyjść na imprezę i zaskoczyć gości, także reprezentujących dojrzałe pokolenie. Owies podkreśli rangę każdej dobrej okazji.

Na zdrowie.

2 myśli na temat “Podole Wielkie: Owies 2019 – złoto w świecie alkoholi

    1. Trudno powiedzieć, na tą chwilę koncentruję się na okowitach, wódkach i czasem – likierach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *