Kiedy Hiszpanie odkryli ziemniaka podbijając Peru w pierwszej połowie XVI wieku, pewnie nie zdawali sobie sprawy, jak popularnym warzywem stanie się ten bulwiasty bohater niejednej kuchni. Całe szczęście, bogaty w skrobię kartofel został w XVIII odkryty także w świecie destylacji napojów alkoholowych. Dziś, niektóre destylarnie potrafią tworzyć z niego prawdziwe dzieła sztuki gorzelniczej. Jedną z nich jest Podole Wielkie, które słynie z tego, że kontroluje proces produkcji od A do Z, wytwarza bowiem wódki i okowity wyłącznie z własnych surowców.
[Zapraszam do dalszej lektury, jeśli jednak wolisz wideo, tu jest materiał poświęcony okowicie Podole Wielkie: Ziemniak]
O tej marce i jej produktach całościowo pisałem w tekście Podole Wielkie: polskie pole na Twoim stole. Dziś skupiam się na ich flagowym produkcie z ziemniaka nazwanym po prostu… Ziemniak.
Kiedy publikuję ten tekst, dostępność tego produktu mocno się zmniejsza, rocznik 2015 został rozlany zaledwie do 1356 butelek, które dość szybko się rozchodzą. Jeśli więc ktoś zastanawia się nad zakupem, poniżej nieco informacji o tym trunku. Na szczęście właśnie pojawiła się cała linia okowit rocznika 2019. A więc coś się kończy, coś się zaczyna…
Czym jest Podole Wielkie Ziemniak?
Ziemniak z Podola Wielkiego to destylat z jadalnej odmiany Miranda, konsumowanej bezpośrednio jako składnik wielu potraw, często wykorzystuje się ją także do produkcji frytek. Zbiory miały miejsce późnym latem 2015 roku. W tym samym roku były poddane trzydniowej fermentacji a potem destylacji w miedzianej kolumnie. Następnie, destylat „odpoczywały” w nierdzewnych przez 3 lata. W 2018 roku rozlano je do eleganckich butelek i tak zadebiutowały na rynku. Ziemniak od początku cieszy się uznaniem zarówno ekspertów, jak i konsumentów. Zdobywał złote medale podczas Berlin International Spirtis Competition, San Francisco World Spirits Competition, Warsaw Spirits Competition, 2019, 2020. Podobnie jak pozostałe alkohole marki Podole Wielkie, okowity ziemniaczane są rozlewane ręcznie.
Co na etykiecie?
Frontowa etykieta, z charakterystyczną perforacją przypominającą znaczek pocztowy została podzielona na dwie części. Jej większy, górny obszar to prostokąt wypełniony w większości czernią z majaczącym w tle srebrzystym logo gorzelni. Znajduje się tu rocznik zbiorów, nazwa – ziemniak oraz dopiski: tworzone z dumą, a także „uprawiany, zebrany, destylowany na Pomorzu”. Dolna część etykiety informuje o nazwie pola, z którego pochodzi surowiec, czyli „Za parkiem”. Znajdziecie tu również informacje o ilości butelek a także dane dot. objętości (700 ml) i mocy (42,6%).
Na tylnej etykiecie znajdziecie logo gorzelni oraz opis, którego treść przytaczam poniżej.
„Wiemy, że to, co najcenniejsze, to jakość. Produkty Podole Wielkie powstają z pasją, a każda butelka skrywa wyjątkowy trunek. Tworzenia naszych destylatów rozpoczynamy już na polu, gdzie z wielką starannością uprawiamy zboża i ziemniaki. Najwyższa jakość surowca zobowiązuje, dlatego destylujemy tylko raz, powoli w miedzianej kolumnie. Butelkujemy ręcznie, bez filtracji oraz żadnych dodatków. Efektem naszej pracy są alkohole niepowtarzalne, niezwykle złożone, pełne smaku i aromatu.” Do tego hasło: „Nasze pola na Twoim stole. Tworzone z dumą”. Oprócz tego jeszcze nazwa alkoholu i dane producenta.
Jak smakuje Podole Wielkie Ziemniak?
Ziemniak jest aż gęsty od aromatu i smaku. Zbliżając kieliszek do nosa poczujecie słodką marchew i krojonego młodego ziemniaka. Do tego dochodzą aromaty świeżych rześkich ziół, w tym bazylii. Orzeźwienia dodają nuty ogórka gruntowego. Ten ciężki, oleisty destylat w smaku jest bardzo łagodny. Mocno wyczuwalne najlepsze polskie warzywa: ziemniak, ogórek i marchew, w przyjemnym, słodkawym wydaniu. Lekka ziemistość. Na koniec nieco ziołowa.
Ile kosztuje Podole Wielkie Ziemniak?
Butelkę o poj. 700 ml można nabyć w cenach od 122 zł, choć cena może się zmieniać wraz ze zmniejszającą się ilością butelek.
Podnosi jakość spotkań
Ziemniak świetnie sprawdzi się jako jeden z bohaterów degustacji, którą zorganizujecie dla przyjaciół lub znajomych. Można go serwować z innymi destylatami z Podola Wielkiego lub okowitami innych producentów alkoholi kraftowych. Ziemniak będzie doskonałym uzupełnieniem potraw polskiej kuchni. Ograniczona i kończąca się liczba butelek tego rocznika w połączeniu z rosnącą popularnością alkoholi Podola Wielkiego pozwala też wierzyć, że zakupiony teraz Ziemniak, może być dobrą inwestycją no i oczywiście świetnym prezentem. Z pewnością podniesie jakość każdego spotkania towarzyskiego.
Co ciekawe, proces produkcji okowit Podola Wielkiego możecie zobaczyć na własne oczy. Obiekt gorzelni udostępniono dla zwiedzających. Tu przeczytacie moją relację z odwiedzin tego miejsca.
Jeśli poszukujesz dodatkowych informacji, zajrzyj na YT, tam znajdziesz materiał wideo, z moją degustacją okowity Podole Wielkie: Ziemniak.