Chyba każdy ma od czasu do czasu ochotę na coś słodkiego. W świecie gorzelniczego kraftu pojawia się coraz więcej nalewek i likierów. Naturalne składniki, krótkie linie, ciekawy smak. Tak jest w przypadku Podkarpackiej Destylarni Okowity, która poza okowitami, tworzy też własne nalewki. Dziś przypominam o nie do końca typowym w tym świecie trunku. Dlaczego? Zerknijcie na kilka zdań o nalewce wiśniowej ze słynnej manufaktury zlokalizowanej w miejscowości Długie, niedaleko Sanoka..

Nalewka wiśniowa z Podkarpackiej Destylarni Okowity to trunek produkowany metodami rzemieślniczymi
Nalewka wiśniowa z Podkarpackiej Destylarni Okowity to trunek produkowany metodami rzemieślniczymi

Czym są nalewki Podkarpackiej destylarni Okowity?

Nalewki z Podkarpackiej Destylarni Okowity to linia trzech trunków produkowanych metodami rzemieślniczymi. W ofercie znajduje się nalewka pigwowcowa, malinowa i wiśniowa. Alkohole wyróżnia fakt, że bazą nie jest tu spirytus rektyfikowany a destylat rolniczy, ten sam, z którego powstają wyborne okowity. Dominuje tu destylat kukurydziany, pozostała część to blend destylatów owocowych. Owoce do wszystkich nalewek pochodzą z lokalnych sadów ekologicznych, pigwowiec i malina – z sadów z certyfikatem bio. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz wykorzystaniu destylatu, smak nalewek różni się nieco od większości znanych Wam tego typu trunków. Alkohole rozlano do butelek o pojemności 350 ml.

Co na etykiecie?

Frontowa, biała etykieta utrzymana jest w klimacie odnoszącym się do tradycji rolniczych i rzemieślniczych. Znajdziecie tu logo Podkarpackiej Destylarni Okowity z symbolicznie przedstawionym budynkiem gorzelni oraz datą (1880 rok) wskazującą na potwierdzone historycznie początki działania obiektu. Poniżej znajduje się nazwa trunku, czyli nalewka wiśniowa, zdjęcie owoców i rok zbiorów. Oprócz tego  można tu znaleźć numer butelki i partii, a także informacje o mocy (28,3%) i pojemności (350 ml). W tle etykiety widać nadrukowane zdjęcie będące panoramą przedstawiającą krajobraz podkarpackiej XIX wiecznej wsi.

Nalewka wiśniowa - Podkarpacka Destylarnia Okowity, etykieta
Nalewka wiśniowa – Podkarpacka Destylarnia Okowity, etykieta

Tylna etykieta to przede wszystkim opis, którego treść poniżej.

„Nalewki wytwarzane w naszej destylarni wyróżnia wyrazistość smaku i zapachu. Owoce pochodzące z polskich sadów w połączeniu z własnymi, kraftowymi destylatami, tworzą wyjątkowy, naturalny produkt, dosładzany w ściśle określonych fazach wytwarzania. Manufakturowa produkcja prowadzona jest w jednym miejscu a butelki są numerowane. Może wytrącać się naturalny osad”.

Jak smakuje nalewka wiśniowa?

Nalewka pachnie kompotem wiśniowym, nie ma tu za wiele słodyczy, przebijają się za to nuty destylatu kukurydzianego w postaci odrobiny popcornu. Da się wyczuć też agrest i czerwoną porzeczkę. Ta wiśnia jest tu dość niejednoznaczna i to jest fajne. W smaku pojawia się już więcej słodyczy, ale ciągle jest to alkohol umiarkowanie tylko słodki. Znowu pojawia się sporo czarnej porzeczki, która do tej delikatnej wiśni, przypominającej w smaku nieco taką wyjętą z kompotu, wnosi sporo cierpkości. W finiszu zostaje nieco siana, soku z wiśni i słodyczy. Bardzo ciekawy, nieoczywisty trunek, daleki od klasycznej nalewki wiśniowej.

Nalewka wiśniowa z PDO ma nieoczywisty smak i zapach
Nalewka wiśniowa z PDO ma nieoczywisty smak i zapach

Ile kosztują nalewki Podkarpackiej destylarni Okowity?

Butelka nalewki wiśniowej to inwestycja na poziomie 69 zł.

Do ciasta i do miasta

Nalewka wiśniowa, podobnie jak pozostałe nalewki z Podkarpackiej Destylarni Okowity, kojarzą się z tradycją i tym co najlepsze na polskiej wsi. Nich niecodzienny smak sprawia, że będą znakomitymi towarzyszkami deserów w postaci ciast drożdżowych z owocami, deserów opartych o galaretki, pierniki czy imbir. Świetne też na miejskie (choć nie tylko) spotkania w żeńskim gronie. Swoją drogą, wiem, że panowie również uwielbiają słodkie trunki, choć nie zawsze chcą się do tego przyznać, dlatego… Panowie to jest także coś dla Was – trunek jest słodki, ale w tle wyczujecie to, co dobrze znacie w wysokoprocentowych, kraftowych trunkach.

O Podkarpackiej Destylarni Okowity poczytasz też m.in. w tekstach:

Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita ze śliwek

Podkarpacka Destylarni Okowity: wywiad z Grzegorzem Pińczukiem

Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita z ziemniaków

Podkarpacka Destylarnia Okowity: poznaj produkty gorzelniczego kraftu

Na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *