Chyba każdy ma od czasu do czasu ochotę na coś słodkiego. W świecie gorzelniczego kraftu pojawia się coraz więcej nalewek i likierów. Naturalne składniki, krótkie linie, ciekawy smak. Tak jest w przypadku Podkarpackiej Destylarni Okowity, która poza okowitami, tworzy też własne nalewki. Dziś przypominam o nie do końca typowym w tym świecie trunku. Dlaczego? Zerknijcie na kilka zdań o nalewce wiśniowej ze słynnej manufaktury zlokalizowanej w miejscowości Długie, niedaleko Sanoka..
Czym są nalewki Podkarpackiej destylarni Okowity?
Nalewki z Podkarpackiej Destylarni Okowity to linia trzech trunków produkowanych metodami rzemieślniczymi. W ofercie znajduje się nalewka pigwowcowa, malinowa i wiśniowa. Alkohole wyróżnia fakt, że bazą nie jest tu spirytus rektyfikowany a destylat rolniczy, ten sam, z którego powstają wyborne okowity. Dominuje tu destylat kukurydziany, pozostała część to blend destylatów owocowych. Owoce do wszystkich nalewek pochodzą z lokalnych sadów ekologicznych, pigwowiec i malina – z sadów z certyfikatem bio. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz wykorzystaniu destylatu, smak nalewek różni się nieco od większości znanych Wam tego typu trunków. Alkohole rozlano do butelek o pojemności 350 ml.
Co na etykiecie?
Frontowa, biała etykieta utrzymana jest w klimacie odnoszącym się do tradycji rolniczych i rzemieślniczych. Znajdziecie tu logo Podkarpackiej Destylarni Okowity z symbolicznie przedstawionym budynkiem gorzelni oraz datą (1880 rok) wskazującą na potwierdzone historycznie początki działania obiektu. Poniżej znajduje się nazwa trunku, czyli nalewka wiśniowa, zdjęcie owoców i rok zbiorów. Oprócz tego można tu znaleźć numer butelki i partii, a także informacje o mocy (28,3%) i pojemności (350 ml). W tle etykiety widać nadrukowane zdjęcie będące panoramą przedstawiającą krajobraz podkarpackiej XIX wiecznej wsi.
Tylna etykieta to przede wszystkim opis, którego treść poniżej.
„Nalewki wytwarzane w naszej destylarni wyróżnia wyrazistość smaku i zapachu. Owoce pochodzące z polskich sadów w połączeniu z własnymi, kraftowymi destylatami, tworzą wyjątkowy, naturalny produkt, dosładzany w ściśle określonych fazach wytwarzania. Manufakturowa produkcja prowadzona jest w jednym miejscu a butelki są numerowane. Może wytrącać się naturalny osad”.
Jak smakuje nalewka wiśniowa?
Nalewka pachnie kompotem wiśniowym, nie ma tu za wiele słodyczy, przebijają się za to nuty destylatu kukurydzianego w postaci odrobiny popcornu. Da się wyczuć też agrest i czerwoną porzeczkę. Ta wiśnia jest tu dość niejednoznaczna i to jest fajne. W smaku pojawia się już więcej słodyczy, ale ciągle jest to alkohol umiarkowanie tylko słodki. Znowu pojawia się sporo czarnej porzeczki, która do tej delikatnej wiśni, przypominającej w smaku nieco taką wyjętą z kompotu, wnosi sporo cierpkości. W finiszu zostaje nieco siana, soku z wiśni i słodyczy. Bardzo ciekawy, nieoczywisty trunek, daleki od klasycznej nalewki wiśniowej.
Ile kosztują nalewki Podkarpackiej destylarni Okowity?
Butelka nalewki wiśniowej to inwestycja na poziomie 69 zł.
Do ciasta i do miasta
Nalewka wiśniowa, podobnie jak pozostałe nalewki z Podkarpackiej Destylarni Okowity, kojarzą się z tradycją i tym co najlepsze na polskiej wsi. Nich niecodzienny smak sprawia, że będą znakomitymi towarzyszkami deserów w postaci ciast drożdżowych z owocami, deserów opartych o galaretki, pierniki czy imbir. Świetne też na miejskie (choć nie tylko) spotkania w żeńskim gronie. Swoją drogą, wiem, że panowie również uwielbiają słodkie trunki, choć nie zawsze chcą się do tego przyznać, dlatego… Panowie to jest także coś dla Was – trunek jest słodki, ale w tle wyczujecie to, co dobrze znacie w wysokoprocentowych, kraftowych trunkach.
O Podkarpackiej Destylarni Okowity poczytasz też m.in. w tekstach:
Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita ze śliwek
Podkarpacka Destylarni Okowity: wywiad z Grzegorzem Pińczukiem
Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita z ziemniaków
Podkarpacka Destylarnia Okowity: poznaj produkty gorzelniczego kraftu
Na zdrowie.