Cóż to był za wieczór. IV Haberfeld Jazz na dachu Festiwal to niezwykłe wydarzenie, które odbywało się pod niebem, ale nie na ziemi.
Impreza organizowana jest już od kilku lat na dachu apartamentowca zlokalizowanego w Oświęcimiu nad Sołą, gdzie łączą się znakomite jedzenie, doskonałe rzemieślnicze alkohole oraz wspaniała muzyka. Głównym organizatorem jest Fundacja Jakob Haberfeld Story, bezpośrednio powiązana z marką znakomitych wódek i likierów nawiązujących do tradycji i receptur z XIX wieku.
Świetna muzyka, i to na dachu
Świetna muzyka, i to na dachu
Za wyborne jedzenie odpowiadała Planeta Smaku, alkohole rzemieślnicze składały się przede wszystkim z selekcji polskich wódek, likierów i innych destylatów. Głównym daniem była jednak muzyka. Organizatorzy wypełnili znakomitym repertuarem aż cztery dni koncertowe. W 2022 roku były to 5, 6, 12 i 13 sierpnia. Wśród tegorocznych wykonawców znaleźli się m.in.: Aga Zaryan, Bolewski&Tubis Obywatel Jazz, ShocolaD/Taraka, Vasame, Kinga Rataj/Urszula Makosz, Karen Edwards, Jazz Band Ball Orchestra, Zespół Just Jazz, Siergiej Wowkotrub czy Gypsy Swing Quartet.
Impreza zgromadziła komplet gości
Impreza zgromadziła komplet gości

Dach, Soła i ten klimat…

Jak to wygląda z perspektywy uczestnika? Siedzisz sobie wygodnie przy stoliku, podziwiasz zachód słońca, który prezentuje się tu znakomicie, słuchasz klimatycznej muzyki w wykonaniu uznanych artystów jazzowych. To wszystko w świetnym towarzystwie innych gości, z którymi dzielisz stolik. Do tego pyszne jedzenie, no i oczywiście znakomite alkohole od Jakob Haberfeld oraz innych producentów destylatów rzemieślniczych. Brzmi nieźle no nie?
Serwowano polskie alkohole rzemieślnicze
Serwowano polskie alkohole rzemieślnicze

Trunki

Ja skupiałem się jednak na serwowanych trunkach. W trakcie kolacji degustacyjnej można było spróbować m.in. takich trunków jak:
Wiśniówka Jakob Haberfeld podana do przystawki – pyszny, naturalny likier na bazie spirytusu żytniego i owoców. W jego zapachu i smaku dominują świeże owoce wiśni i aromat domowego kompoty wiśniowego z nutą amaretto. Znakomita wiśniówka.
Ten chłodnik to tylko jedno ze znakomitych dań serwowanych podczas imprezy
Ten chłodnik to tylko jedno ze znakomitych dań serwowanych podczas imprezy
Wiśniówka - klasyk w ofercie Jakob Haberfeld
Wiśniówka – klasyk w ofercie Jakob Haberfeld
Piołunówka Jakob Haberfeld podana do dania głównego – niesamowity likier ziołowy. Trunek, który od początku robi na mnie i nie tylko na mnie PIOŁUNUJĄCE wrażenie. 50% mocy, wyważona słodycz, świetna kompozycja ziół, wyczuwalna w zapachu, smaku i finiszu.
Piołunówka - trunek, który robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie
Piołunówka – trunek, który robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie
Likier Mandarin Ginger z Probierni Urbanowicz podany do deseru – nowość na rynku. Pyszny likier mandarynkowo-imbirowy, który w złożonym wyróżniającym się smaku oferuje bukiet kojarzący się z wypiekami i owocami. Mniam.

Alkohole Jakob Haberfeld

Jakob Haberfeld to marka alkoholi nawiązujących do tradycji rodzinnej firmy, która prowadziła w Oświęcimiu Fabrykę Wódek i Likierów. Przedsiębiorstwo założone w 1804 roku stworzyło liczne receptury, które zamieniały się w nagradzane wielokrotnie trunki. Kilka lat temu udało się zrewitalizować markę i odtworzyć część trunków inspirowanych XIX wiecznymi recepturami. Więcej o historii rodziny Haberfeldów oraz współczesnych trunkach sygnowanych nazwiskiem Jakoba Haberfelda, znajdziecie m.in. w tekstach:

Jakob Haberfeld – muzeum i wódki

Jakob Haberfeld – degustacja wódek i likierów

No to Wasze zdrowie
No to Wasze zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *