Raz kozie śmierć mogli powiedzieć sobie twórcy marki Destyl – Radosław Froń i Bartosz Wilczyński, kiedy wpadli na oryginalny (przyznacie chyba) pomysł stworzenia wysokoprocentowego alkoholu z koziej serwatki. Wprawdzie zaskakiwali nas już jednym z pierwszych polskich bierbrandów i swoimi okowitami z gronowych wytłoków, w tym ostatniej, w wydaniu riesling z rocznika 2020, ale surowiec z wymion kozy…? 😊. Tego nikt się nie spodziewał. Przyjrzyjmy się bliżej temu niecodziennemu trunkowi.

Destyl kozia serwatka ma moc aż 57%
Destyl kozia serwatka ma moc aż 57%

Czym jest Destyl Kozia serwatka?

Twórcy są konsekwentni, marka po raz kolejny połączyła prace rzemieślników. Tym razem, surowiec dostarczyło rodzinne gospodarstwo ekologiczne Figa z Mszany, które słynie z produktów tworzonych na bazie krowiego i koziego mleka. Destylację, tradycyjnie jak dotąd dla Destyla przeprowadzono w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Podobno, po zakończeniu procesu produkcji, przez wiele dni trzeba było czyścić aparaturę i wietrzyć gorzelnię aby pozbyć się charakterystycznego zapachu 😊. Nie mniej jednak, debiutancka seria, ograniczona zaledwie do 90 butelek (bo zaledwie tyle powstało z 1400 litrów serwatki) ujrzała światło dzienne i niektórym było już dane jej spróbować (także na organizowanym przez 40procent.pl spotkaniu degustacyjnym). W procesie produkcji tego nietypowego trunku, do zainicjowania fermentacji, trzeba było użyć specjalnych enzymów. Alkohol rozlano do butelek o powierzchni 500 ml posiadających charakterystyczne dla marki ceramiczne zamknięcie. Destyl z koziej serwatki ma moc 57%.

Co na etykiecie?

Czysta, biała etykieta Destyla na froncie prezentuje przede wszystkim logo a tuż pod nim dopisek kozia serwatka 2021. Poniżej znajduje się głowa kozy pochodząca z logo gospodarstwa Figa i hasło Destyla – cała prawda w środku. Odwracając butelkę można przeczytać tekst, którego treść poniżej.

„Destyl kozia serwatka 2021 to unikatowe dzieło polskiej sztuki destylacji. Przeistoczeniu w swoją najczystszą formę uległa serwatka z mleka kóz hodowanych w Rodzinnym Gospodarstwie Ekologicznym FIGA na Podkarpaciu. Technologiczne wyzwania i sensoryczny popis. Oddajemy w Wasze ręce nowatorski produkt stworzony w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Destylat złożony aromatycznie i smakowo. Coś dla wytrawnych koneserów o mocnych nerwach”.

Destyl kozia serwatka - tylna etykieta
Destyl kozia serwatka – tylna etykieta

Jak smakuje Destyl Kozia Serwatka?

Zbliżając do nosa kieliszek degustacyjny z niewielką porcją alkoholu, nie ma wątpliwości… Destylat z koziej serwatki pachnie… kozią serwatką 😊. Pachnie ciężko, pachnie tłusto, pachnie też kwaśnym mlekiem. Ten zapach jest lekko słony, przypomina mi różnej maści wędzone górskie serki, kozi ser i bryndzę. W smaku trunek jest potężny, ciężki i gęsty. Można wyczuć słony twaróg, kozi ser i sól. Finisz długi, mineralny, tłusty jak śmietana ale z mleka koziego. Na pewno jest to coś wyjątkowego i nie dla każdego 😊.

Jaka jest cena alkoholu Destyl Kozia Serwatka 2021?

Butelka tego niecodziennego trunku to inwestycja na poziomie 360 zł.

Alkohole marki Destyl można dostać w sklepie online 40procent.pl

Destyl Kozia serwatka - to może być Twój kolejny stopień wtajemniczenia w świat polskiego kraftu
Destyl Kozia serwatka – to może być Twój kolejny stopień wtajemniczenia w świat polskiego kraftu

Dla koneSERA?

Destyl Kozia Serwatka to z pewnością nie jest trunek na co dzień. Sama świadomość posiadania jednej z 90 butelek tego wyjątkowego alkoholu sprawia, że podchodzi się do niego z pewnym respektem. Nie każdego też warto nim częstować, bo pewnie nie każdy doceni jego walory. Co zatem z takim trunkiem można zrobić? Na pewno nadaję się do degustacji w gronie średnio-zaawansowanych amatorów wyjątkowych trunków. Można próbować zdobyć dwie butelki i jedną skonsumować, częstując wybranych gości przy różnych okazjach a drugą zachować na pamiątkę lub jak kto woli – do kolekcji. Destylat z koziej serwatki z pewnością będzie też niesamowitym elementem wykwintnego, wyszukanego posiłku kuchni polskiej lub nowoczesnej fuzji różnych kuchni. Na pewno obcowanie z tym trunkiem będzie dla Was na długo zapamiętanym doświadczeniem.

Na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *