Kraftowa rewolucja na dobre opanowuje rynek gorzelniczy. Radosław Froń i Bartosz Wilczyński, tworząc markę Destyl, dołączyli do niej swój sztandar. Mogliby z powodzeniem napisać na nim KRAFT2. Postanowili bowiem wykorzystać to, co najlepsze w manufakturowych winnicach i browarach oraz połączyć z wyjątkowym charakterem kraftowych destylarni. Efektem koncepcji opartej o fuzję różnego rodzaju technologii rzemieślniczych i współpracę pomiędzy twórcami różnych alkoholi manufakturowych jest Destyl.

Destyl Bierbrand
Destyl Bierbrand

Wcześniej pisałem już o tej marce oraz jej pierwszym alkoholu z wytłoków gronowych. Dziś, przybliżam Wam wyjątkowe dzieło sztuki browarniczej i gorzelniczej – Destyl Bierbrand. Ten unikalny alkohol to efekt destylacji piwa z krakowskiego browaru rzemieślniczego przeprowadzonej w podkarpackiej, kraftowej destylarni. Trunek, mimo, że jest nowością na rynku, już cieszy się uznaniem ekspertów, którzy nagrodzili go podwójnym złotem podczas Warsaw Spirits Competition 2020 w silnej kategorii – okowity i destylaty zbożowe niestarzone.

Czym jest Destyl Bierbrand?

Ten unikatowy trunek, potocznie nazywany czasem brandy z piwa, to jeden z dwóch, poza wspomnianym przeze mnie wcześniej destylatem z wytłoków gronowych, alkoholi występujących dziś pod marką Destyl. Aby na etykiecie mogło pojawić się określenie bierbrand, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego z 2008 roku, alkohol musi spełnić kilka warunków. Wg obowiązujących przepisów Bierbrand (lub eau de vie de bière) to napój spirytusowy otrzymywany wyłącznie w drodze bezpośredniej destylacji świeżego piwa do mocy niższej niż 86 % obj. Jednocześnie, finalny, rozcieńczony już z wodą trunek musi mieć moc minimum 38%. Bierbrand nie może zawierać dodatku innych alkoholi ani być aromatyzowany. Może być jednak barwiony karmelem.

W przypadku Destyla, „surowcem” wykorzystywanym do produkcji bierbrandu jest piwo typu American Pale Ale, pochodzące z rzemieślniczego krakowskiego browaru – Dwie Wieże. Wyzwanie destylacji go na bierbrand podjęła, znana ze swoich znakomitych alkoholi, Podkarpacka Destylarnia Okowity. Powstały alkohol rozlano do pękatych butelek o pojemności 500 ml i nadano mu niemałą moc 43%.

Co na etykiecie?

Czysta, biała minimalistyczna etykieta zawiera na froncie nazwę i logo marki Destyl oraz dopisek bierbrand. Tylna jej część zawiera informację o miejscu, w którym została wyprodukowana (Podkarpacka Destylarnia Okowity) oraz tekst, którego treść poniżej.

Destyl Bierbrand etykieta
Destyl Bierbrand etykieta

„Destyl bierbrand to wyjątkowe połączenie pracy browarników z mistrzostwem gorzelniczego rzemiosła. Powstał z flagowego piwa typu American Pale Ale z krakowskiego browaru Dwie Wieże. Chmielony na zimno odmianami amerykańskiego chmielu – Citra i Simcoe. Dojrzały owoc piwnej rewolucji, w swojej najczystszej esencjonalnej formie”. Na etykiecie znajduje się oczywiście również informacja o pojemności butelki i zawartości alkoholu.

Jak smakuje Destyl Bierbrand?

Destyl Bierbrand to alkohol o wyjątkowym aromacie. Poczułem dużo miodowej słodyczy połączonej z chmielem i pianą z piwa. Dało się też wyczuć słodkie, smażone i pieczone owoce – śliwki, jabłka. W smaku słodycz zamienia się w dobrze zbilansowaną goryczkę – taką piwną, gorzkawą. Da się też wyczuć nieco ziół i cierpkich owoców oraz świeże rośliny. Po przełknięciu pojawia się uczucie bardzo podobne do tego, jakie pojawia się po wychyleniu sporej porcji gazowanego piwa. Wreszcie, długi gorzkawy, chmielowy finisz, mocno mineralny. To jest bardzo gęsty w aromacie i smaku alkohol, niezwykle złożony, zdecydowanie dużo się dzieje. Jedna porcja to cała gama ciekawych doświadczeń. Wygląda na to, że autorom udało się wydobyć to, co najlepsze i w piwie i rzemieślniczych destylatach.

Destyl Bierbrand z kieliszkiem
Destyl Bierbrand z kieliszkiem

Ile kosztuje Destyl Bierbrand?

Butelka o pojemności 500 ml to wydatek ok 150-170 zł. Warto tu wspomnieć, że bierbrand należy do drogich i jednocześnie niełatwych w produkcji alkoholi. Jeśli twórcy uczciwie podchodzą do tematu, a tak jest w tym przypadku, do fermentacji wykorzystują wyłącznie cukier pochodzący ze słodu jęczmiennego, bez wzbogacania (np. burakami cukrowymi). Kosztowny jest też porządny, importowany chmiel a sama wydajność piwa, jako „surowca” do produkcji alkoholi wysokoprocentowych, jest stosunkowo niewielka. Z 1000 litrów piwa powstaje ok 200 litrów bierbrandu, czyli 400 butelek.

Niepowtarzalne wrażenie

Myślę, że producent Wam wybaczy, kiedy stawiając na stole butelkę bierbranda powiecie: to jest wódka z piwa. Bierbrand oczywiście wódką nie jest (dla przypomnienia odsyłam do tekstu Wódka, czyli co?), ale takie, krótkie określenie, na pewno wzbudzi zainteresowanie. Kiedy dodacie, że to jest piwo kraftowe, destylowane w gorzelni rzemieślniczej, każdy będzie chciał spróbować. Destyl, z pewnością doskonale odnajdzie się w roli wyróżniającego się bohatera degustacji alkoholi manufakturowych, którą zorganizujecie dla znajomych, przyjaciół czy rodziny. Eau de vie de bière to również świetny pomysł na prezent a także wspaniały okaz do domowej kolekcji alkoholi. Za kilka lat ten rocznik, może być prawdziwym białym krukiem w barkach koneserów dobrych trunków. Warto serwować go również do wykwintnych dań, przede wszystkim mięsnych. Golonka, żeberka, bigos czy grill wydają się być dla bierbranda doskonałym towarzystwem. Spróbujcie zresztą sami 😊.

Jeśli chcecie być na bieżąco, obserwujcie 40procent.pl na Facebooku i Instagramie (tu, na IGTV możecie obejrzeć wideo z mojej domowej degustacji).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *