Raz kozie śmierć mogli powiedzieć sobie twórcy marki Destyl – Radosław Froń i Bartosz Wilczyński, kiedy wpadli na oryginalny (przyznacie chyba) pomysł stworzenia wysokoprocentowego alkoholu z koziej serwatki. Wprawdzie zaskakiwali nas już jednym z pierwszych polskich bierbrandów i swoimi okowitami z gronowych wytłoków, w tym ostatniej, w wydaniu riesling z rocznika 2020, ale surowiec z wymion kozy…? ?. Tego nikt się nie spodziewał. Przyjrzyjmy się bliżej temu niecodziennemu trunkowi.
Czym jest Destyl Kozia serwatka?
Twórcy są konsekwentni, marka po raz kolejny połączyła prace rzemieślników. Tym razem, surowiec dostarczyło rodzinne gospodarstwo ekologiczne Figa z Mszany, które słynie z produktów tworzonych na bazie krowiego i koziego mleka. Destylację, tradycyjnie jak dotąd dla Destyla przeprowadzono w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Podobno, po zakończeniu procesu produkcji, przez wiele dni trzeba było czyścić aparaturę i wietrzyć gorzelnię aby pozbyć się charakterystycznego zapachu ?. Nie mniej jednak, debiutancka seria, ograniczona zaledwie do 90 butelek (bo zaledwie tyle powstało z 1400 litrów serwatki) ujrzała światło dzienne i niektórym było już dane jej spróbować (także na organizowanym przez 40procent.pl spotkaniu degustacyjnym). W procesie produkcji tego nietypowego trunku, do zainicjowania fermentacji, trzeba było użyć specjalnych enzymów. Alkohol rozlano do butelek o powierzchni 500 ml posiadających charakterystyczne dla marki ceramiczne zamknięcie. Destyl z koziej serwatki ma moc 57%.
Co na etykiecie?
Czysta, biała etykieta Destyla na froncie prezentuje przede wszystkim logo a tuż pod nim dopisek kozia serwatka 2021. Poniżej znajduje się głowa kozy pochodząca z logo gospodarstwa Figa i hasło Destyla – cała prawda w środku. Odwracając butelkę można przeczytać tekst, którego treść poniżej.
„Destyl kozia serwatka 2021 to unikatowe dzieło polskiej sztuki destylacji. Przeistoczeniu w swoją najczystszą formę uległa serwatka z mleka kóz hodowanych w Rodzinnym Gospodarstwie Ekologicznym FIGA na Podkarpaciu. Technologiczne wyzwania i sensoryczny popis. Oddajemy w Wasze ręce nowatorski produkt stworzony w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Destylat złożony aromatycznie i smakowo. Coś dla wytrawnych koneserów o mocnych nerwach”.
Jak smakuje Destyl Kozia Serwatka?
Zbliżając do nosa kieliszek degustacyjny z niewielką porcją alkoholu, nie ma wątpliwości… Destylat z koziej serwatki pachnie… kozią serwatką ?. Pachnie ciężko, pachnie tłusto, pachnie też kwaśnym mlekiem. Ten zapach jest lekko słony, przypomina mi różnej maści wędzone górskie serki, kozi ser i bryndzę. W smaku trunek jest potężny, ciężki i gęsty. Można wyczuć słony twaróg, kozi ser i sól. Finisz długi, mineralny, tłusty jak śmietana ale z mleka koziego. Na pewno jest to coś wyjątkowego i nie dla każdego ?.
Jaka jest cena alkoholu Destyl Kozia Serwatka 2021?
Butelka tego niecodziennego trunku to inwestycja na poziomie 419 zł.
Alkohole marki Destyl można dostać w sklepie online 40procent.pl
Dla koneSERA?
Destyl Kozia Serwatka to z pewnością nie jest trunek na co dzień. Sama świadomość posiadania jednej z 90 butelek tego wyjątkowego alkoholu sprawia, że podchodzi się do niego z pewnym respektem. Nie każdego też warto nim częstować, bo pewnie nie każdy doceni jego walory. Co zatem z takim trunkiem można zrobić? Na pewno nadaję się do degustacji w gronie średnio-zaawansowanych amatorów wyjątkowych trunków. Można próbować zdobyć dwie butelki i jedną skonsumować, częstując wybranych gości przy różnych okazjach a drugą zachować na pamiątkę lub jak kto woli – do kolekcji. Destylat z koziej serwatki z pewnością będzie też niesamowitym elementem wykwintnego, wyszukanego posiłku kuchni polskiej lub nowoczesnej fuzji różnych kuchni. Na pewno obcowanie z tym trunkiem będzie dla Was na długo zapamiętanym doświadczeniem.
Na zdrowie.