Pewnie, podobnie jak większość osób w Polsce, kojarzycie wasabi przede wszystkim z zieloną kulką dodawaną do zestawów sushi. No, mam nadzieję, że ostatnio, po części dzięki mnie wiecie też o wódce z wasabi. I to polskiego. Jakiś czas temu pisałem o tym, wciąż nowym na rynku produkcie, który zebrał bardzo pozytywne recenzje (m.in. Alkoholowy Debiut Roku 2021 wg spirits.com.pl). Gdybyście chcieli spróbować, to Wasabi Farm Vodka dostępna jest w sklepie online.

Świeże wasabi i wasabi farm vodka
Świeże wasabi i Wasabi Farm Vodka

Od pomysłu do realizacji

Za tym projektem stoi Agnieszka Firlej – autorka i realizatorka pomysłu własnej farmy wasabi i Marek Flisiński – z zawodu i powołania, szef kuchni. Oboje wciąż szukają różnych zastosowań tej wyjątkowej rośliny, która podobno posiada najwięcej substancji aktywnych spośród wszystkich roślin jadalnych. Być może, już niedługo będziemy mieli możliwość wypróbowania m.in. kosmetyków z polskiego wasabi. To jednak przyszłość. Zostańmy więc przy gastronomii.

Marek zapowiada kolejne dania
Marek zapowiada kolejne dania

Doborowy skład, czyli więcej niż wasabi

Tak się złożyło, że w katowickiej restauracji ISTO, Agnieszka i Marek, pod hasłem WASABI Farm DINNER, zorganizowali prawdziwą ucztę dla zmysłów, pokazując jak wszechstronne może być zastosowanie tej rośliny z gatunku kapustowatych (wasabi to nie chrzan). Nie zrobili tego sami. Bardzo pomógł sam lokal i jego szef kuchni – Ziemowit Owczarz. Pojawił się także Piotr Wesołowski, ambasador marki Antonius Caviar, który serwował doskonały polski kawior. O dobór win zadbał z kolei salon Wine Taste Katowice.

Magia smaków wasabi

Trudno wyobrazić sobie lepszy początek wieczoru niż welcome drink – znakomita wódka z wasabi plus polski kawior najwyższej jakości.

Wasabi Farm Vodka w towarzystwie kawioru od Antonius Caviar
Wasabi Farm Vodka w towarzystwie kawioru od Antonius Caviar

Jako alternatywa – koktajl Wasabi Sour na bazie wspomnianej wódki. Po takim początku, zaproszeni goście mogli spróbować takich dań jak:

Menu kolacji firmowanej przez Wasabi Farm Vodka
Menu z WASABI Fine DINNER
  • tosty z wołowiną i wasabi,
  • pieczywo z masłem z wasabi,
Świeżo upieczony chleb z masłem z wasabi
Świeżo upieczony chleb z masłem z wasabi
  • chłodnik z ogórka i wasabi,
Chłodnik z ogórka i wasabi
Chłodnik z ogórka i wasabi
  • plastry marynowanego pstrąga z miodem i olejem z Wasabi,
Plastry marynowanego pstrąga z miodem i olejem wasabi
Plastry marynowanego pstrąga z miodem i olejem wasabi
  • gyoza z krupniokiem, dashi brotzupa i kizami wasabi,
  • sorbet z wasabi,
  • dzika kaczka z piklowanymi łodygami z wasabi,
Dzika kaczka z piklowanymi łodygami z wasabi
Dzika kaczka z piklowanymi łodygami z wasabi
  • żabnica w koji z kapustą, kominkami i kawiorem
Żabnica w koji z kapustą, kominkami i kawiorem
Żabnica w koji z kapustą, kominkami i kawiorem
  • kalarepa z pesto wasabi,
Kalarepa z pesto wasabi
Kalarepa z pesto wasabi
  • pralina z białą czekoladą i wasabi,
  • pastylka z wasabi.

Magia na talerzach i w kieliszkach

To było zaskakujące doświadczenie dla zmysłów. Mnogość potraw, sposobów przyrządzenia oraz podania wasabi pokazała jak szerokie może być zastosowanie tej rośliny w gastronomii. W każdym z dań jej obecność była wyczuwalna, ale rzadko dominowała. Nietypowe na pierwszy rzut oka połączenia, dawały niesamowity, pyszny efekt. Fuzja różnych światów kulinarnych Japonii i Polski w wydaniu Ziemowita i Marka pozwoliła mocno poszerzyć horyzonty i motywowała uczestników do inspirujących rozmów. Do tego doskonałe koktajle i pyszne wina. Yummy. Magiczny wieczór. Jeśli Agnieszka i Marek zdecydują się na podobną inicjatywę w Waszym mieście – warto się wybrać.

40procentpl i Wasabi Farm Vodka w komplecie
40procent.pl i Wasabi Farm Vodka w komplecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.