Surowce. To niewątpliwy atut alkoholi firmowanych przez gospodarstwo rolne Państwa Urbanek. Od połowy XIX w. ta sama rodzina uprawia w niewielkiej miejscowości Korczyna w woj. podkarpackim zboża, ziemniaki i hoduje bydło. Od kilkunastu lat pod nadzorem Andrzeja Urbanka, dynamicznie rozwija się tu także sadownictwo. Pięć pokoleń doświadczeń i ponad 300 ha ziemi rolnej to spore zaplecze dla produkcji najlepszych odmian pszenicy, żyta, ziemniaków czy owoców. Sam właściciel przyznał mi, że gospodarstwo nie ustaje w poszukiwaniu najdoskonalszych gatunków uprawianych tu roślin. Każdego roku, eksperymentuje się tu z nowymi odmianami, których pierwsze plony poddawane są opinii uznanych w okolicy szefów kuchni. Tylko te najlepiej oceniane uprawiane są w większej skali. Co to ma wspólnego z alkoholem?

Zestaw okowit z Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek Zestaw okowit z Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek

To właśnie Andrzej Urbanek, wiedząc jak dużą rolę w produkcji kraftowych alkoholi odgrywają surowce, jakiś czas temu wpadł na pomysł destylowania okowit z własnych plonów. Gospodarstwo nie posiada swojej gorzelni, ale szczęśliwie, nieopodal, bo 30 km od Korczyny, znajduje się Podkarpacka Destylarnia Okowity. Dzięki współpracy, z najlepszych surowców z Gospodarstwa Urbanek, w czołowej polskiej gorzelni rolniczej, powstała cała gama nowych na rynku okowit. Trunki z Korczyny, już w debiucie zyskały uznanie ekspertów, zdobywając w komplecie złote medale Warsaw Spirits Competition 2020. Okowita z ziemniaków rozbiła nawet bank i zwyciężyła w swojej kategorii.

Czym są okowity Urbanek?

Okowity Urbanek to gama alkoholi firmowana nazwiskiem rodziny rolniczej prowadzącej gospodarstwo w miejscowości Korczyna w woj. podkarpackim. Na premierowe wypusty, które trafiły na rynek w 2020 roku składają się okowity z: pszenicy, kukurydzy, ziemniaków, jabłek, gruszek i ze śliwek. Wszystkie alkohole mają stosunkowo wysoką moc, bo zawartość alkoholu wynosi w nich 47,5 oraz 52,5%. Każda okowita powstała wyłącznie z surowców z Gospodarstwa Państwa Urbanek i została wyprodukowana metodami rzemieślniczymi w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Trunki zabutelkowano w typowe dla kraftowych alkoholi butelki o pojemności 500 ml. Twórcy już teraz zapowiadają kolejne wypusty i nowe alkohole.

Okowity z Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek (2) Okowity i soki z Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek

Co na etykiecie?

Charakterystyczna, czarna etykieta, na froncie zawiera przede wszystkim logo Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek oraz nazwę trunku. Oprócz tego znajduje się tu także grafika przedstawiająca surowiec: odpowiednio worek z ziemniakami, owoce i zboża. Poniżej informacje o zawartości alkoholu oraz pojemności butelki. Na etykiecie znajduje się także dopisek mówiący o tym, że jest to destylat kategorii premium. Na tylnej etykiecie znajdują się zdjęcie Pana Andrzeja Urbanka w sadzie i jego podpis, nazwa trunku oraz tekst, którego treść poniżej.

Okowita z ziemniaków, tylna etykieta Okowita z ziemniaków, tylna etykieta

„Dołożyłem wszelkich starań, żeby sprostać Państwa gustom. Trunek powstał z [tu nazwa surowca, np. ziemniaków] z naszego gospodarstwa, wyselekcjonowanych, aby uzyskać idealny bukiet smaku. Wyrazistość smaku i zapachu to również zasługa technologii parowej wykorzystywanej w gorzelni. Wszystkie procesy, wraz z butelkowaniem, odbywają się w jednym miejscu.

Jak smakują okowity z Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek?

Poniżej krótkie opisy smaku i aromatu okowit. Jeśli chcesz zobaczyć degustacje w wersji wideo, obejrzyj materiały z degustacji alkoholi z kukurydzy i pszenicy, jabłek, śliwek i gruszek, a także z ziemniaków.

Okowita ze śliwek:

Mój faworyt spośród okowit owocowych. Po otwarciu butelki dało się wyczuć zapach winogron, białego wina, a kieliszku sporo słodyczy, dżem śliwkowy, rodzynki. W smaku najpierw słodycz potem owocowa cierpkość i nieco świeżego drewna. Słodki, rozgrzewający finisz. Jeden z najlepszych destylatów owocowych, z jakimi dotąd miałem do czynienia.

Okowita ze śliwek, Gospodarstwo Rolne Andrzej Urbanek Okowita ze śliwek, Gospodarstwo Rolne Andrzej Urbanek

Okowita z jabłek:

Ten trunek pachnie lekko, orzeźwiająco, zielone jabłka, skórki dojrzałych jabłek, trochę ogryzka i pestek, nieco cytrusów. W smaku najpierw jabłka, potem robi się gorzko, wytrawnie, wyczuwalna ziemistość i drożdże. W finiszu wyczuwalne jabłka, gruszki i śliwki. Świetna, rześka, dobra na ciepłe dni.

Okowita z gruszek:

Aromat zielonych roślin i trawy oraz słodkich owoców, głównie gruszek. W smaku słodko-gorzka, wyczuwalne drewno, kora drzewa. Finisz przyjemny owocowy i rozgrzewający. Ciekawe połączenie zielonych roślin i słodyczy owoców.

Okowita z kukurydzy:

Wyjątkowy, swojski aromat. Świeże rośliny, niedojrzała kukurydza, odrobina kiszonek, potem ziarno i tytoń. Smak mocno wytrawny, zbożowy, z nutami tytoniu i tabaki. Potem robi się nieco pikantnie, da się wyczuć podwyższoną moc. Warzywno-zbożowy alkohol, dla osób, które nie lubią słodyczy w spożywanych trunkach.

Okowita z pszenicy:

Aromat słodkiej mokrej słomy, ziarna, nieco ogórka i cytrusów. W smaku gorzkawa – pumpernikiel, skrobia, gotowany ryż. Bardzo wyrazisty alkohol z pazurem. Długi, rozgrzewający finisz to zapewne zasługa surowca oraz podwyższonej nieco mocy. Trunek z charakterem, nie dla każdego.

Degustacja okowit z kukurydzy i pszenicy, Gospodarstwo Rolne Andrzej Urbanek Degustacja okowit z kukurydzy i pszenicy, Gospodarstwo Rolne Andrzej Urbanek

Okowita z ziemniaków:

To jest coś naprawdę wyjątkowego. Fani destylatów z ziemniaków będą mieli dużo frajdy. Uderzający słodki zapach świeżych, tartych ziemniaków, placków ziemniaczanych, ziemistość, ale taka lekka, z nutami świeżego ogórka. W smaku jak płynny ziemniak, słodki, kremowy, mocno skrobiowy, pojawia się natka pietruszki. Mączny skrobiowy finisz. Trudno o więcej ziemniaka w ziemniaku 😊.

Moje ulubione okowity Andrzeja Urbanka znajdziesz w sklepie online 40procent.pl

Latem 2021 Andrzej Urbanek wprowadził nowy trunek. Dowiedz się jak smakuje okowita z truskawek od Andrzeja Urbanka.

Urodzaj w butelce – prosto od rolnika

Kraftowe okowity Urbanek to świetny materiał na degustację w gronie rodziny, przyjaciół. Na pewno zainspirują do rozmowy o tym, co dobre i pozwolą poczuć różnice pomiędzy alkoholami wytwarzanymi z różnych, wysokiej jakości surowców. Doskonale sprawdzą się również podczas imprez plenerowych, czy grilla, gdzie podkreślą smak dań mięsnych i pomogą w dobrej zabawie. Potrafię sobie wyobrazić alkohole Urbanek jako wiodące trunki obecne na weselach. Od tej pory już nie tylko w lodówce czy spiżarni, ale i w barku, warto mieć coś prosto od rolnika. Charakter polskiej wsi podkreśla tu podwyższona moc, na którą trzeba uważać przy odpowiedzialnej konsumpcji. Świetnie byłoby znaleźć okowity z Gospodarstwa Rolnego Andrzej Urbanek w jakimś bistro i restauracji.

Okowita ze śliwek może być dobrym akompaniamentem do dań mięsnych Okowita ze śliwek może być dobrym akompaniamentem do dań mięsnych

Dodatkowe materiały na temat alkoholi znajdziesz także na profilach 40procent.pl na Instagramie, Facebooku i YouTube.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *