fbpx

ReBread, czyli okowita z czerstwego chleba

Co robicie z wyschniętym pieczywem? Tym, którego nie udało Wam się zużyć? Nie musicie odpowiadać. Nie tylko my jako konsumenci mamy kłopot z marnowaniem się czerstwego chleba czy bułek. To samo dotyczy piekarni. Także tych rzemieślniczych. Bartłomiej Rak i Katarzyna Młynarczyk, z firmy Handelek – operatora krakowskiego bistro śniadaniowego i piekarni, inspirowani rynkiem austriackim znaleźli rozwiązanie tego problemu. Pod hasłem Rebread rozwijają gamę produktów powstałych z niesprzedanego, czerstwego pieczywa. Jednym z pierwszych jest… alkohol, a dokładnie okowita. Poznajcie destylat z czerstwego chleba.

Firma Handelek, z czestwego chleba tworzy okowity

Firma Handelek, z czestwego chleba tworzy okowity

Czym jest okowita z czerstwego chleba?

To trunek stworzony metodami rzemieślniczymi przez krakowską firmę Handelek. Destylację przeprowadzono w Podkarpackiej Destylarni Okowity z suchego pieczywa pochodzącego z małopolskich piekarni rzemieślniczych. Pierwsza partia to nieco ponad 500 butelek, do której wyprodukowania zużyto ponad pół tony surowca. Trunek zestawiono z mocą 43% i rozlano do numerowanych butelek o pojemności 500 ml. Okowita, już w roku swojego debiutu zdobyła podwójne złoto podczas IV Warsaw Spirits Competition w wymagającej kategorii okowity i destylaty zbożowe oraz bierbrandy.

Co na etykiecie?

Prosta etykieta informuje nas przede wszystkim, że jej zawartością jest okowita. Poniżej, mniejszą czcionką napisano, że trunek wyprodukowano z wysokogatunkowego chleba, wypiekanego wg rzemieślniczej receptury bez dodatku drożdży i ulepszaczy. Z etykiety dowiecie się również, że alkohol destylowano wiosną 2021 roku na polskim Podkarpaciu a na specjalnej nalepce zobaczycie podpis Grzegorza Pińczuka, właściciela Podkarpackiej Destylarni Okowity.

Destylat ma prostą, rzemieślniczą etykietę

Destylat ma prostą, rzemieślniczą etykietę

Jak smakuje okowita z czerstwego chleba?

Trunek pachnie razowym chlebem, takim z dodatkami żurawiny, zbożem, sianem i owocami, głównie śliwkami. W smaku sporo goryczki, okowita jest gorzko-cierpka, i kremowo-mleczna, z nutami orzechów. Finisz jest długi i rozgrzewający, wyczuwalne orzechy, razowe pieczywo, sól i pieprz. Trunek raczej dla średniozaawansowanych fanów alkoholi wysokoprocentowych.

Ile kosztuje okowita z czerstwego chleba?

Butelka tego trunku w zestawie z kieliszkiem degustacyjnym to wydatek na poziomie 169 zł. Okowitę znajdziecie w sklepie online 40procent.pl.

Degustacja w duchu „zero waste”

Nie każdy próbował jakościowego alkoholu z czerstwego chleba. Ta okowita to dobry sposób, aby poznać ciekawy smak destylatu z tego surowca. Najlepiej na początek podać w temperaturze pokojowej w kieliszku w kształcie tulipana. „Chleb w płynie” na pewno będzie nie lada zaskoczeniem dla każdego, kogo nim poczęstujecie. Świetnie sprawdzi się jako akompaniament do dań polskiej kuchni oraz jako prezent dla sympatyków wysokoprocentowych alkoholi oraz idei „zero waste”.

Okowita z chleba będzie bardzo dobra do degustacji oraz jako akompaniament do dań polskiej kuchni

Okowita z chleba będzie bardzo dobra do degustacji oraz jako akompaniament do dań polskiej kuchni

Powrót

Bądź na bieżąco!

obserwuj lub polub