Nareszcie musztarda po obiedzie będzie kojarzyła się z czymś pozytywnym. Łukasz Gołębiewski, ekspert alkoholi wysokoprocentowych, wydawca spirits.com.pl i Aqua Vitae oraz Michał Płucisz, założyciel Wolf & Oak właśnie wprowadzili na rynek nowy trunek. Wódka smakowa Musztardówka zadebiutowała podczas spotkania degustacyjnego zorganizowanego w formule hybrydowej (offline i online) w poniedziałek, 20 czerwca 2022 roku.

Pomysłowa receptura: Musztardówka czy Gorczycówka

W wydarzeniu wzięli udział obaj twórcy trunku. Łukasz Gołębiewski, pomysłodawca receptury, wielki fan musztardy, od dawna chciał stworzyć trunek z gorczycy. Wiadomo było, że Michał Płucisz podejmie wyzwanie – Ja nie zrobię wódki z gorczycy? Potrzymaj mi… destylat – powiedział ponoć, kiedy zapoznał się z pomysłem, choć przyznał, że koncepcja na początku wydała mu się nieco odjechana. Co ciekawe, poszukując odpowiedniego surowca, Michał trafił do plantatora, który przypadkiem okazał się… akcjonariuszem Wolf & Oak i kiedy lepiej poznał projekt, oddał gorczycę na zasadach niekomercyjnych. Receptura okazała się na tyle niestandardowa, że nawet Łukasz Czajka, czołowy polski ekspert w dziedzinie historii alkoholi wysokoprocentowych, który uczestniczył w premierze, przyznał, że nie słyszał dotąd o wódce z gorczycy.

Łukasz Gołębiewski podczas destylacji Musztardówki
Łukasz Gołębiewski podczas destylacji Musztardówki

Podczas spotkania można było spróbować Musztardówki w dwóch wersjach – oficjalnej, zabutelkowanej (i zasłoikowanej!) z mocą 41% oraz przygotowanej specjalnie na premierę, niedostępną w sprzedaży wersję o mocy 51%. Alkohol był destylowany w miedzianym alembiku, powstała jedna partia w liczbie zaledwie kilkuset butelek (700 ml) i słoików (270 ml).

Pozytywny odbiór

Musztardówka zebrała bardzo dobre opinie. Przede wszystkim odebrano ją jako alkohol do picia, czyli pijalny, przystępny trunek, który znakomicie paruje się z daniami kuchni polskiej i potrawami z grilla. Dla mnie, w aromacie wyczuwalne nuty owoców i prażonego ziarna, przypominające mi nieco destylaty z żyta, do tego nieco mielonego, białego pieprzu, gorczycy i odrobina nut trawiastych, które kojarzą mi się z niektórymi grappami. Wiele z tego się potwierdziło, bo bazą wódki jest żytni rektyfikat z dodatkiem okowity winogronowej, w którym macerowano ziarna białej gorczycy. Wszystko to razem przedestylowano do mocy ok 80% i rozcieńczono z wodą.

Musztardówka to nowa wódka smakowa oparta o wyjątkową recepturę
Musztardówka to nowa wódka smakowa oparta o wyjątkową recepturę

Jak smakuje Musztardówka?

Wódka ma delikatny, przyjemny smak. Najpierw owocowa, potem nieco pikantnej zbożowej słodyczy, wreszcie odrobina goryczki, która przypomina mi skórki z winogron. W finiszu orzechy i czarna herbata. Wszystko dobrze zbalansowane, alkohol nieźle ukryty. Wersja 51% bardziej charakterna. W zapachu więcej pestek owoców, niedojrzałe winogrona. W smaku bardziej pikantna, szorstka z dłuższym finiszem z chilli. Myślę, że beczka, zwłaszcza mocniejszej edycji bardzo dobrze by zrobiła.

Oprócz Musztardówki, uczestnicy spróbowali także innych specjałów Wolf&Oak. W kieliszkach degustacyjnych pojawiły się trunki, które zyskały już uznanie konsumentów: Wilczy Gin, Wódka torfem wędzona oraz sztandarowa Wódka Żytnia.

Musztardówka – nie tylko po obiedzie

Jest się z czego cieszyć. Mamy na rynku nowy, pijalny, zacny trunek. Niezobowiązujący, sprawdzający się i w degustacji i swobodnej konsumpcji. Ciekawa receptura, swojska nazwa, wysoka jakość. Niech Was tylko ta nazwa za bardzo nie zwiedzie. Musztardy za wiele możecie w smaku nie wyczuć, za to jej serwowanie po obiedzie jest jak najbardziej wskazane. I to w temperaturze pokojowej. Na zdrowie.

Musztardówka – gdzie kupić?

Musztardówka dostępna jest w sklepie online 40procent.pl

Jedna myśl na temat “Musztardówka, najlepsza po obiedzie: wrażenia po premierze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.