Niedawno miałem okazję odwiedzić destylarnię rzemieślniczą Państwa Smarduchów, zlokalizowaną w Brzegu, w woj. opolskim. Dziś przybliżam Wam kilka najważniejszych informacji o Smarduch Family Distillery oraz marce Nalewki Kresowe. To właśnie od nalewek wszystko się tu zaczęło.

Nalewki Kresowe – od tego wszystko się zaczęło
Tradycje rodzinne
Działalność Państwa Smarduchów interesuje mnie od kilku lat, ze względu na produkty wysokoprocentowe, jednak początki działalności zw. z produkcją alkoholi sięgają tu znacznie dalej. Stanisław Smarduch już od lat 90. XX wieku, tworzy wyborne, nagradzane nalewki. Jego trunki zdobywały wyróżnienia m.in. przy okazji takich konkursów jak Europa Na Widelcu, Wrocławski Turniej Nalewek, Ogólnopolski Turniej Nalewek i wiele innych. Ta działalność prowadzona jest tu pod nazwą Nalewki Kresowe. Rodzinny biznes zw. alkoholami rozwija również Syn, założyciel destylarni Smarduch Family Distillery, także Stanisław. Jego domeną są autorskie receptury zarówno w świecie nalewek, jak i, a może zwłaszcza, alkoholi o wyższej mocy. Specjalizuje się on bowiem w wódkach rzemieślniczych, okowitach oraz gina.

Nalewki Państwa Smarduchów od dawna zdobywają nagrody w świecie alkoholi
Aktywność na tym polu ułatwia aparatura do destylacji, która działa tu od 2020 roku. Od tego momentu firma identyfikowana jest jako Smarduch Family Distillery & Nalewki Kresowe. To właśnie Stanisław (junior) oprowadził mnie po destylarni i opowiedział o najważniejszych produktach.
Wódki, okowity, giny i nalewki.
Wieloletnie doświadczenie zw. z zestawianiem smaków wykorzystywane jest tu przede wszystkim, w procesie tworzenia rzemieślniczych wódek. Chodzi o nadanie wódce wyrazistego, intensywnego smaku i zapachu, ale bez żadnych sztucznych dodatków czy cukru. Łączy się tu destylaty z warzyw i owoców, z wysokiej jakości wódką żytnią. Tak powstaje m.in. Wódka Żytnia Malinowa, Wódka Żytnia Ogórek Zielony, czy Wódka Żytnia Mandarynkowa.

Wódka Żytnia Malinowa Smarduch Family Distillery
To jednak nie wszystko, a właściwie dopiero początek. Tworzy się tu również okowity, czyli czyste destylaty o bogatym zapachu i smaku. Trunki takie Okowita z Gruszek Williams i Okowita Smorodinowa (z czarnej porzeczki) spotkały się wielkim uznaniem ekspertów i Klientów. Oczkiem w głowie jest również Gin Awiator, inspirowany lotniczym hobby Stanisława juniora. Nie zapominajmy jednak o nalewkach. Jest ich wiele, ja jednak zwracam uwagę na wytrawny, myśliwski likier opracowywany 2 lata przez Stanisława seniora “Duch Kniei”. Powstał on na bazie orzecha włoskiego oraz 32 ziół i przypraw, przez co oferuje wytrawny, intensywny i złożony zapach i smak. Prawdziwym rarytasem jest także “Szarlotka”, która pachnie i smakuje dokładnie tak, jak się nazywa.

Nalewka Szarlotka, fot. Smarduch Family Distillery
Niedawno, Duch Kniei doczekał się też nowego wcielenia. Awangardowe, wyjątkowe, wydanie tego trunku to jego wersja leżakowana przez 14 miesięcy w beczce po likierze Pineau des Charentes. Trunek rozlano do eleganckich karafek z grubego szkła. Za opakowanie posłużyła elegancka drewniana skrzynkę ze złoconym zamknięciem. Warto nadmienić, że likier ten jest owocem kooperacji dwóch pokoleń. Powstało zaledwie 600 sztuk.

Duch Kniei Barrel Aged fot. Smarduch Family Disillery
Produkcja rzemieślnicza
Wszystkie powstające tu alkohole tworzone są metodami rzemieślniczymi. W tym przypadku oznacza to m.in. krótkie partie alkoholi (tzw. small batch), autorskie receptury, wysokiej jakości, naturalne składniki i produkcję ręczną. W przypadku wódek smakowych, wybrane składniki (np. maliny, ogórki, mandarynki), destylowane są osobno. Następnie, łączy się je z wódką żytnią wyprodukowaną z najwyższej jakości spirytusu spełniającego wymagania dla Polskiej Wódki. Okowity powstają ze starannie dobranych, wysokiej jakości składników, z których w procesie nastawiania, fermentacji i destylacji uzyskuje się maksimum zapachu i smaku. Gin Awiator z kolei, tworzony jest w oparciu o macerację m.in. owoców cytrusowych, kwiatów bzu, hibiskusa i, oczywiście specjalnej odmiany jałowca. Do lotnictwa, nawiązuje nie tylko jego nazwa. Na tylnej etykiecie znaleźć można przypomnienie, wygranej Franciszka Żwirko i Stanisława Wigury w Międzynarodowych Zawodach Samolotów Turystycznych “Challenge” z 28 sierpnia 1932 roku.
Dostępność i serwowanie
Produkty Smarduch Family & Distillery można znaleźć w ok 200 sklepach specjalistycznych na terenie całego kraju. Ich bogate walory degustacyjne powodują, że dobrze jest serwować je w temperaturze pokojowej lub lekko tylko schłodzone. Aby w pełni cieszyć się aromatem i smakiem wódek rzemieślniczych i okowit, warto używać także odpowiednich kieliszków degustacyjnych w kształcie tulipana lubi szklanek typu tumbler, wykorzystywanych do konsumpcji whisky.

Alkohole Smarduch Family Distillery mają liczne walory degustacyjne
Pamiętajcie o odpowiedzialnej konsumpcji.
Na zdrowie!