Drodzy Czytelnicy,
dziękuję za zainteresowanie i rejestrację na warsztaty. Potrzebowaliście niespełna 11 dni aby wykupić wszystkie bilety. Od 28 grudnia wszystkie miejsca są już WYPRZEDANE. Poniższy tekst możecie więc traktować czysto informacyjnie.
Po udanym spotkaniu, które udało mi się przeprowadzić w październiku tego roku dla grupy zorganizowanej, postanowiłem pójść za ciosem. Czas na PIERWSZE OTWARTE warsztaty degustacyjne pod szyldem 40procent.pl. 7 lutego (piątek) 2020 roku, w wyjątkowym Longway: cocktail & vodka bar w Katowicach, będzie można (wraz ze mną), spróbować kilku alkoholi, o których pisałem już na blogu. Przygotuję też krótką prezentację zawierającą nieco informacji na temat historii i definicji wódki. [Jeśli nie chce Ci się czytać dalej i chcesz od razu wejść na stronę wydarzenia kliknij ten link]
A zatem…
Czy jesteśmy świadkami rewolucji na rynku alkoholi wysokoprocentowych? Co oznacza kraft na rynku wódek? Czym różni się okowita od gorzałki? Jak smakuje Grochowica, Młody Ziemniak, czy Piołunówka Jakob Haberfeld?
Aby się dowiedzieć, weź udział w warsztatach degustacyjnych pokazujących wódkę od innej, lepszej strony. Podczas spotkania:
- dowiesz się o historii i definicji wódki,
- poznasz podstawy degustacji alkoholi wysokoprocentowych,
- pozyskasz wiedzę o wyjątkowych alkoholach rzemieślniczych,
- spróbujesz wybranych napojów spirytusowych z półki premium, wyselekcjonowanych specjalnie na okoliczność tego spotkania.
Warsztaty z 40procent.pl to spojrzenie na lepszą stronę wódki. Można powiedzieć, że to filozofia „Wódka 2.0”, czyli:
- odpowiedzialna degustacja zamiast nadmiernej konsumpcji,
- jakość zamiast ilości,
- konfrontacja lokalnego kraftu z masową produkcją przemysłową.
Bilety
Jeśli szukasz pomysłu na piątkowy wieczór, chcesz spróbować czegoś nowego albo sprawić komuś prezent-niespodziankę, kup bilety na to wydarzenie. Dzięki uprzejmości i gościnności jednego z gospodarzy warsztatów: lokalu Longway, bilety można kupić w okazyjnej cenie: od 40 zł w preorderze (do 31.12, tylko 5 takich biletów) i 50 zł (od 01.01.2020). W sprzedaży także bilety Premium za 90 zł. Ich posiadacze otrzymają zestaw upominkowy: kieliszek do degustacji alkoholi mocnych, 2 próbki (tzw. sample) o pojemności 50 ml wybranych przez mnie alkoholi degustowanych podczas spotkania.
W cenie biletu otrzymujesz:
- Udział w prezentacji dotyczącej wódki
- Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
- Degustację 4 porcji alkoholi (5×25 gr) podanych w kieliszkach degustacyjnych + jedna porcja – repeta wybranego z nich:
- Grochowica, okowita z grochu – wyjątkowy produkt na polskim i nie tylko rynku spirytusowym. Destylat z grochu o przedniej mocy (53,9%). Autorzy receptury mówią, że to jest trunek dla prawdziwych „strąk menów”. Podczas warsztatów będzie można spróbować pierwszej, limitowanej edycji (5000 sztuk).
- Młody Ziemniak 2018 – ikona polskiej destylacji stworzona przez legendę gorzelnictwa -Waldemara Durakiewicza w Krzesku koło Siedlec. Produkowany od 2009 roku, rocznikowany, perła w kolekcjach największych koneserów alkoholi. Przykładowo, butelka z 2013 roku kosztuje już ponad 600 zł. Każdy rocznik smakuje nieco inaczej. Podczas warsztatów będzie można spróbować Młodego Ziemniaka z 2018 roku.
- Piołunówka – robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie. Likier oświęcimskiej marki Jakob Haberfeld. Duża zawartość alkoholu jak na wódkę smakową (50%). Sekretem tego trunku jest kompozycja ziela piołunu i 11 innych ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu w smaku wyczuwalne są zarówno gorycz, jak i słodycz.
- NIESPODZIANKA – niech nazwa jednego trunku będzie owiana tajemnicą do samego końca 🙂
- Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym
- Możliwość obejrzenia mini kolekcji alkoholi należącej do Prowadzącego
Rekomendacje innych uczestników
Poniżej opinie kilku dotychczasowych uczestników warsztatów:
- „Bardzo dobrze merytorycznie przygotowane warsztaty” (Wojtek)
- „To było ożywcze i inspirujące spotkanie”. (Monika)
- „Zaskakujące informacje o historii wódki. Nie miałem pojęcia o jej pochodzeniu”. (Marcin)
- „Ciekawe było doświadczenie z destylatem z młodego ziemniaka. Odważny smak”. (Bezimienny)
- „Nigdy nie przypuszczałem, ze podróż przez krainę wódki może być tak fascynująca.” (Piotr)
- „Super spotkanie. Marcin, fajna prezentacja i szanuję wiedzę”. (Jacek)
Warsztaty tylko dla osób pełnoletnich. Prosimy o zabranie dowodów osobistych.