Chcesz spróbować nieznanej Ci dotąd wódki? Zastanawiasz się nad podarowaniem wyjątkowego, nowego na rynku alkoholu na (trafiony) prezent? A może po prostu jesteś ciekaw jaki aromat i smak mają niektóre wódki oraz jakie noty dają im eksperci? Ten tekst może być dla Ciebie. Znajdziesz tu bowiem informacje o najlepiej ocenionych przez specjalistów alkoholach w ramach II edycji Warsaw Spirits Competition. Gala wręczenia medali odbędzie się wprawdzie 25 października, ale jako jeden z patronów medialnych, znam już wyniki i nie zawaham się nimi z Wami podzielić.
Ży(Pi)cie to sztuka wyboru
Na rynku wódek nowych produktów jest mnóstwo. Przymierzając się do zakupu, warto zminimalizować ryzyko negatywnego wyniku konfrontacji oczekiwań z rzeczywistością i wesprzeć się opinią ekspertów. I nie chodzi tu nawet o to, że można kupić wódkę „niedobrą”, bo organizatorzy konkursu podkreślają, że poziom był bardzo wysoki. Po prostu dobrze jest wybrać alkohol dopasowany do swoich (lub osoby, którą chcemy obdarować) preferencji. Może Ci w tym pomóc analiza wyników tegorocznego Warsaw Spirits Competition.
Wysoko ocenione zostały wódki marek, które opisywałem już na blogu, czyli Grochowica, Jakob Haberfeld czy Wokulski. Cieszę się, więc że promowane przeze mnie alkohole znajdują uznanie w oczach ekspertów. Szczegóły znajdziecie poniżej. Ale po kolei.
Zasady Warsaw Spirits Competition
Warsaw Spirits Competition to forma konkursu, w której producenci, importerzy i dystrybutorzy alkoholu, za niewielką opłatą, dobrowolnie, zgłaszają swoje trunki do organizatorów – redakcji czasopisma Aqua Vitae oraz portalu Spitits.com.pl. Specjalnie powołane jury w osobach: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński, Łukasz Gołębiewski próbuje nadesłanych alkoholi i ocenia je za aromat, smak, finisz (max po 30 pkt) i ogólne wrażenie (max 10 pkt). Łącznie, każdy alkohol może więc zdobyć do 100 punktów. W tej, drugiej edycji, członkowie jury musieli spróbować i ocenić dużo ponad setkę różnych alkoholi. Tak, wiem, „ciężka praca”, pomyślicie ?.
Medale i kategorie
W zależności od ilości przyznanych punktów, trunek ma szanse na medal. Min. 70 punktów to medal srebrny, Od 80 punktów – medal złoty. Jest też kategoria double gold, którą uhonorowano trzy próbki najwyżej ocenionych w konkursie oraz najlepiej ocenione alkohole w poszczególnych kategoriach. Warto wziąć pod uwagę, że oceniane były tylko zgłoszone trunki, a więc nie jest to obraz całego rynku. W tym roku przyznano 131 medali (126 złotych i 6 srebrnych) w 23 kategoriach. Pozwólcie, że skupię się na 13 z nich, z mojej perspektywy najważniejszych. Tak się złożyło, że to 13 pierwszych. Pełną listę kategorii znajdziecie w tekście Wkrótce poznamy medalistów Warsaw Spirits Competition.
- Wódka czysta mieszana/zbożowa (blended/mixed grain vodka)
- Wódka żytnia (rye vodka)
- Wódka pszeniczna (wheat vodka)
- Wódka ziemniaczana (potato vodka)
- Wódka starzona (aged vodka)
- Wódka smakowa – owoce (flavoured vodka – fruits)
- Wódka smakowa – zioła (flavoured vodka – herbs)
- Wódka smakowa – inne aromaty (flavoured vodka – other flavoures)
- Okowity i destylaty owocowe niestarzone (natural unaged fruit spirit/fruit brandy)
- Okowity i destylaty warzywne niestarzone (natural unaged vegetable spirit)
- Okowita zbożowa niestarzona (natural unaged grain spirit)
- Okowita starzona (natural aged spirit e.g.: slivovitz, apple brandy/calvados etc.)
- Alkohole starzone (aged beverages)
W każdej z tych kategorii podaję Wam wyniki ocen nagrodzonych medalami alkoholi wraz z oryginalnymi notami degustacyjnymi ekspertów. Jeśli jesteście zainteresowani kompletem wyników, zachęcam to zakupu najnowszego wydania magazynu Aqua Vitae – tam znajdziecie noty degustacyjne i oceny kompletu alkoholi we wszystkich 23 kategoriach występujących w ramach Warsaw Spirits Competition.
Tymczasem poniżej cytuję to, dostępne już w sprzedaży, wydanie (Aqua Vitae nr 2019/5). Znajdziecie tu krótkie podsumowanie każdej z kategorii, noty degustacyjne oraz oceny alkoholi. Życzę Wam udanej lektury i już teraz zapraszam na Instagrama i Facebooka, gdzie „na żywo”, 25 października zdam Wam relację z gali Warsaw Spirits Competition, która odbędzie się w Restauracji Baczewskich w Warszawie. Podczas tego wydarzenia, zostaną wręczone medale przedstawicielom nagrodzonych marek.
Wódki czyste mieszane
W tej kategorii jury nagrodziło jedenaście wódek, dziesięć złotymi medalami i jedną srebrnym. Poziom polskich wódek czystych jest naprawdę wysoki. Zwycięzcą w tej kategorii drugi rok z rzędu jest wódka Longinus z trzech zbóż: żyto, pszenica i słodowany jęczmień. Oceny przedstawiamy w kolejności, w jakiej były degustowane próbki.
- Stumbras Pure (40%), 78,5 pkt, Medal srebrny
Wyraźny zapach alkoholu, zapachy piwniczne, czarny pieprz. W ustach słodko-pikantna, pieprz i wanilia, podobnie w finiszu, do tego dochodzi lekka nuta jabłka, pestek. Rozgrzewająca.
- Björn Crystal (40%): 87,8 pkt, Medal złoty
Delikatny, przyjemny aromat słodu, ziół, pieprzu, igliwia. Również bardzo delikatna w ustach, lekko cytrusowa, wciąż nuty leśne, igliwie. Finisz też leśny, zielone szyszki, lekko jałowiec.
- Adam Mickiewicz (40%): 81,5 pkt, Medal złoty
Wyraźny zapach alkoholu, mieszają się zapachy korzenne (imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) i cytrusowe. Smak słodko-cierpki i korzenny, piernikowy, nuta cynamonu. Finisz słodko-cytrusowy, jak grejpfrut z cukrem, poza tym nuta pikantna, rozgrzewająca.
- Polska Czysta Tradycyjna (40%): 86,8 pkt, Medal złoty
Lekka nuta chrzanu, lekka ćwikły. Poza tym wyraźnie aloes. W smaku delikatna, słodkawa, nadal aloes, jeszcze do tego melon i ziarno. W finiszu aromatyczny pieprz i ciągle słodycz owocowa, już nie melon, a arbuz.
- Precious Vodka (40%): 85,3 pkt, Medal złoty
W aromacie ziemistość, pieprz, słodkie ziarno, słodkie jabłka, melon. Smak w pierwszej chwili słodki, waniliowy, ale po chwili ostra nuta kardamonu, wyczuwalna też w finiszu, w którym dochodzą orzechy laskowe.
- Stumbras Centenary (40%): 85,2 pkt, Medal złoty
Delikatny aromat – pyłki kwiatowe, czereśnie. Smak także delikatny – kandyzowane cytrusy, czereśnie. W finiszu troszkę goryczy albedo i orzechy.
- Longinus (40%): 89,8 pkt, Medal złoty, Double Gold
Aromat delikatny, owocowy, jabłka, śliwki, melon. W smaku bardzo dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, ale też nuta ziołowa – rozmaryn. W finiszu melon z czerwonym pieprzem. Bardzo elegancka.
- Jarzębiak Czysty Luksus (40%): 88,3 pkt, Medal złoty
Delikatna, w nosie miesza się ziemistość z ziołowością, trochę lukrecji, zacieru. W smaku wyrazista, ziemista, kwas chlebowy, razowiec. Finisz dość lekki, cierpki – kwaśne jabłka, pestki.
- Copernicus Premium (40%): 87,5 pkt, Medal złoty
Aromat delikatny, ziemisty, z nutą polnych kwiatów. W smaku sporo przypraw korzennych – cynamon, gałka muszkatołowa. Lekki, cynamonowo-grejpfrutowy finisz.
- Wódka Poznańska Tradycyjna (40%): 88 pkt, Medal złoty
Aromat ziołowy, pieprz czarny. W smaku dużo cytrusów – kandyzowana cytryna i limonka, dużo limonki w finiszu. I jeszcze kwaśne zielone jabłko. Z charakterem.
- Copernicus Orkisz (40%): 84 pkt, Medal złoty
Aromat lekki – jabłka, gruszki, do tego pieprz, ziarno. Smak przyjemnie podbity nutą pieprzu, nawet ćwikły, czosnku. Finisz dość wytrwany, kiszone ziarno, lekko wanilia, miód.
Wódki żytnie
W tej kategorii jury przyznało trzy złote medale. Medal double gold zdobyła kraftowa wódka z destylarni Podole Wielkie.
- Słowiańska Żytnia (40%): 89,3 pkt, Medal złoty
Aromat delikatny, ale mimo to pieprzny, jak tabaka. Do tego nuty dojrzałego jabłka. W smaku cierpka, dużo jabłka, grejpfrut, a w finiszu pomarańcza i grejpfrut oraz delikatnie pieprz, jałowiec, igliwie. I trochę goryczy, albedo. Elegancka.
- Haberfeld Zgoda Rye (40%): 87,5 pkt, Medal złoty
W aromacie pieprz, tabaka, jabłka. Smak cierpki, grejpfrut, tarnina, nawet głóg. Finisz gorzko-cierpki, tarnina, tatarak. Czysta, elegancka.
- Podole Wielkie Wódka Żytnia (40%): 89,5 pkt, Medal złoty, Double Gold
Zapach piekarniczy, wypieczony chleb, kwas chlebowy, wanilia. Słodko-cierpki smak, sporo wanilii, jabłka, kwaśne winogrona. Długi, zbożowy finisz, z fuzlem.
Wódki pszeniczne
W tej kategorii jury przyznało dziesięć złotych medali, double gold otrzymała rosyjska wódka Nerpa.
- Hlibny Dar Classic (40%): 88,3 pkt, Medal złoty
Aromat bardzo lekki, cytrusowy – cytryna i limonka. W smaku też trochę kwaskowe, limonki, ale w części kandyzowane. Finisz konsekwentnie cytrusowy, dochodzi lekka waniliowość. Bardzo elegancka.
- Polish Standard Vodka (40%): 87,3 pkt, Medal złoty
Zapach tarty cytrynowej, galaretki limonkowej. Smak kwaskowy, ale bardziej zielone jabłka niż cytrusy. Także w finiszu – dużo jabłek, pestki.
- Nerpa Baikal (40%): 88,7 pkt, Medal złoty, Double Gold
Aromat zielony, wiosenny, liści i traw. Do tego masa cytrusów: cytryna, pomarańcza, pomelo. Smak słodki, przyjemny, kandyzowanych pomarańczy. W finiszu trochę orzechów, trochę wanilii. Bardzo czysta, gładka.
- Rada Respect (40%): 84,3 pkt, Medal złoty
Aromat cytrusowo-kwiatowy, bergamotka, pomarańcza, grejpfrut. W ustach gorzkawa, ale rześka i mineralna, biały grejpfrut, delikatnie cytryna. Cytrusowy, kwaskowy finisz.
- Baikal Original (40%): 87 pkt, Medal złoty
W nosie tarta cytrynowa, galaretka cytrynowa, sorbet cytrynowy. To samo w ustach – słodka cytryna. Dla odmiany finisz cierpki, nawet gorzkawy, niedojrzałe białe winogrona, grejpfrut.
- Karafka Lazurowa (40%): 83,3 pkt, Medal złoty
Aromat lekko wędzony, pieprz, cytryna, nuta mineralna. Smak słodki – wanilia, tarta owocowa, słodkie białe winogrona. Słodki, winogronowy finisz, z nutą słodkiego grejpfruta.
- Gold Polish Vodka (40%): 87,8 pkt, Medal złoty
Nuty mineralne, grejpfrut, pieprz. Smak bardzo delikatny, cytrusowy, nuta gruszki. Finisz słodki, cytrusowy, galaretka cytrynowa, kandyzowany grejpfrut. Bardzo łagodna.
- Legend of Kremlin (40%): 86,8 pkt, Medal złoty
Sporo pomarańczy, keks z pomarańczą, suszone skórki pomarańczy, limonka, liście wiśni. W smaku też dużo pomarańczy, sorbet pomarańczowy. Konsekwentnie pomarańczowy finisz.
- Baikal Ice (40%): 84,8 pkt, Medal złoty
Aromat wyraźnie alkoholowy, grejpfrut, cytryny, tarta cytrynowa. Smak cierpki, szorstki, mineralny, młode białe winogrona, kwaśne jabłka, biały grejpfrut. Finisz nieco przesuszający, pieprzny, słony.
- Stumbras Premium Organic (40%): 86 pkt, Medal złoty
Ziemisty aromat, wanilia, grejpfrut. Smak delikatny, tłusty, maślany. W finiszu oliwki, masło, niezwykle tłusta wódka, idealna do rybki.
Wódki ziemniaczane
W tej kategorii noty były bardzo wysokie, jury przyznało pięć złotych medali. Double gold dla wódki Elixir Pure, która jest marką warszawskiego Domu Wódki, która zdobyła także najwięcej punktów w całym konkursie, a także dla wódki ziemniaczanej z gorzelni Podole Wielkie, która w całym konkursie zajęła trzecią pozycję.
- Dalkowski Wódka Czysta Filtrowana (40%): 88,8 pkt, Medal złoty
Aromat ziół, kadzidła, jagody leśne, mirt, słodkie jabłka. Smak owocowy – jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki. Równie owocowy, delikatny finisz, dużo jabłek, dużo śliwek.
88,8
- Haberfeld Potato (50%): 84,3 pkt, Medal złoty
Aromat czysty, ziemniaczany, do tego pieprz, zioła, goździki. Smak cierpki, ziemisty, rozgrzewający, z nutką pieprzu. Przyjemnie rozgrzewający finisz – imbir, kardamon, ziele angielskie.
- Elixir Pure (40%): 94,7 pkt, Medal złoty, Double Gold
Bardzo ziemniaczany aromat, wchodzący w rejestry trawy cytrynowej, rozmarynu, tymianku, nuty korzenne. W smaku to młode ziemniaczki z koprem, mizeria. Finisz słodki, lekko waniliowy, kandyzowana cytryna, sorbet cytrynowy.
- Baczewski Monopolowa (40%): 86,5 pkt, Medal złoty
Aromat ziemisty, z wyraźnie zaznaczonym pieprzem. Smak charakterystyczny, męski – pieprz, lekko kardamon, a w finiszu jeszcze dochodzą goździki i ziele angielskie.
- Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana (40%): 92,5 pkt, Medal złoty
Aromat marchwi, pietruszki, selera, młody niedojrzały ziemniak, ziemniak starty na placki. Bardzo marchwiowe w smaku. Finisz to karotka i ziemistość, delikatna pikantność.
- Copernicus Ziemniak Kujawski (40%), 83,5 pkt, Medal złoty
Aromat pieprzu, owce: brzoskwinia, morela, kardamon. Smak gruszki, jabłek, cierpki. Finisz także cierpki – konsekwentnie gruszki i jabłka.
Wódki starzone
W tek kategorii jest tylko jeden złoty medal dla wódki krótko leżakowanej w dębie.
- Bairille Handmade Vodka (40%): 84 pkt, Medal złoty
Lekki aromat orzechów, migdałów, wanilii. Bardzo dużo wanilii w smaku, owocowość lody waniliowe. I finisz bardzo waniliowy, deserowy, delikatny.
Wódki smakowe owocowe
W tej kategorii jury przyznało trzynaście złotych medali i jeden srebrny. Double gold otrzymała wódka pomarańczowa Baczewski Suweren.
- Copernicus Wódka Rzemieślnicza (40%): 82,5 pkt, Medal złoty
Aromat jabłek, marcepanu, cynamonu. Smak bardzo delikatny, dużo jabłek, lekko pieczona śliwka. Finisz to placek ze śliwkami posypany cynamonem.
- Copernicus Księżycówka z Kujaw (40%): 89,3 pkt, Medal złoty
Aromat jabłka i gruszki, bardzo naturalny, lekka nuta mięty. W smaku dużo jabłka, lekko gruszka, podobnie w finiszu, dominuje gruszka.
- 3 Kilos Vodka Coconut (37,5%): 86,5 pkt, Medal złoty
Słodki, bardzo kokosowy, cukierniczy aromat, karmel. Bardzo słodki, likierowy smak, także czuć karmel. W finiszu – kokosanka, kakao.
- Copernicus Bimber (40%): 82,8 pkt, Medal złoty
W nosie jabłka, gruszki, jabłecznik, lekko trawa żubrowa, fuzle. Smak lekki, szarlotkowy, morele. Finisz też bardzo lekki, jabłko, gruszka, cynamon.
- Dwór Sieraków Jarzębiak (40%): 87,7 pkt, Medal złoty
Aromat pestkówki – pestki jabłek, gruszek, do tego liście wiśni, suszone owoce, tarnina i jarzębina, kwiatowość. W smaku wiśnie, wanilia, liście i pestki, marcepan, jarzębina, goryczka. W finiszu dochodzą pomarańcze, ale ciągle dużo pestki i liści, nuty winiakowe, miodowe.
- Stumbras Raspberry (40%): 82,8 pkt, Medal złoty
Aromat słodko-cierpki: malina, wiśnie, tarnina, żurawina, jeżyna, suszone owoce, czekolada. Smak syropu malinowego, żurawina z leciutką nutą wiśni i czerwonej porzeczki. Cierpki, wiśniowo-tarninowy finisz, ale jest i słodycz czekoladowa, a i słodka nuta malin.
- Baczewski Suweren (40%): 89,5 pkt, Medal złoty, Double Gold
Bardzo przyjemny aromat pomarańczy, skórka i sok, jak Grand Marnier, do tego limonka. Smak sody i pomarańczy, jak oranżada w proszku, bardzo lekkie. Finisz także lekki, pomarańcze i soda.
- Stumbras Cranberry (40%): 85,8 pkt, Medal złoty
W aromacie leśne jagody, lekko wiśnia, lekko czerwona porzeczka i żurawina. Smak intensywny, cierpki – tarnina, żurawina, malina, lekko mech. Finisz także cierpki, rozgrzewający – tarnina, agrest, czerwona i biała porzeczka.
- Dwór Sieraków Śliwa z Tarniną (40%): 84,8 pkt, Medal złoty
Aromat migdałów, orzechów, wiśni, porto, bakalie, nuta dymna. Smak wina likierowego, dużo drożdży, dużo pestek, marcepan. W finiszu – wiśnie w syropie i migdały.
- Stumbras Quince (40%): 84,7 pkt, medal złoty
W zapachu cytryny, limonki, brzoskwinie, morele, pomarańcze. Smak cierpko-słodki, morelowy, herbaciany, tytoniowy. W finiszu pigwa, miód, brandy.
- Dalkowski Wódka Jarzębinowa (38%): 89,3 pkt, Medal złoty
Przyjemny zapach tarniny, wiśni, marcepanu. Smak słodko-kwaśny, nalewkowy, dużo pestki, dużo tarniny, morela. Przyjemnie cierpki finisz, tarnina i czarna porzeczka.
- Wokulski Wódka Rzemieślnicza (40%): 89,2 pkt, Medal złoty
Aromat owoców, limonki, zioła, mięta, melisa, bardzo rześkie. W smaku dużo cytryny, kwaśne jabłka, pestki jabłek. Przyjemny jabłkowy finisz.
- Wokulski Bimber (40%): 85,8 pkt, Medal złoty
Aromat krochmalu, limonki, grejpfruta. W smaku orzechy, cytryny, kwaśne jabłka. Finisz jest jak stare likierowe wino w stylu tawny port.
- Kraftowy Bimber rozlany nocą (41%): 79,5 pkt, Medal srebrny
W zapachu anyż i koper, nasturcja, cynamon, kajmak. W smaku sam cynamon. Finisz śliwkowo-cynamonowy.
Wódki smakowe ziołowe
W tej kategorii jury przyznało trzy złote medale. Double gold w tej kategorii otrzymuje pieprzówka Dwór Sieraków.
- Dwór Sieraków Pieprzowa (40%): 86,8 pkt, Medal złoty, Double Gold
W aromacie dużo pieprzu, guajazyl, syrop piniowy, lekko tymianek, polne kwiaty. W smaku pieprz i cytryna. Podobnie finisz – pieprzno-cytrynowy, ostry, nuta grejpfruta.
- Hlibny Dar Imbirno-Medova (40%), 86, 2 pkt, Medal złoty
Rześki aromat pieprzu, korzenny, miętowy, lekko marynat, imbiru. Smak cierpki, wyraźnie pieprzny. W finiszu kiszonki (kimczi), dużo pieprzu, rozgrzewające.
- Dragunov Pepper (41%), 82,7 pkt, Medal złoty
W aromacie dużo pieprzu, lekko ziarno, delikatny. W smaku jabłka, ziarna i pieprz. Pieprzny finisz z nutą zielonego jabłka, gałki muszkatołowej, goździków.
Wódki smakowe inne
W tej kategorii jury przyznało trzy złote medale. Double gold zdobyła chrzanowa wódka Elixir z Domu Wódki.
- Dębowa Polska Złota Rybka (40%): 87,7 pkt, Medal złoty
Aromat dębiny, pieprzu, herbaty, skórki chleba, goździków, dymu. W smaku: kwas chlebowy, orzechy (suche, obrane i prażone). W finiszu też orzechowo – orzeszki piniowe, prażone orzechy laskowe.
- Elixir z Dzikiego Chrzanu (40%): 91,2 pkt, Medal złoty, Double Gold
W aromacie chrzan, ogórki kiszone, ćwikła. W smaku lekko słone, bardzo kiszone. Finisz to chrzan i ogórki. Bardzo wyraziste i konsekwentne.
- Baikal Pine Nut (38%): 84 pkt, Medal złoty
W aromacie: suszone owoce, liście, wilgoć, orzechy, żołędzie. Smak kawy zbożowej, cykorii, wiórki dębowe. Finisz słodki, z nutą miodu, wanilii, karmelu, anyżu.
Okowity i destylaty owocowe niestarzone
W tej kategorii złote medale dostały trzy trunki, bardzo się różniące, ale wszystkie na bardzo wysokim poziomie. Double gold otrzymuje efekt kooperacji dwóch młodych destylarni – Wolf i Drake, ich destylat z pomarańczy.
- OVII Okowita z Jabłek 2019 (40%): 81,3 pkt, Medal złoty
Aromat lekki, owocowy, nuty wiśni, porzeczki, śliwki, jabłka, gruszka. Lekko przypalone. Smak cierpki i pestkowy, liście, migdały, jabłka. Przyjemnie kwaśne jabłko w finiszu.
- Podkarpacka Okowita z Jabłek (50%): 82,7 pkt, Medal złoty
Aromat mdły, fermentacyjny, balsamico gruszkowe, przydymienie. Smak ostry, drożdżowy, lekko wypalony. Ostry, drożdżowy finisz z posmakiem jabłek.
- OVII Okowita z Wytłoków Winogron 2018 (40%): 85,3 pkt, Medal złoty
Nuty kwiatowe, różane, porzeczkowe, zielona łodyżka, mniszek lekarski. W smaku morela, czereśnia, wiśnia. Morelowo-różany finisz. Bardzo delikatne, kwiatowe.
- OVII Okowita z Śliwek 2019 (40%): 87,3 pkt, Medal złoty
W aromacie kwiaty i morele, śliwka, rześkość, nuta warzywna. Delikatne i przyjemne. Smak też bardzo delikatny, pudrowy, olejek różany. Lekki, winogronowy finisz, z nutą brzoskwini, gruszki.
- Marani Chacha Mtsvane (40%): 84,5 pkt, Medal złoty
Zapach szorstki, wytrawny – śliwki, jabłka, bardzo owocowy. W ustach sporo pestek, migdały, kwasowość wiśni, taniczność tarniny. Cierpki, wytrawny finisz, ściągający, tytoniowy.
- Marani Chacha Saperavi (40%): 85,2 pkt, Medal złoty
Aromaty kwiatowe, bergamotka, porzeczka, jagody, malina. W ustach bardzo cierpkie, ściągające, taniczne, herbaciane. Cierpki finisz – liście, trawa, igliwie, dużo jabłek.
- OVII Destylat z czarnej porzeczki 2019 (40%): 84,2 pkt Medal złoty
Aromat lekko piwniczny, poza tym dużo czarnej porzeczki, jabłko. Porzeczka wyraźnie w ustach, lekko drożdże. Także finisz drożdżowo-porzeczkowy.
- OVII Destylat z aronii 2019 (40%): 87,5 pkt, Medal złoty
W aromacie ziemistość, aronia, chrzan, liście porzeczki, tarnina. W ustach kiszonki z koprem, cierpkość, tarnina, zielone kwaśne jabłko. Finisz owocowo-korzenno-dymny.
- Wolf & Drake Pomarańczówka (47%): 89,8 pkt, Medal złoty, Double Gold
Bardzo przyjemnie cytrusowy aromat – masa pomarańczy (w tym gorzkie pomarańcze), cytryna, kwaśne jabłko z gruszką. W smaku także bardzo pomarańczowo, jest też mandarynka i brzoskwinia. I pomarańczowy finisz.
- OVII Destylat z truskawki 2019 (47%): 85,2 pkt, Medal złoty
Aromat tłusty, oliwkowy, truskawka i malina, marynowane cytryny, pikantne. Smak gorzki, albedo, pestki, gorzkie jabłka. Finisz mdły, kwiatowy, różany, pigwowy.
- Kraftowa Śliwowica rozlana nocą (43%): 82,3 pkt, Medal złoty
Aromat lekki, owoce, śliwka, karmel, wanilia. Słodki, śliwkowy smak, miód. Finisz miodowy.
Okowity i destylaty warzywne niestarzone
W tej kategorii noty były bardzo wysokie, dwa złote medale, double gold dla destylarni Podole Wielkie za ich destylację ziemniaka z 2015 roku..
- Grochowica Polska (53,9%): 89,8 pkt, Medal złoty
Aromat ziemisty, dym z ogniska, warzywa. Smak słodki, ziemisty, skrobiowy. Finisz dymny i długi.
- Podole Wielkie Ziemniak 2015 (42,6%), 92,3 pkt, Medal złoty, Double Gold
W aromacie marchew i seler. Marchew, seler i koper w smaku. Finisz jak surówka z marchwi. Niezwykłe, co udało się uzyskać z ziemniaka.
Okowity i destylaty zbożowe niestarzone
Jury przyznało siedem złotych medali. Double gold zdobyła Podkarpacka Destylarnia Okowity za ich destylat z kukurydzy.
- OVII Okowita z kukurydzy (40%): 88,3 pkt, Medal złoty
Lekki, przyjemny aromat wędzonego siana. Bardzo delikatne w ustach – marchew, razowo-słodowe, graham. Lekki, przyjemny warzywny finisz.
- Podkarpacka Okowita z Kukurydzy (50%): 89,8 pkt, Medal złoty, Double Gold
Bardzo przyjemny aromat prażonego ziarna, wędzonego ziarna, popcornu. Smak ziarnisty, wędzony, bardzo przyjemny. Popcorn, kolba grillowanej kukurydzy w finiszu.
- Podkarpacka Okowita z Pszenicy (50%): 86,3 pkt, Medal złoty
Przyjemny piekarniczy aromat, lekko kiszony. Kiszone siano. Podobnie w smaku – kiszone siano, koper. Lekko wędzony finisz, wędzone ziarno.
- Wolf & Oak Okowita zbożowa żytnia (45%): 88,8 pkt, Medal złoty
Aromat lekko wędzony, trawiasty, prażone ziarno. Smak oleisty i ziarnisty, słodowy, zakwasowy. Brzeczka piwna w finiszu.
- Podole Wielkie Jęczmień 2018 (42,6%): 81,7 pkt, Medal złoty
W zapachu lakier, kwiaty, różaność, słód. W smaku drożdże, lakier, mocno wypieczone ziarno, graham. Finisz słodowy, owocowo-fermentacyjny.
- Podole Wielkie Pszenica 2018 (42,6%): 87,3 pkt, Medal złoty
Aromat chleba, kwasu chlebowego, brzeczka fermentacyjna. W ustach zakwas, lekko lakier. Chlebowy finisz, wypieczona skórka chleba, lekko wanilia.
- Podole Wielkie Żyto 2018 (42,6%): 83 pkt, Medal złoty
Aromat kiełkującego słodu, kwiatowy, lakier, młode drewno. Smak wędzonego, prażonego ziarna, mleczko zbożowe. Słodki finisz, tłusty, waniliowy i fuzle.
Okowita starzona
W tej kategorii jury przyznało dwa złote medale, obydwa trafiają do Jana Kleinera z Czech, który otrzymał także medal Double Gold, a jego starzona w amforze okowita Wild Pin zajęła drugie miejsce w całym konkursie.
- Kleiner Wild Pin (43%): 93,2 pkt, Medal złoty, Double Gold
Zapach śliwek, pestek, moreli, migdałów. W ustach cierpka, wyrazista, liście, wiśnie. Bardzo elegancka, gładka, rześka, nie ma oznak starzenia.
- Kleiner Sour Cherry by Sherry (43%): 84,7 pkt, Medal złoty
Aromat drożdży, rodzynek, śliwek, drożdże. Smak piwniczny, masa sherry, masa drożdży. Finisz zdominowany przez sherry oloroso – orzechowe, utlenione.
Inne alkohole starzone
W tej kategorii jury przyznało trzy złote medale. Medal Duble Gold trafi do Czech za okolicznościową edycję ośmioletniej żytniej – Stara Myslivecka Single Barrel.
- Bairille Single Honey (40%): 82,8 pkt, Medal złoty
Lekki aromat, miód, orzechy, rodzynki, śliwki. W ustach sporo cynamonu, który wraz z miodem jest wyraźny także w finiszu.
- Stara Myslivecka Reserve (40%): 82,7 pkt, Medal złoty
Aromat lekki – orzechy i rodzynki, anyż. Przyjemny smak – maliny, wiśnie, dojrzałe jabłka. W finiszu jest i owocowość, i drożdże, i nuta zbożowa, i pieprz.
- Stara Myslivecka Limited Edition 500 Years Single Barrel 8Y0 (40%): 88,0 pkt, Medal złoty, Double Gold
Przyjemny, głęboki owocowy aromat – jabłka, gruszki i śliwki, bakalie, lekko jałowiec. W smaku dojrzałe owoce, do tego anyż, jałowiec, wiśnie, czekolada. Bakaliowy finisz.