fbpx

Jedziesz w Bieszczady? Zajrzyj do Podkarpackiej Destylarni Okowity. 6 powodów.

Okres wakacyjny to świetny moment, aby zajrzeć do Podkarpackiej Destylarni Okowity, zwłaszcza, jeżeli wybieracie się w Bieszczady. Dlaczego warto odwiedzić to miejsce? Oto kilka powodów.

Podkarpacka Destylarnia Okowity

Podkarpacka Destylarnia Okowity

Destylarnia rzemieślnicza

Podkarpacka Destylarnia Okowity to jedna z niewielu polskich destylarni rzemieślniczych. Tworzone tu alkohole powstają na podstawie autorskich receptur, w krótkich seriach, z udziałem pracy ludzkich rąk. Autorem trunków jest Grzegorz Pińczuk, który zajmuje się produkcją alkoholi zarówno pod marką własną, jak i kontraktowo (na zlecenie innych podmiotów). Jego alkohole zdobyły dotąd dziesiątki nagród, chociażby podczas Warsaw Spirits Competition.

Grzegorz Pińczuk, właściciel Podkarpackiej Destylarni Okowity

Grzegorz Pińczuk, właściciel Podkarpackiej Destylarni Okowity

Produkcja alkoholi “od kuchni”

Odwiedzając destylarnię, będziecie mogli zobaczyć jak wygląda aparatura do rzemieślniczej produkcji alkoholu. Poznacie też przebieg procesu zacierania, fermentacji, czy destylacji. Dzięki temu, łatwiej Wam będzie docenić jakość produkowanych tu trunków.

Grzegorz Pińczuk opowiada o procesie destylacji

Grzegorz Pińczuk opowiada o procesie destylacji

Historyczny budynek

Podkarpacka Destylarnia Okowity to także kawał historii. Trunki powstają tu w murach budynku, w którym alkohole tworzono już w II poł. XIX wieku. Wówczas produkowano tu przede wszystkim alkohol z ziemniaków. Dziś także okowita ziemniaczana jest największą dumą PDO.

Okowita z ziemniaków, Podkarpacka Destylarnia Okowity (2)

Okowita z ziemniaków, Podkarpacka Destylarnia Okowity (2)

Okowity, nalewki, gin

Dominującą kategorią destylarni są okowity, czyli destylaty o wyrazistym, zróżnicowanym zapachu i smaku, pochodzącym od surowca. Staranny dobór wykorzystywanych do produkcji owoców, zbóż, czy ziemniaków, daje efekt w postaci tradycyjnych polskich alkoholi, wciąż znanych niewielkiej grupie konsumentów.

Okowita ze śliwek w towarzystwie suszonych owoców, Podkarpacka Destylarnia Okowity

Okowita ze śliwek, Podkarpacka Destylarnia Okowity

Na bazie okowit, powstają tu także nalewki, które wyróżniają się naturalnymi składnikami oraz niepowtarzalnym smakiem. Od niedawna, w Podkarpackiej Destylarni Okowity destylowany jest także Gin Bieszczadu.

Podkarpacka Destylarnia okowity- nalewka wiśniowa

Podkarpacka Destylarnia okowity- nalewka wiśniowa

Gin Bieszczadu to przede wszystkim nuty przypraw i ziół

Gin Bieszczadu to przede wszystkim nuty przypraw i ziół

Przy trasie

Miejscowość Długie, w której znajduje się destylarnia, zlokalizowana jest nieopodal Sanoka. Nie trzeba więc znacząco zbaczać z trasy, aby odwiedzić to miejsce. Bez trudu dojadą tu osoby, który kierują się w Bieszczady zarówno od strony Krakowa, jak i Rzeszowa. 

Sklep

Przy destylarni działa sklep. Jeśli więc zajrzycie tam w drodze na urlop, możecie zdobyć cenne, przydatne zaopatrzenie. Zwłaszcza, że oprócz alkoholi, dostępne są tu produkty Bieszczadzkiej Spiżarni, takie jak: świeżo wypalana kawa, herbatki ziołowe, słodkości, czy tłoczone na zimno oleje. Odwiedzając sklep w drodze powrotnej, możecie nabyć świetne trunki na pamiątkę dla siebie lub bliskich. Wtedy “duch Bieszczadów” zostanie z Wami na dłużej. 

Ja miałem okazję odwiedzić to miejsce, właśnie w drodze nad Jezioro Solińskie. Polecam.

Powrót

Bądź na bieżąco!

obserwuj lub polub