Niedawno na rynku pojawił się nowy rocznik okowit Podola Wielkiego. W miejscowości o tej samej nazwie działa jedna z wiodących polskich gorzelni rzemieślniczych prowadzona przez Państwa Paszotów. Nowe okowity Podole Wielkie 2020 to dobry pretekst do tego, aby przyjrzeć się temu, co może powiedzieć nam etykieta okowit tworzonych metodami rzemieślniczymi.

Pole

Okowita stworzona z jęczmienia pochodzącego z własnych upraw - producent podaje na etykiecie nawet nazwę pola
Okowita stworzona z jęczmienia pochodzącego z własnych upraw – producent podaje na etykiecie nawet nazwę pola

Podole Wielkie należy do nielicznych gorzelni, które w pełni kontrolują proces produkcji alkoholu – od pola do butelki. Skoro surowiec ma takie znaczenie, warto być w 100% pewnym jego źródła. Tą gwarancję dają własne uprawy i wpływ na przechowywanie już po zbiorach. Podole Wielkie podkreśla wykorzystywanie do produkcji alkoholi własnych plonów poprzez podawanie na etykiecie nazwy pola, z którego pochodzą.

Nazwa surowca i jego odmiana

Podole Wielkie podaje na etykiecie nie tylko rodzaj użytego surowca, ale też jego gatunek
Podole Wielkie podaje na etykiecie nie tylko rodzaj użytego surowca, ale też jego gatunek

W najnowszym roczniku, Podole Wielkie prezentuje na etykiecie nie tylko nazwę surowca, ale i jego odmianę. W produkcji okowit i podobnych jej destylatów, selekcja surowca ma olbrzymie znaczenie. Kilka kilogramów nadpsutych ziemniaków czy stęchłego zboża może zepsuć całą partię destylatu. Gorzelnik chce tego za wszelką cenę uniknąć, dlatego w Podolu Wielkim oraz u innych producentów okowit premium, surowiec jest starannie dobierany i sprawdzany. W roczniku 2020 producent postanowił pokazać, że gorzelnik może wpływać na profil smakowy trunku na wielu etapach i nawet z dokładnie tego samego surowca potrafi stworzyć znacząco różniące się od siebie trunki. Tym razem, z tej samej odmiany ziemniaka stworzono tu dwie różne okowity – Innovator oraz Innovator Alter Ego.

Rocznik Podole Wielkie 2020

Poszczególne roczniki okowit różnią się pomiędzy sobą smakiem i aromatem
Poszczególne roczniki okowit różnią się pomiędzy sobą smakiem i aromatem

Podobnie jak w przypadku chociażby wina, warunki pogodowe wpływają na charakterystykę surowca, co przekłada się na profil powstałego z niego alkoholu. W przypadku Podola Wielkiego, okowity nie są produkowane z winogron a przede wszystkim ze zbóż i ziemniaków. Nie tylko jednak warunki pogodowe mają znaczenie. Różnice w prowadzonych procesach zacierania, fermentacji, destylacji a nawet leżakowania, wpływają na to, że każdego roku, powstające z tych samych surowców alkohole, różnią się między sobą.

Jedna z…, czyli limitowana seria

Destylaty rzemieślnicze często powstają w krótkich, limitowanych seriach. Ziemniak Innovator w wydaniu Alter Ego to zaledwie 568 butelek
Destylaty rzemieślnicze często powstają w krótkich, limitowanych seriach. Ziemniak Innovator w wydaniu Alter Ego to zaledwie 568 butelek

Większość okowit powstaje w krótkich limitowanych seriach, często ograniczanych do jednego rozlewu. Rodzaj, jakość użytego surowca, czy sposób prowadzenia destylacji – to wszystko wpływa na wydajność. W Podolu Wielkim, wielkość partii to najczęściej kilkaset lub tysiąc-kilkaset butelek. Producent podaje ile dokładnie sztuk danego rocznika zostało wyprodukowanych.

Wartości marki – Podole Wielkie 2020

Podole Wielkie na etykietach kolejnych roczników utrwala wizerunki kluczowych osób dla gorzelni
Podole Wielkie na etykietach kolejnych roczników utrwala wizerunki kluczowych osób dla gorzelni

Etykieta może być też nośnikiem tego, co jest ważne dla producenta. W tym przypadku, Podole Wielkie podkreśla rolę ludzi w procesie tworzenia alkoholu. Okowity Podole Wielkie 2020 posiadają na etykietach wizerunek Pana Mariana Hermanna, pierwszego pracownika gospodarstwa. Podole Wielkie, każdego roku, honoruje w ten sposób innego członka załogi.

Profil smakowy okowit Podole Wielkie

Okowity istotnie różnią się między sobą smakiem i aromatem, dlatego niektórzy producenci podają na etykiecie walory trunku blog
Okowity istotnie różnią się między sobą smakiem i aromatem, dlatego niektórzy producenci podają na etykiecie walory trunku

Większość okowit to alkohole o walorach degustacyjnych, tzn. m.in., że można (a nawet powinno się) podawać je w temperaturze pokojowej w kieliszkach, które pomogą poczuć złożony zapach i smak trunku. Okowity istotnie różnią się między sobą w zależności od producenta, wykorzystanego surowca, aparatury do destylacji i samego sposobu prowadzenia procesu produkcji. Niektórzy producenci podają na etykietach jak smakują ich alkohole, aby konsument wiedział, czego może się spodziewać. Tak też jest w przypadku najnowszej linii trunków z Podola. Przykładowo, etykieta Ziemniaka 2020 w wydaniu Alter Ego mówi nam, że alkohol ma dymny, jabłkowo-ziemniaczany aromat i skrobiowy, lekko słony smak.

Dwie okowity Podola Wielkiego z tego samego surowca, ale o różnym profilu smakowym
Dwie okowity Podola Wielkiego z tego samego surowca, ale o różnym profilu smakowym

Dzięki różnicom w prowadzonych procesach zacierania, fermentacji czy destylacji, można uzyskiwać trunki o różnym profilu smakowym, także z tego samego surowca. Podole Wielkie w roczniku 2020 potwierdza to zjawisko w praktyce. Z ziemniaków dokładnie tej samej odmiany, uzyskano tu dwie różne okowity. Innovator to bardziej szorstka, warzywna okowita, której smak utrzymany jest w klimacie świeżych surowych ziemniaków, marchwi i chrzanu oraz ziół. Ziemniak 2020 w wydaniu Alter-Ego to trunek bardziej kremowy, który pachnie i smakuje przede wszystkim pieczonymi ziemniakami.

Dodatki

QR kod prowadzi do krótkiego wideo z informacjami na temat produktu
QR kod prowadzi do krótkiego wideo z informacjami na temat produktu

Etykieta może być także pomostem do świata online. Najnowsze wydanie okowit z Podola Wielkiego posiada nadrukowany kod QR. Prowadzi on do krótkiego filmiku, w którym przedstawiciel marki mówi o trunku i jego smaku.

A zatem, etykieta może być całkiem pokaźnym źródłem wiedzy na temat trunku, który zamknięty jest w butelce. Rzemieślnicy często dbają o to, aby konsument miał jak najpełniejszą informację o tworzonym przez nich alkoholu. Dzięki temu, poza zapachem i smakiem, można doszukiwać się w nich ciekawych historii.

Czytajcie etykiety i… próbujcie (odpowiedzialnie) polskich destylatów rzemieślniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.