Blog o wódce – 40procent.pl

Kruk: wódka manufakturowa z charakterem

Kruk zwyczajny. To jeden z powszechnie występujących w Polsce gatunków (a tak naprawdę podgatunków) ptaków, który zamieszkuje głównie w kompleksy leśne, choć często zauważany jest także na obrzeżach miast. W Polsce może kojarzyć się z przygnębiającym opowiadaniem Stefana Żeromskiego czy bohaterem bajki Ignacego Krasickiego. W innych kulturach przedstawiciel tego gatunku postrzegany jest często jako symbol … Czytaj dalej Kruk: wódka manufakturowa z charakterem

COVIIdówka: wysokoprocentowy pomysł na zarazę

Są destylarnie, które poza gorzelniczym kunsztem mogą pochwalić się także poczuciem humoru, dystansem do siebie i świata. Na pewno należy do nich gorzelnia Drake, która wypuściła na rynek trunek o nazwie COVIIdówka. O samym miejscu i jego alkoholach pisałem więcej w tekście: Drake – po owocach ich poznacie, tu przybliżam Wam, jako uzupełnienie wyjątkowy, i … Czytaj dalej COVIIdówka: wysokoprocentowy pomysł na zarazę

Drake: po owocach ich poznacie

Wielkopolska może kojarzyć się z ziemniakami, lub jak kto woli – pyrami. Tomasz Miler robi tu przecież znaną wódkę z dzikiem, produkowaną właśnie ze spirytusu ziemniaczanego. Drake postawił jednak przede wszystkim na owoce. Krzysztof Kaczor (ang. drake) stworzył w miejscowości Maksymilianowo ciekawe miejsce, w którym produkuje się i sprzedaje alkohole, a także pali kawę. Można … Czytaj dalej Drake: po owocach ich poznacie

Podole Wielkie: polskie pole na Twoim stole

To Podole jest naprawdę Wielkie, choć sama miejscowość należy raczej do małych. Znajdziecie tu prawdziwy kunszt gorzelniczego rzemiosła. Tutejsza destylarnia, z własnych surowców, produkuje znakomite trunki, które już w swym debiucie na Warsaw Spirits Competition (WSC) 2019 zdobyły liczne nagrody. Wyobraźcie sobie, że wszystkie, zgłoszone do konkursu alkohole z Podola Wielkiego zdobyły złote medale. Dodatkowo, … Czytaj dalej Podole Wielkie: polskie pole na Twoim stole

Bairille Honey: wyjątkowa okowita z miodu

Zainteresowałem się okowitą Bairille Honey, kiedy tylko otrzymałem jej próbkę do recenzji od redakcji magazynu o alkoholach Aqua Vitae. No bo nie dość, że to jest alkohol z miodu, to jeszcze leżakowany w dębinie przez trzy lata. Jak by tego było mało, to pierwszy taki trunek w Europie. Jak się okazuje, Bairille Honey, to jeden … Czytaj dalej Bairille Honey: wyjątkowa okowita z miodu

[Zaproszenie] Warsztaty degustacyjne 40procent.pl w Oświęcimiu, 13.03.2020

Na zaproszenie Jakob Haberfeld Story poprowadzę spotkanie degustacyjne w Oświęcimiu. A więc TEN piątek, trzynastego może okazać się dla Was szczęśliwy, przynajmniej jeżeli chodzi o nastrój :). Poza dziedzictwem Jakoba Haberfelda, w postaci trunków powstałych na bazie jego receptur, będą rarytasy z Chopin Distillery, będzie Grochowica, będzie też starzona okowita z miodu od Destylarni Piasecki. … Czytaj dalej [Zaproszenie] Warsztaty degustacyjne 40procent.pl w Oświęcimiu, 13.03.2020

Podkarpacka Destylarnia Okowity: poznaj produkty gorzelniczego kraftu

Witajcie w Podkarpackiej Destylarni Okowity. To tutaj, w murach gorzelni wybudowanej pod koniec XIX wieku, do dziś używa się tradycyjnej technologii parowej do produkcji alkoholu. W tym miejscu tajniki destylacji przechodzą z ojca na syna. Tu, doświadczeni gorzelnicy nie boją się eksperymentować i tworzyć zróżnicowane destylaty ze zbóż, owoców i ziemniaków. Szukacie dobrze pojętego kraftu? … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: poznaj produkty gorzelniczego kraftu

Okowita z beczki, wódka z folwarku i nie tylko. Krótkie notki o 4 alkoholach

Jakiś czas temu, redakcja magazynu o alkoholach Aqua Vitae wysłała do mnie kilka alkoholi z prośbą o krótkie  recenzje. Możecie je znaleźć w najnowszym wydaniu periodyka oraz… poniżej 😊. Redakcji bardzo dziękuję za zaufanie a Wam, sygnalizuję rynkową obecność kilku trunków. Co najmniej jeden z nich dobrze znacie. A pozostałe? Domyślam się, że raczej nie. … Czytaj dalej Okowita z beczki, wódka z folwarku i nie tylko. Krótkie notki o 4 alkoholach

[ODWOŁANE] Spotkanie degustacyjne z Podkarpacką Destylarnią Okowity, Katowice, 27.03

[Edit: 20.03.2020] Z powodu epidemii koronawirusa, spotkanie odwołane :(. [Edit: 01.03.2019. Dziękuje Wam za zainteresowanie. Sprzedaż biletów na drugie otwarte spotkanie degustacyjne pod szyldem 40procent.pl zakończona. Widzimy się w barze Longway, w Katowicach, 27 marca. Do zobaczenia! Tym, którzy tym razem nie mogli lub nie zdążyli kupić biletów informuję, że będą kolejne spotkania... Szczegóły niebawem.] … Czytaj dalej [ODWOŁANE] Spotkanie degustacyjne z Podkarpacką Destylarnią Okowity, Katowice, 27.03

Relacja z pierwszych otwartych warsztatów 40procent.pl

Pierwsze, otwarte spotkanie degustacyjne „wódka: poczuj różnicę” zorganizowane pod szyldem 40procent.pl za nami. Niezwykle gościnne progi lokalu Longway: cocktail & vodka bar w Katowicach licznie wypełnili spragnieni wiedzy (i nie tylko) Uczestnicy. W ten piątkowy, chłodny (w końcu to 7 luty) wieczór atmosfera była naprawdę gorąca. Niespełna 20 osób zainwestowało swój czas i kilkadziesiąt złotych, … Czytaj dalej Relacja z pierwszych otwartych warsztatów 40procent.pl