Blog o wódce – 40procent.pl

Podole Wielkie: Owies 2019 – złoto w świecie alkoholi

Siej owies w błoto, będziesz zbierał złoto – mówi stare przysłowie. Wprawdzie nie mam wiedzy dotyczącej warunków, w jakich gospodarstwo Paszotów uprawia swoje zboża, ale mogę powiedzieć, że okowita z tego surowca z Podola Wielkiego to na pewno trunek co najmniej tak szlachetny w świecie alkoholi, jak złoto w świecie metali.  Owies, w gorzelnictwie wykorzystywany … Czytaj dalej Podole Wielkie: Owies 2019 – złoto w świecie alkoholi

[Konkurs] Podole Wielkie: wygraj T-shirt z logo gorzelni

Prawdopodobnie znacie już z bloga gorzelnię w Podolu Wielkim i jej produkty. Jeśli nie, poczytajcie o tym wyjątkowym miejscu i powstających tam alkoholach, np: Podole Wielkie: polskie pole na Twoim stole czy wywiad z Michałem Paszota, współwłaścicielem obiektu i twórcą wyjątkowych wódek i okowit tworzonych metodami rzemieślniczymi. Tymczasem, możecie wygrać taki oto T-Shirt, w rozmiarze … Czytaj dalej [Konkurs] Podole Wielkie: wygraj T-shirt z logo gorzelni

Drake Distillery: wódka z poziomek, czyli z truskawek

Jest tu ktoś, kto nie lubi truskawek? Jeśli nie, to dobrze. Truskawki mają mnóstwo witamin, zwłaszcza C. A odporność dziś na wagę złota. Nie każdy wie, że truskawka to jest poziomka a dokładnie mieszkanka dwóch poziomek z rodziny różowatych. Zwyczajowo nazywana m.in. poziomką ananasową czy wieloowocową. Wyczytałem też, że podobno spożywanie truskawek chroni śluzówkę żołądka … Czytaj dalej Drake Distillery: wódka z poziomek, czyli z truskawek

Gospodarstwo Rolne Andrzej Urbanek: okowity prosto od rolnika

Surowce. To niewątpliwy atut alkoholi firmowanych przez gospodarstwo rolne Państwa Urbanek. Od połowy XIX w. ta sama rodzina uprawia w niewielkiej miejscowości Korczyna w woj. podkarpackim zboża, ziemniaki i hoduje bydło. Od kilkunastu lat pod nadzorem Andrzeja Urbanka, dynamicznie rozwija się tu także sadownictwo. Pięć pokoleń doświadczeń i ponad 300 ha ziemi rolnej to spore … Czytaj dalej Gospodarstwo Rolne Andrzej Urbanek: okowity prosto od rolnika

Podole Wielkie: Michał Paszota o gorzelni, krafcie i nowościach

Kilkukrotnie pisałem już o gorzelni w Podolu Wielkim i powstających tam alkoholach. Tym razem mam przyjemność udostępnić Wam spisany efekt mojej rozmowy z Michałem Paszota, współwłaścicielem gorzelni, autorem wyjątkowych, nagradzanych, wódek i okowit. Tradycje gorzelnicze w Podolu Wielkim sięgają połowy XIX wieku. Jak to się stało, że dziś tworzycie tu własne alkohole? No tak, dawno … Czytaj dalej Podole Wielkie: Michał Paszota o gorzelni, krafcie i nowościach

DRAKE Distillery: destylat z porzeczki vs destylat z aronii

W moje zachłanne ręce wpadło ostatnio kilka alkoholi linii OVII stworzonych w Drake Distillery. Wśród nich znalazły się destylaty z aronii i porzeczek oraz wódka z truskawek. Zapytałem Was o to, od którego alkoholu zacząć recenzje i, ku mojemu lekkiemu zaskoczeniu, na początek wybraliście aronię (spodziewałem się nieco bardziej wódki z truskawek). Zaczynam więc od … Czytaj dalej DRAKE Distillery: destylat z porzeczki vs destylat z aronii

Pigwówka Jakob Haberfeld: wyjątkowa uroda i smak w świecie alkoholi

Pigwa pospolita wywodzi się z Azji południowo zachodniej. W Polsce występuje tylko w uprawie.  Jej owoce, w smaku stają zdecydowanie lepsze dopiero po ugotowaniu i robi się z nich m.in. galaretki i dżemy oraz dodaje się do gotowanych jabłek i gruszek. Z samym owocem, jak i przetworami z niego miałem dotąd rzadko do czynienia. Tym … Czytaj dalej Pigwówka Jakob Haberfeld: wyjątkowa uroda i smak w świecie alkoholi

Podole Wielkie: Ziemniak 2015 – coś się kończy coś się zaczyna

Kiedy Hiszpanie odkryli ziemniaka podbijając Peru w pierwszej połowie XVI wieku, pewnie nie zdawali sobie sprawy, jak popularnym warzywem stanie się ten bulwiasty bohater niejednej kuchni. Całe szczęście, bogaty w skrobię kartofel został w XVIII odkryty także w świecie destylacji napojów alkoholowych. Dziś, niektóre destylarnie potrafią tworzyć z niego prawdziwe dzieła sztuki gorzelniczej. Jedną z … Czytaj dalej Podole Wielkie: Ziemniak 2015 – coś się kończy coś się zaczyna

destilHERO: duch puszczy (amazońskiej) z polskim rodowodem

Nazwa tego niecodziennego trunku bazuje na dwuznaczności. „Bohater destylacji” – to pewnie nasuwa Wam się od razu. Jednak pewnie mało kto wie, że destilhero, w jęz. portugalskim oznacza po prostu destylator. Występujący pod tą nazwą egzotyczny likier to rzadko spotykana fuzja kultur i smaku, zapoczątkowana przez… miłość do podróży a może podróż do miłości Hmm… … Czytaj dalej destilHERO: duch puszczy (amazońskiej) z polskim rodowodem

DRAKE Distillery: kulisy gorzelnictwa kraftowego – wywiad

Alkohole kraftowe od kuchni? Rozmawiam Krzysztofem Kaczorem, właścicielem Drake Distillery (tak, to tam powstaje cOVIIdówka), który opowiada mi o tym, czego nie widać, czyli o kulisach produkcji alkoholi kraftowych. Poczytajcie. Skąd pomysł na destylarnię, palarnię kawy i produkcję wina w wielkopolskim Maksymilianowie? Jak powstał Drake? Jak wiele rzeczy w życiu - przez przypadek. Mój ojciec, … Czytaj dalej DRAKE Distillery: kulisy gorzelnictwa kraftowego – wywiad