Blog o wódce – 40procent.pl

Podole Wielkie: Żyto 2019 – tradycyjny trunek w nowoczesnym wydaniu

Wyczytałem gdzieś, że słowo żyto, pochodzi od staro-cerkiewno-słowiańskiego „żyć” a dokładnie žiti i było pisane tak: жити. Znaczenie tego słowa było rozumiane jako to, co daje życie; to, co służy do utrzymania życia. Podkreśla to, jak wielkie znaczenie miało to zboże kilka wieków temu. Dziś ciągle jest bardzo ważnym jest surowcem powstaje z niego przecież jeden … Czytaj dalej Podole Wielkie: Żyto 2019 – tradycyjny trunek w nowoczesnym wydaniu

OVII Spirits od kuchni – relacja z wizyty w Drake Distillery

Początek maja 2021, niewielka, niepozorna miejscowość Maksymilianowo niedaleko trasy S5, mniej więcej w połowie drogi z Leszna do Poznania. Jestem w trzydniowej „delegacji blogowej”. Z tej okazji odwiedzam kilka miejsc związanych z polskimi alkoholami tworzonymi metodami rzemieślniczymi. Drake Distillery, to jedna z moich kluczowych destynacji w podróży. Po kilku godzinach spędzonych w samochodzie – jestem … Czytaj dalej OVII Spirits od kuchni – relacja z wizyty w Drake Distillery

Ruda Wódka by Czadoman

Paweł Dudek, polski wokalista wykonujący muzykę z pogranicza gatunków muzycznych disco polo i dance, występujący pod pseudonimem Czadoman, zafundował mi mały romans z Rudą. Tak właśnie nazwano nową wódkę, która niedawno pojawiła się na rynku. W odpowiedzi na kilka pytań dotyczących genezy alkoholu, napisano mi, że pomysł na Rudą Wódkę zrodził się kilkanaście miesięcy temu … Czytaj dalej Ruda Wódka by Czadoman

Wódka vs okowita: 11 czerwca 2021, Katowice [spotkanie degustacyjne]

Odkąd zacząłem interesować się światem wysokoprocentowych alkoholi kraftowych, często jestem adresatem pewnego pytania. "Czym różni się okowita od zwykłej wódki?" O to właśnie pytacie mnie najczęściej. Postanowiłem więc zorganizować spotkanie degustacyjne poświęcone właśnie temu zagadnieniu. Zapraszam więc na wydarzenie, podczas którego dowiesz się m.in: - jak powstaje wódka i skąd się wzięła, - czym różni … Czytaj dalej Wódka vs okowita: 11 czerwca 2021, Katowice [spotkanie degustacyjne]

Podole Wielkie & AleBrowar: okowity Crazy Mike, Smoky Joe, Hard Bride

Dwa Michały się spotkały i… BUM! Mamy trzy wyjątkowe pod wieloma względami okowity, które wjechały z hukiem na rynek polskich napojów wysokoprocentowych. Czekałem z recenzją, aż opadną nieco emocje po premierze trunków (nie chciałem przesadzić z entuzjazmem), ale… nie opadły 😊. No dobra, to od początku. Wyczekiwana premiera Miałem przyjemność być uczestnikiem znakomicie zorganizowanego, kameralnego … Czytaj dalej Podole Wielkie & AleBrowar: okowity Crazy Mike, Smoky Joe, Hard Bride

Podkarpacka Destylarnia Okowity: wywiad z Grzegorzem Pińczukiem

Ja patrzy się na kraft, surowce i planowane nowości w ofercie jednej z czołowych polskich gorzelni rzemieślniczych? Przeczytaj zapis mojej rozmowy z Grzegorzem Pińczukiem, właścicielem Podkarpackiej Destylarni Okowity. Linki do dodatkowych materiałów nt. PDO i jej produktów znajdziecie na końcu tekstu. Skąd pomysł na gorzelnicze rzemiosło w miejscowości Długie? Jak powstała Podkarpacka Destylarnia Okowity? Tradycje … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: wywiad z Grzegorzem Pińczukiem

Sudecka Manufaktura Alkoholi: niezobowiązujące alkoholowe prezenty

Z radością, sympatią, ale muszę też przyznać, że z nutą sceptycyzmu przyjąłem podarunek od Sudeckiej Manufaktury Alkoholi składający się z dwóch butelek wódki. Przyczyna radości oczywista –  któż by się zasmucił z powodu takiego prezentu 😊. Elementy zwątpienia wzięły się stąd, że markę znałem wyłącznie z Instagrama a i wujek Google niewiele potrafił na jej … Czytaj dalej Sudecka Manufaktura Alkoholi: niezobowiązujące alkoholowe prezenty

Drake Distillery: okowita z jabłek OVII

Ekipa z Drake Distillery specjalizuje się w znakomitych alkoholach z owoców. O ich produktach rzemieślniczych występujących pod marką  OVII pisałem na blogu już wielokrotnie. Dla zainteresowanych, na końcu tego tekstu umieściłem kilka linków. Dziś przybliżam, pochodzący z tej wielkopolskiej destylarni blend, powstały z dwóch odmian jabłek – spartan i golden delicious. Poznajcie okowitę z jabłek … Czytaj dalej Drake Distillery: okowita z jabłek OVII

Kraft w gorzelnictwie. Dlaczego warto spróbować?

Rynek browarów rzemieślniczych rozwija się w najlepsze. Coraz częściej, zamiast po prostu na piwo, idziemy na kraftową „ajpę” czy „dobrego RiSa”. Krótkie serie, wyjątkowe walory degustacyjne, ciekawe etykiety – na rynku, zdominowanym wcześniej przez koncerny, zrobiło się naprawdę kolorowo. Mało kto wie, że rzemieślnicza rewolucja przybiera na sile także w świecie polskich alkoholi wysokoprocentowych. Słyszeliście … Czytaj dalej Kraft w gorzelnictwie. Dlaczego warto spróbować?

Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita z ziemniaków

Jeśli chodzi o dostępne na rynku, polskie, rzemieślnicze destylaty z ziemniaka to naprawdę jest już w czym wybierać. Co może niektórych nieco dziwić, okowity ziemniaczane bardzo różnią się między sobą aromatem i smakiem, mimo, że wydawałoby się pochodzą z tego samego surowca. Jak to możliwe? To jeden z sekretów gorzelniczego kraftu. Jest tak wiele możliwości … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita z ziemniaków