Blog o wódce – 40procent.pl

Destyl = kraft do potęgi drugiej

Destyl = kraft2? No bo jak inaczej nazwać alkohol wyprodukowany metodami rzemieślniczymi, który poddano dalszej destylacji, również metodami rzemieślniczymi? Na taki pomysł wpadli Radosław Froń i Bartosz Wilczyński, którzy zsumowali swoją wiedzę i doświadczenie związane z alkoholami i gastronomią i postanowili wprowadzić mały ferment na rynku gorzelnictwa kraftowego. W wyniku destylacji wytłoków winogron, z których … Czytaj dalej Destyl = kraft do potęgi drugiej

Czarny Bocian, Biały Bocian, Biały Bocian Bio: krótkie porównanie

Biały Bocian to jedna z popularniejszych ostatnio marek alkoholi. Ta linia produktów, pochodząca z Polmosu Bielsko-Biała, składa się dziś z wódek czystych i smakowych napojów spirytusowych (których nie można nazwać wódkami, ze względu na zbyt niską moc alkoholu). Korzystając z okazji, że całkiem niedawno pojawił się Bocian Czarny, poniżej kilka słów o alkoholach: Biały Bocian, … Czytaj dalej Czarny Bocian, Biały Bocian, Biały Bocian Bio: krótkie porównanie

Gorzelnia Podole Wielkie zaprasza w odwiedziny

Wreszcie wakacje. Pandemia sprzyja wypoczynkowi w Polsce. Spędzałem akurat część urlopu na kempingu nad „polskim” morzem, gdzieś pomiędzy Dębkami a Łebą. Od Podola Wielkiego dzieliło mnie nieco ponad 40 kilometrów. Nie mogłem więc oprzeć się pokusie, aby odwiedzić słynącą m.in. ze znanych mi już, znakomitych alkoholi, gorzelnię. Obiekt właśnie otwiera się dla zwiedzających, czyli dla … Czytaj dalej Gorzelnia Podole Wielkie zaprasza w odwiedziny

Kruk: wódka manufakturowa z charakterem

Kruk zwyczajny. To jeden z powszechnie występujących w Polsce gatunków (a tak naprawdę podgatunków) ptaków, który zamieszkuje głównie w kompleksy leśne, choć często zauważany jest także na obrzeżach miast. W Polsce może kojarzyć się z przygnębiającym opowiadaniem Stefana Żeromskiego czy bohaterem bajki Ignacego Krasickiego. W innych kulturach przedstawiciel tego gatunku postrzegany jest często jako symbol … Czytaj dalej Kruk: wódka manufakturowa z charakterem

COVIIdówka: wysokoprocentowy pomysł na zarazę

Są destylarnie, które poza gorzelniczym kunsztem mogą pochwalić się także poczuciem humoru, dystansem do siebie i świata. Na pewno należy do nich gorzelnia Drake, która wypuściła na rynek trunek o nazwie COVIIdówka. O samym miejscu i jego alkoholach pisałem więcej w tekście: Drake – po owocach ich poznacie, tu przybliżam Wam, jako uzupełnienie wyjątkowy, i … Czytaj dalej COVIIdówka: wysokoprocentowy pomysł na zarazę

Drake: po owocach ich poznacie

Wielkopolska może kojarzyć się z ziemniakami, lub jak kto woli – pyrami. Tomasz Miler robi tu przecież znaną wódkę z dzikiem, produkowaną właśnie ze spirytusu ziemniaczanego. Drake postawił jednak przede wszystkim na owoce. Krzysztof Kaczor (ang. drake) stworzył w miejscowości Maksymilianowo ciekawe miejsce, w którym produkuje się i sprzedaje alkohole, a także pali kawę. Można … Czytaj dalej Drake: po owocach ich poznacie

Podole Wielkie: polskie pole na Twoim stole

To Podole jest naprawdę Wielkie, choć sama miejscowość należy raczej do małych. Znajdziecie tu prawdziwy kunszt gorzelniczego rzemiosła. Tutejsza destylarnia, z własnych surowców, produkuje znakomite trunki, które już w swym debiucie na Warsaw Spirits Competition (WSC) 2019 zdobyły liczne nagrody. Wyobraźcie sobie, że wszystkie, zgłoszone do konkursu alkohole z Podola Wielkiego zdobyły złote medale. Dodatkowo, … Czytaj dalej Podole Wielkie: polskie pole na Twoim stole

Bairille Honey: wyjątkowa okowita z miodu

Zainteresowałem się okowitą Bairille Honey, kiedy tylko otrzymałem jej próbkę do recenzji od redakcji magazynu o alkoholach Aqua Vitae. No bo nie dość, że to jest alkohol z miodu, to jeszcze leżakowany w dębinie przez trzy lata. Jak by tego było mało, to pierwszy taki trunek w Europie. Jak się okazuje, Bairille Honey, to jeden … Czytaj dalej Bairille Honey: wyjątkowa okowita z miodu

[Zaproszenie] Warsztaty degustacyjne 40procent.pl w Oświęcimiu, 13.03.2020

Na zaproszenie Jakob Haberfeld Story poprowadzę spotkanie degustacyjne w Oświęcimiu. A więc TEN piątek, trzynastego może okazać się dla Was szczęśliwy, przynajmniej jeżeli chodzi o nastrój :). Poza dziedzictwem Jakoba Haberfelda, w postaci trunków powstałych na bazie jego receptur, będą rarytasy z Chopin Distillery, będzie Grochowica, będzie też starzona okowita z miodu od Destylarni Piasecki. … Czytaj dalej [Zaproszenie] Warsztaty degustacyjne 40procent.pl w Oświęcimiu, 13.03.2020

Podkarpacka Destylarnia Okowity: poznaj produkty gorzelniczego kraftu

Witajcie w Podkarpackiej Destylarni Okowity. To tutaj, w murach gorzelni wybudowanej pod koniec XIX wieku, do dziś używa się tradycyjnej technologii parowej do produkcji alkoholu. W tym miejscu tajniki destylacji przechodzą z ojca na syna. Tu, doświadczeni gorzelnicy nie boją się eksperymentować i tworzyć zróżnicowane destylaty ze zbóż, owoców i ziemniaków. Szukacie dobrze pojętego kraftu? … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: poznaj produkty gorzelniczego kraftu