Pogadaliśmy sobie ostatnio z twórcą oryginalnych receptur na rynku rzemieślniczego kraftu. Artur Król, założyciel, właściciel i prezes zarządu Grochowica Spirits, opowiedział mi co nieco o kulisach tworzenia alkoholi. Poniżej zapis naszej rozmowy. Marcin: Artur, destylat z grochu? Skąd wziął się u Ciebie ten pomysł? Artur: A wiesz, pracowałem kiedyś w dużej firmie z branży górniczej … Czytaj dalej [Wywiad] Od grochu do beczki – rozmowa z Arturem Królem (CEO, Grochowica Sprits)
Blog o wódce – 40procent.pl
It’s a kind of magic: Jonston Gin Kind of Blue
Dawno temu, destylacja miała sporo wspólnego z alchemią. Alchemicy już wtedy potrafili robić z cieczami niezłe “czary-mary”. Mogłoby się wydawać, że te czasy minęły bezpowrotnie, tymczasem… Bum. Mamy gin, który zmienia kolor. I nie tak sam od siebie. Trzeba dodać toniku. Nieźle co? Takie receptury istnieją już na świecie, ale w naszym kraju, w rzemieślniczym … Czytaj dalej It’s a kind of magic: Jonston Gin Kind of Blue
Z wizytą w Smarduch Family Distillery, czyli od nalewek do okowit i ginów
Niedawno miałem okazję odwiedzić destylarnię rzemieślniczą Państwa Smarduchów, zlokalizowaną w Brzegu, w woj. opolskim. Dziś przybliżam Wam kilka najważniejszych informacji o Smarduch Family Distillery oraz marce Nalewki Kresowe. To właśnie od nalewek wszystko się tu zaczęło. Tradycje rodzinne Działalność Państwa Smarduchów interesuje mnie od kilku lat, ze względu na produkty wysokoprocentowe, jednak początki działalności zw. … Czytaj dalej Z wizytą w Smarduch Family Distillery, czyli od nalewek do okowit i ginów
Poczuj różnicę: spotkanie degustacyjne z marką Smarduch Family Distillery [Katowice, 25 marca 2023]
Mamy dla Was pomysł na niecodzienny, sobotni wieczór. Alkohole klasy premium, jakich nie znacie. Niepowtarzalny smak, autorskie receptury, najwyższa, polska jakość. Pod hasłem „Poczuj różnicę” poznacie podstawy sztuki degustacji oraz trunki dostępne tylko w sklepach specjalistycznych. 40procent.pl i katowicka Kawiarnia Nad Dachami zapraszają na spotkanie z wyjątkowymi, polskimi alkoholami rzemieślniczymi i ich twórcą. Bohaterami wydarzenia … Czytaj dalej Poczuj różnicę: spotkanie degustacyjne z marką Smarduch Family Distillery [Katowice, 25 marca 2023]
Podkarpacka Destylarnia Okowity: Gin Bieszczadu – dla odmiany
Podkarpacka Destylarnia Okowity (PDO), słynąca przede wszystkim z własnych okowit i nalewek, stworzyła także własny gin. Inspiracją było jedno ze zleceń kontraktowych (mówimy o takich wówczas, gdy inna firma zleca destylarni produkcję trunku i potem wprowadza go na rynek pod własną marką), realizowanych w tutejszej gorzelni. “Dlaczego nie zrobić własnego ginu?” - mógł pomyśleć podczas … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: Gin Bieszczadu – dla odmiany
Likier z dyni, destylat o smaku ciasteczek i marzenie z innej beczki – wywiad z Krzysztofem Kaczorem z OVII Spirits.
O tym, co słychać w wielkopolskiej gorzelni rzemieślniczej Drake Distillery, odpowiedzialnej za markę alkoholi OVII, rozmawiam z Krzysztofem Kaczorem, właścicielem i Mistrzem Gorzelnictwa. Drake (z jęz.ang. kaczor), to polska destylarnia założona w 2018 roku, która słynie przede wszystkim z destylatów owocowych. Jej flagowe produkty, to m.in. destylat wieloowocowy cOVIIdówka, geist z kwiatów czarnego bzu, czy … Czytaj dalej Likier z dyni, destylat o smaku ciasteczek i marzenie z innej beczki – wywiad z Krzysztofem Kaczorem z OVII Spirits.
Wódka kraftowa: skąd bierze się smak?
No cóż, aby wódka była wódką (czystą), musi spełnić szereg kryteriów narzucanych przez prawo. A dokładnie przez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych (...). Jednym z nich jest to, że wódka musi powstawać z tzw. alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, czyli spirytusu bardzo dokładnie oczyszczonego i wydestylowanego … Czytaj dalej Wódka kraftowa: skąd bierze się smak?
Czar Par: Moc i Słodycz. Katowice, 17 lutego 2023 [spotkanie degustacyjne]
Kiedy następne spotkanie? dopytujecie od jakiegoś czasu. No to jest. 40procent.pl i Kawiarnia Nad Dachami, przy wsparciu Partnerów, organizuje spotkanie degustacyjne. W roli głównej oczywiście polskie, wysokoprocentowe alkohole rzemieślnicze, ale... w dwóch wydaniach. "Czar Par: Moc i Słodycz" to spotkanie oparte o zestawy dwóch alkoholi wyselekcjonowanych tak, aby miały zbliżony smak, ale różne oblicza. Malina, … Czytaj dalej Czar Par: Moc i Słodycz. Katowice, 17 lutego 2023 [spotkanie degustacyjne]
No to Plum. I Imbir. Wódka botaniczna od Jonston Distillery
O tym, że śliwki wpadają nie tylko w kompot, a również do aparatu destylacyjnego wiemy już od dawna. Ale imbir? To Ci dopiero receptura. No i ta wódka botaniczna… O co tu chodzi? Poznajcie lepiej drugą wódkę smakową z Jonston Distillery. Czym jest Jonston Botanical Vodka Plum & Ginger? To druga z serii, po Lime … Czytaj dalej No to Plum. I Imbir. Wódka botaniczna od Jonston Distillery
Grochowica z beczki: nowe wcielenie w trzech odsłonach [Zapowiedź]
Minęło już ponad 3 lata, odkąd pierwszy raz pisałem o Grochowicy. Alkohol dla “Strąk-menów” zaskoczył wtedy recepturą, odwagą biznesową i, powiedzmy sobie szczerze, mocą. Destylat osiągający niemal 54% obj. alkoholu to nie był wtedy i nie jest wciąż częstym zjawiskiem. Nawet na rynku polskiego, gorzelniczego rzemiosła. Przez te 3 lata nieco się zestarzeliśmy. Jak się … Czytaj dalej Grochowica z beczki: nowe wcielenie w trzech odsłonach [Zapowiedź]
Ciekawe receptury wódek, okowit, likierów i ginów rzemieślniczych z 2022 roku.
2022. To nie był łatwy rok. Również w branży gorzelniczego rzemiosła. Mimo to, na rynku pojawiło si sporo nowości. Nowe roczniki, nowe rozlewy klasyków... ale były też nietypowe, ciekawe receptury, które zamieniano na nietuzinkowe produkty. Wybrałem te, które wydały mi się wyjątkowo interesujące i publikuję tu w postaci listy. Być może znajdziecie tu inspiracje zw. … Czytaj dalej Ciekawe receptury wódek, okowit, likierów i ginów rzemieślniczych z 2022 roku.
Wódki rzemieślnicze i okowity na świąteczny stół i na prezent [Inspiracje]
Oto kilka inspiracji zakupowych na święta. Nie tylko na prezent. Te trunki z pewnością zaskoczą uczestników okołoświątecznych spotkań. Niektóre są już w zestawach prezentowych, do pozostałych można dokupić specjalne, świąteczne opakowanie. Wódki i okowity do 100 zł Klasztorna Porterówka Dla mnie zdecydowany top wśród Klasztornych. Smaczny likier dla fanów ciemnego piwa. Jest tu sporo słodyczy, … Czytaj dalej Wódki rzemieślnicze i okowity na świąteczny stół i na prezent [Inspiracje]