Blog o wódce – 40procent.pl

Kraftowa „11”, czyli czego spróbować podczas MŚ w Katarze

Właśnie startuje mundial. Poniżej moja subiektywna "11" alkoholi, które warto wziąć pod uwagę podczas meczowych degustacji. Materiał "pół-żartem, pół-serio". Oczywiście odpowiedzialnych. Trzymamy kciuki na naszych! Najważniejsze życzenie No cóż, podobno nie jesteśmy faworytami. Potrzebujemy szczęścia. Temu szczęściu może dałoby się  jakoś dopomóc. Przydałby się jakiś dżin spełniający życzenia. Chociaż jedno – wyjście z grupy. A … Czytaj dalej Kraftowa „11”, czyli czego spróbować podczas MŚ w Katarze

Warsaw Spirits Competition 2022 [wyniki]

W tym roku Warsaw Spirits Competition był dla mnie wyjątkowy. Byłem członkiem jury a blog 40procent.pl należał do patronów medialnych przedsięwzięcia. Po raz pierwszy gali wręczenia nagród towarzyszył Festiwal, podczas którego można było spróbować wielu zgłoszonych alkoholi. Edycja 2022 to rekordowa ich ilość - ponad 360 konkurujących trunków. Poniżej najbliższe mi kategorie - te, w … Czytaj dalej Warsaw Spirits Competition 2022 [wyniki]

Wielkopolska „grappa”, czyli okowita ze skórek winogron od OVII

Volere è potere mówi włoskie przysłowie, czyli „chcieć znaczy móc”. Włosi i chcą i mogą robić znakomite grappy a Polacy nie… Co?! Potrzymaj mi destylat, a udowodnię Ci, że jest inaczej, powiedziałby niejeden gorzelnik. A niektórzy nawet poszli o krok dalej i… jak powiedzieli, tak zrobili. Należy do nich Krzysztof Kaczor, właściciel Drake Distillery odpowiedzialnej … Czytaj dalej Wielkopolska „grappa”, czyli okowita ze skórek winogron od OVII

Salud!, czyli Jonston Botanical Vodka Lime & Habanero

Marka Jonston, znana dotąd ze znakomitych ginów, z przytupem weszła na rynek wódek smakowych. Technologia i niemałe już know-how związane z nadawaniem aromatu i smaku destylatom z wykorzystaniem naturalnych składników roślinnych, zaprocentowały nową linią produktów. Jonston Distillery nazywa je wódkami botanicznymi. Poznajcie bliżej pierwszy produkt z tej serii: Jonston Lime & Habanero. Czym jest Jonston … Czytaj dalej Salud!, czyli Jonston Botanical Vodka Lime & Habanero

Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita z gruszek

Destylaty z gruszek należą do dość popularnych surowców wykorzystywanych przez gorzelników. Dostępność owoców, niezła wydajność w procesie destylacji oraz ciekawe walory smakowe powodują, że różnego rodzaju „gruszkowice” zdobyły uznanie wielu odbiorców. Jedną z pierwszych okowit z gruszek, których udało mi się spróbować, był destylat stworzony w Podkarpackiej Destylarni Okowity (PDO). Niedawno, postanowiłem wrócić do tego … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita z gruszek

Michał Paszota: o rozwoju w czasach turbulencji [wywiad]

O rozwoju w czasach turbulencji - tak zatytułowałem zapis mojej rozmowy z Michałem Paszota, współwłaścicielem gorzelni w Podolu Wielkim. Czasy niepewne - zarówno w kontekście geopolitycznym, jak i ekonomicznym. Niedawno zamieniliśmy z Michałem kilka słów o tym co było, jest i będzie. Jak przebiegła rozmowa? Szczegóły poniżej. MM: Michał, cieszę, że mamy okazję znowu porozmawiać. … Czytaj dalej Michał Paszota: o rozwoju w czasach turbulencji [wywiad]

PaniKa – likier, który ma dla mnie drugie dno

Mam w domu aż dwie Panie Ka. Katarzyna towarzyszy mi od ponad 14 lat a Kaja od nieco ponad 14 miesięcy… No więc PaniKa ma dla mnie dodatkowe znaczenie, choć w tym przypadku, może należałoby napisać drugie dno 😊. Czym jest PaniKa? To nowy likier cytrynowy wyprodukowany przez GETINGLASS w Drake Distillery. Jak przystało na … Czytaj dalej PaniKa – likier, który ma dla mnie drugie dno

Podole Wielkie: Ziemniak Innovator i jego Alter-Ego

W rolnictwie zbliża się pora na wykopki. Sporo odmian ziemniaków zbiera się przecież pod koniec września. To dobry moment, żeby przypomnieć, że ziemniak ziemniakowi nierówny 😊. Nawet tej samej odmiany. W zasadzie powinienem nazwę tego popularnego warzywa napisać przez duże „Z”, bo tak naprawdę chodzi mi o okowitę Ziemniak z Podola Wielkiego. A konkretnie o … Czytaj dalej Podole Wielkie: Ziemniak Innovator i jego Alter-Ego

Jestem jurorem, czyli 350 zgłoszeń na Warsaw Spirits Competition

Już ponad 350 alkoholi zostało zgłoszonych do tegorocznej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition (WSC), tym samym padł rekord w pięcioletniej historii imprezy. Wyniki konkursu, połączone z oficjalną galą wręczenia nagród zostaną ogłoszone 5 listopada w warszawskim klubie Kultura Wysoka. Po raz pierwszy, finał WSC będzie połączony z festiwalem alkoholi wysokoprocentowych. Dzięki temu, każdy, kto zechce … Czytaj dalej Jestem jurorem, czyli 350 zgłoszeń na Warsaw Spirits Competition

Po owocach ich poznacie, czyli 6 rzeczy, które musicie wiedzieć o OVII.

Produkty gorzelniczego rzemiosła coraz śmielej poczynają sobie na rynku. Do pionierów wysokoprocentowego, polskiego kraftu należy destylarnia Drake zlokalizowania w miejscowości Maksymilianowo w Wielkopolsce. Pod marką OVII powstają tu przede wszystkim owocowe destylaty, choć działa tu także winiarnia i palarnia kawy. Z racji moich zainteresowań, skupiam się na tych pierwszych. Poniżej kilka informacji na temat OVII … Czytaj dalej Po owocach ich poznacie, czyli 6 rzeczy, które musicie wiedzieć o OVII.

Podkarpacka Destylarnia Okowity: nalewka malinowa

Nalewki z Podkarpackiej Destylarni Okowity (PDO) zasługują na atencję. Dlaczego? M.in. ze względu na dość nietypową recepturę. Osobom, które zetknęły się ze światem polskiego, gorzelniczego rzemiosła Podkarpackiej Destylarni Okowity przedstawiać w zasadzie nie trzeba. Tych z Was, którzy chcieliby o gorzelni dowiedzieć się więcej zapraszam do lektury chociażby tekstu z 6 ciekawostkami o PDO, czy … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: nalewka malinowa

Gryka, Habanero, Pędy Sosny… czyli czego próbowaliśmy na Masterclass 40procent.pl

„Cześć. Czy chciałbyś poprowadzić masterclass w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Alkoholi Rzemieślniczych (12-15.08, Poznań)?” napisał do mnie w lipcu Marcin Czarnecki, prezes stowarzyszenia Polskie Destylaty. Zgodziłem się w ciemno. A kiedy dowiedziałem się, że będę mógł poprowadzić spotkanie, podczas którego zaprezentowane będą trunki eksperymentalne, prapremiery i inne unikalne destylaty, cieszyłem się jak dziecko w sklepie ze … Czytaj dalej Gryka, Habanero, Pędy Sosny… czyli czego próbowaliśmy na Masterclass 40procent.pl