Blog o wódce – 40procent.pl

Wasabi Farm Vodka: czy suszy przy sushi?

Próbowaliście kiedyś świeżego Wasabi? Ja ostatnio miałem okazję i to takiego prosto z farmy. Polskiej farmy wasabi.  Twórcy pierwszej polskiej wódki z tego popularnego japońskiego kłącza niedawno przysłali mi świeżutką, zieloną roślinę. Co ciekawe, smak świeżo startego wasabi różni się znacznie od tego, które zwykle dostajemy w formie zielonej masy dołączonej do sushi. Roślina po … Czytaj dalej Wasabi Farm Vodka: czy suszy przy sushi?

Polskie okowity i inne alkohole jako (nie)banalny prezent – lista prezentowa

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta … a Internet zalała fala poradników z pomysłami co kupić na prezent: dla niej, dla niego, dla rodziny, dla przyjaciół. Rynek polskich alkoholi rzemieślniczych też już trochę owładnęło to świąteczne szaleństwo. W ostatnim czasie pojawia się dużo świąteczno-zimowych nowości. Wybór prezentu może przyprawić o zawrót głowy. W zespole Kasia … Czytaj dalej Polskie okowity i inne alkohole jako (nie)banalny prezent – lista prezentowa

Destyl w wydaniu souvignier gris

Zbiory winogron za nami. To najlepszy a w zasadzie jedyny dobry czas, na produkcję destylatów z wytłoków gronowych. Wśród polskich marek rzemieślniczych, tworzących alkohole wysokoprocentowe, w alkoholach z winogron specjalizuje się Destyl. Jak dotąd, pod tym szyldem na rynku pojawiły się już trzy okowity z różnych szczepów winogron. Dokładniej są to okowity z wytłoków z … Czytaj dalej Destyl w wydaniu souvignier gris

Jonston Winter Time Gin, czyli GIN-gle bells.

Gin-gle bells, Gin-gle bells... Nie da się ukryć, że święta za pasem. Marka ginów rzemieślniczych Jonston Gin postanowiła wypuścić (nie pierwszą już) sezonową edycję ginu. Chodzi o to, aby rozgrzewał, aby kojarzył się ze świętami oraz przede wszystkim - aby smakował. Czy to się udało? Poznajcie bliżej Winter Time Gin. Marka Jonston Gin z Leszna … Czytaj dalej Jonston Winter Time Gin, czyli GIN-gle bells.

Destyl: kozia serwatka – tego jeszcze nie było

Raz kozie śmierć mogli powiedzieć sobie twórcy marki Destyl – Radosław Froń i Bartosz Wilczyński, kiedy wpadli na oryginalny (przyznacie chyba) pomysł stworzenia wysokoprocentowego alkoholu z koziej serwatki. Wprawdzie zaskakiwali nas już jednym z pierwszych polskich bierbrandów i swoimi okowitami z gronowych wytłoków, w tym ostatniej, w wydaniu riesling z rocznika 2020, ale surowiec z … Czytaj dalej Destyl: kozia serwatka – tego jeszcze nie było

Podole Wielkie i AleBrowar wprowadzają El Fruto, Salty Barbara i Rowing Jack

Jeśli nie wypijesz piwa, które sobie uwarzyłeś, zawsze możesz je przedestylować :). Piwa od AleBrowar można pić litrami, ale żal byłoby nie zostawić trochę, np. po 4000 litrów i zamienić na wyborne destylaty. El Fruto, Salty Barbara i Rowing Jack – to nazwy trzech nowych piwnych okowit powstałych dzięki kooperacji rzemieślniczej gorzelni Podole Wielkie i … Czytaj dalej Podole Wielkie i AleBrowar wprowadzają El Fruto, Salty Barbara i Rowing Jack

Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita z jabłek

Podkarpacka Destylarnia Okowity to alkohole w tradycyjnym, polskim, najlepszym wydaniu. Grzegorz Pińczuk (przeczytaj wywiad), właściciel gorzelni, pielęgnuje rodzinne tradycje rzemieślniczej produkcji alkoholi. To jeden z tych pionierów rynku, którzy odważyli się zaryzykować działalność w dziedzinie, która dopiero w Polsce raczkowała. Dziś gorzelniczy kraft rozwija się w najlepsze a Podkarpacka Destylarnia Okowity słynie w dużej mierze … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: okowita z jabłek

Poznaj wyniki IV Warsaw Spirits Competition (2021)

Spieszę z informacjami o wynikach najnowszej edycji Warsaw Spirits Competition. Przedstawiam Wam rezultaty w kategoriach, które są mi najbliższe, czyli tych, w których dominują lub odgrywają znaczącą rolę polskie destylaty. Czcionka zwykła - medal Złoty (gold) Czcionka szara - medal Srebrny (Silver) Czcionka złota - zwycięzca kategorii, podwójne złoto, Double Gold >>>  Szukajcie nagrodzonych alkoholi … Czytaj dalej Poznaj wyniki IV Warsaw Spirits Competition (2021)

OVII Spirits: wódka destylowana z pomidorami

Wódka z pomidorami w kategorii wódek owocowych? Okazuje się, że pomidor w znaczeniu botanicznym jest owocem, natomiast, z puntu widzenia rynku spożywczego (wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług) - warzywem. Bardzo niewielka ilość cukru  w pomidorach sprawia, że mało kto pomyślałby o tym, aby z pomidorów zrobić wysokoprocentowy alkohol. No, ale od czego mamy Drake … Czytaj dalej OVII Spirits: wódka destylowana z pomidorami

Podkarpacka Destylarnia Okowity: nalewka wiśniowa

Chyba każdy ma od czasu do czasu ochotę na coś słodkiego. W świecie gorzelniczego kraftu pojawia się coraz więcej nalewek i likierów. Naturalne składniki, krótkie linie, ciekawy smak. Tak jest w przypadku Podkarpackiej Destylarni Okowity, która poza okowitami, tworzy też własne nalewki. Dziś przypominam o nie do końca typowym w tym świecie trunku. Dlaczego? Zerknijcie … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: nalewka wiśniowa