Blog o wódce – 40procent.pl

Bairille Honey: wyjątkowa okowita z miodu

Zainteresowałem się okowitą Bairille Honey, kiedy tylko otrzymałem jej próbkę do recenzji od redakcji magazynu o alkoholach Aqua Vitae. No bo nie dość, że to jest alkohol z miodu, to jeszcze leżakowany w dębinie przez trzy lata. Jak by tego było mało, to pierwszy taki trunek w Europie. Jak się okazuje, Bairille Honey, to jeden … Czytaj dalej Bairille Honey: wyjątkowa okowita z miodu

[Zaproszenie] Warsztaty degustacyjne 40procent.pl w Oświęcimiu, 13.03.2020

Na zaproszenie Jakob Haberfeld Story poprowadzę spotkanie degustacyjne w Oświęcimiu. A więc TEN piątek, trzynastego może okazać się dla Was szczęśliwy, przynajmniej jeżeli chodzi o nastrój :). Poza dziedzictwem Jakoba Haberfelda, w postaci trunków powstałych na bazie jego receptur, będą rarytasy z Chopin Distillery, będzie Grochowica, będzie też starzona okowita z miodu od Destylarni Piasecki. … Czytaj dalej [Zaproszenie] Warsztaty degustacyjne 40procent.pl w Oświęcimiu, 13.03.2020

Podkarpacka Destylarnia Okowity: poznaj produkty gorzelniczego kraftu

Witajcie w Podkarpackiej Destylarni Okowity. To tutaj, w murach gorzelni wybudowanej pod koniec XIX wieku, do dziś używa się tradycyjnej technologii parowej do produkcji alkoholu. W tym miejscu tajniki destylacji przechodzą z ojca na syna. Tu, doświadczeni gorzelnicy nie boją się eksperymentować i tworzyć zróżnicowane destylaty ze zbóż, owoców i ziemniaków. Szukacie dobrze pojętego kraftu? … Czytaj dalej Podkarpacka Destylarnia Okowity: poznaj produkty gorzelniczego kraftu

Okowita z beczki, wódka z folwarku i nie tylko. Krótkie notki o 4 alkoholach

Jakiś czas temu, redakcja magazynu o alkoholach Aqua Vitae wysłała do mnie kilka alkoholi z prośbą o krótkie  recenzje. Możecie je znaleźć w najnowszym wydaniu periodyka oraz… poniżej 😊. Redakcji bardzo dziękuję za zaufanie a Wam, sygnalizuję rynkową obecność kilku trunków. Co najmniej jeden z nich dobrze znacie. A pozostałe? Domyślam się, że raczej nie. … Czytaj dalej Okowita z beczki, wódka z folwarku i nie tylko. Krótkie notki o 4 alkoholach

[ODWOŁANE] Spotkanie degustacyjne z Podkarpacką Destylarnią Okowity, Katowice, 27.03

[Edit: 20.03.2020] Z powodu epidemii koronawirusa, spotkanie odwołane :(. [Edit: 01.03.2019. Dziękuje Wam za zainteresowanie. Sprzedaż biletów na drugie otwarte spotkanie degustacyjne pod szyldem 40procent.pl zakończona. Widzimy się w barze Longway, w Katowicach, 27 marca. Do zobaczenia! Tym, którzy tym razem nie mogli lub nie zdążyli kupić biletów informuję, że będą kolejne spotkania... Szczegóły niebawem.] … Czytaj dalej [ODWOŁANE] Spotkanie degustacyjne z Podkarpacką Destylarnią Okowity, Katowice, 27.03

Relacja z pierwszych otwartych warsztatów 40procent.pl

Pierwsze, otwarte spotkanie degustacyjne „wódka: poczuj różnicę” zorganizowane pod szyldem 40procent.pl za nami. Niezwykle gościnne progi lokalu Longway: cocktail & vodka bar w Katowicach licznie wypełnili spragnieni wiedzy (i nie tylko) Uczestnicy. W ten piątkowy, chłodny (w końcu to 7 luty) wieczór atmosfera była naprawdę gorąca. Niespełna 20 osób zainwestowało swój czas i kilkadziesiąt złotych, … Czytaj dalej Relacja z pierwszych otwartych warsztatów 40procent.pl

Chopin Vintage: (nie)wódka starzona w beczkach dębowych

Destylarnia Chopin w Krzesku należąca do siedleckiego Polmosu wielokrotnie udowodniła, że potrafi sprostać nazwie swojej marki. To tu powstają alkohole, które przechodzą do annałów polskiego gorzelnictwa. Z całej gamy wytwarzanych tu trunków, pisałem już o Młodym Ziemniaku i linii SINGLE. Tym razem przybliżam Wam alkohole Chopin Vintage, pionierskie na rynku polskim trunki, które nawiązują do … Czytaj dalej Chopin Vintage: (nie)wódka starzona w beczkach dębowych

Wódki Dalkowski: łyk historii, smaki Torunia

1921. To był ciekawy rok. Wtedy na świat przyszli m.in. Tony Halik, Stanisław Lem, Kazimierz Górski, czy Michalina Wisłocka. W Berlinie uruchomiono pierwszy w Europie odcinek autostrady o dł. 10 km a Józef Piłsudski wziął ślub z Aleksandrą Szczerbińską. Było też niespokojnie - na południu kraju wybuchło III Powstanie Śląskie. Ten rok miał także swoje … Czytaj dalej Wódki Dalkowski: łyk historii, smaki Torunia

SINGLE: destylaty eksportowe w sześciu odmianach

W świecie whisky określenie single malt to zwykle synonim wysokiej jakości, szlachetności i dobrego smaku. Aby na etykiecie whisky mogło znaleźć się to sformułowanie, alkohol musi spełnić szereg wymagań. Dotyczą one m.in. wykorzystanych surowców (musi to być jęczmień), procesu produkcji (destylacja  wyłącznie w miedzianych alembikach) czy pochodzenia (zawartość butelki nie może pochodzić z więcej niż … Czytaj dalej SINGLE: destylaty eksportowe w sześciu odmianach

[Wyprzedane] Wódka, poczuj różnicę: przyjdź na warsztaty degustacyjne, Katowice, 07.02.2020

Drodzy Czytelnicy, dziękuję za zainteresowanie i rejestrację na warsztaty. Potrzebowaliście niespełna 11 dni aby wykupić wszystkie bilety. Od 28 grudnia wszystkie miejsca są już WYPRZEDANE. Poniższy tekst możecie więc traktować czysto informacyjnie. Po udanym spotkaniu, które udało mi się przeprowadzić w październiku tego roku dla grupy zorganizowanej, postanowiłem pójść za ciosem. Czas na PIERWSZE OTWARTE … Czytaj dalej [Wyprzedane] Wódka, poczuj różnicę: przyjdź na warsztaty degustacyjne, Katowice, 07.02.2020