Muszę Wam powiedzieć, że nie spodziewałem się, że w tym trudnym, jak by nie było czasie, polscy producenci alkoholi wysokoprocentowych wprowadzą na rynek aż tyle innowacyjnych trunków. Relatywnie niewielka skala, profesjonalny sprzęt do destylacji, kompetencje i odwaga gorzelników – to wszystko zaowocowało wieloma nowymi produktami. Pojawiło się wiele premier opartych o tradycyjne surowce – zboża, ziemniaki, popularne owoce. Nie zabrakło też trunków powstał niecodzienne dość receptury. Oto, kilka tylko przykładów:
Drake (OVII) Spirits – wódka z pomidorami
Wielkopolska Drake Distillery, która słynie przede wszystkim z destylatów owocowych, zaskoczyła rynek wódką smakową stworzoną z wykorzystaniem dość niecodziennego surowca – pomidorów. Twórcy takich rarytasów cOVIIdówka, destylat z kwiatów czarnego bzu czy wódka z truskawkami, tym razem zajrzeli do świata warzyw. Pomidory macerowano w spirytusie zbożowym i poddano powolnej destylacji w miedzianym alembiku. Tak powstał trunek, który w smaku przypomina keczupowe chrupki i zupę pomidorową.
Smarduch Family Distillery – Wódka żytnia ogórek zielony
Skoro pomidory, to dlaczego nie ogórki? Stanisław „Stanley” Smarduch ze Smarduch Family Distillery stworzył w tym roku swój nowy trunek powstały poprzez zmieszanie wódki żytniej z destylatem z zielonych ogórków, w większości obranych ze skórek. Tak powstał trunek, którego zapach i smak przypomina mizerię.
Horst – wódka bardzo czysta
Twórcy Grochowicy (pierwsza w tej części Europy okowita z grochu) w 2021 roku wprowadzili na rynek także swoje pierwsze wódki. Jedną z nich jest Horst, w której bazą jest mieszanka spirytusu ziemniaczanego z destylatem z… grochu. Nietypowe połączenie oraz leżakowanie sprawiły, że wódka uzyskała ciekawe walory smakowe. Zapach i smak wanilii łączy się tu z nutami gotowanych roślin strączkowych i świeżych warzyw. A więc jest to nie tyle wódka bardzo czysta, ile „wódka bardzo wyjątkowa”.
Wasabi Farm Vodka
Bardzo ciekawy trunek z uprawianego w Polsce, niedaleko Radomia, wasabi odmiany Mazuma. Bazą jest tu mieszanka spirytusów zbożowego i ziemniaczanego, w której macerowano świeże kłącza wasabi. Całość potem poddano destylacji. W efekcie powstała wódka o bardzo intensywnym aromacie i smaku, który przypomina świeżo startą roślinę wasabi. Znakomita do sushi.
Destyl kozia serwatka
Marka Destyl pozyskała serwatkę z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „Figa” zlokalizowanego w Mszanie i zdecydowała się poddać ten niecodzienny surowiec destylacji. Wyzwanie podjęła Podkarpacka Destylarnia Okowity, która zamieniła serwatkę na wysokoprocentowy (aż 57%) destylat. Tak powstał wyjątkowy trunek, którego zapach i smak przypomina kozie mleko i tłusty, słony twaróg. Sami twórcy mówią o nim „love it or hate it”. I trudno się dziwić, jest t ona pewno trunek dla wymagających. Nie lada gratka dla kolekcjonerów i fanów smaków wyjątkowych.
Podole Wielkie Innovator i Innovator Alter Ego
Gorzelnia w Podolu Wielkim pokazała wraz z premierą nowego rocznika swoich okowit, że nie tylko rodzaj surowca wpływa na finalny smak trunku. Poprzez zmiany w procesach zacierania, fermentacji i destylacji z tej samej odmiany ziemniaka uzyskano tu okowity o różnych profilach smakowych. Innovator i Innovator Alter Ego to dwa alkohole z tego samego surowca, ale różniące się istotnie zapachem i smakiem. W ramach tego rocznika dostępne są również najnowsze rozlewy okowit z pszenicy, jęczmienia i żyta.
Okowita z czerstwego chleba
Nie można przejść obojętnie obok pomysłu firmy Handelek, która prowadzi w Krakowie bistro śniadaniowe oraz piekarnię rzemieślniczą. Bartłomiej Rak, zainspirowany współczesnymi trendami „zero waste” oraz rynkiem austriackim, wpadł na pomysł stworzenia alkoholu z suchego chleba pochodzącego z piekarni rzemieślniczych. Pieczywo poddano destylacji w Podkarpackiej Destylarni Okowity i uzyskano ciekawy trunek o wyjątkowych walorach smakowych. Trunek, w swym debiucie na IV Warsaw Spirits competition zgarnął podwójne złoto, zwyciężając w silnej kategorii okowity i destylaty zbożowe oraz bierbrand.
Okowity piwne
Rok 2021 to także udane efekty współpracy gorzelników i piwowarów. Sama tylko kooperacja AleBrowaru z Podolem Wielkim zaowocowała aż sześcioma nowymi piwnymi okowitami. W maju mieliśmy premierę Crazy Mike, Smoky Joe i Hard Bride a w październiku – Rowing Jack, Salty Barbara i El Fruto. Pojawił się też Minister – destylat z piwa od Browaru Minister – powstający w IMA Distillery. Zadebiutował też HOP#1 od browaru Nook, destylowany w Podolu Wielkim i sporo innych… Świat piwa, wniósł do gorzelniczej rzeczywistości nie tylko surowiec. Również etykiety destylatów zaczęły przypominać koloryt znany ze świata piwa rzemieślniczego.
Jonston Gin – Winter Time Gin
Jonston Distillery, pierwsza polska destylarnia, w której tworzy się wyłącznie gin, zadebiutowała w tym roku i ma już cztery produkty. Po udanej premierze dwóch pierwszych produktów Jonston Gin – Polish Dry Gin oraz Jonston Gin – Hibiscus Infused Gin, które weszły do regularnej produkcji, marka postawiła także na edycje sezonowe. Jedną z nich jest Winter Time Gin, który oparto o recepturę skomponowaną wokół cytrusów takich jak pomarańcze i mandarynki. Wykorzystano też sporą porcję kakao. Oprócz klasycznej mieszkanki ziół i przypraw, macerat wzbogacono m.in. o owoce tarniny i żurawiny. Znakomity do zimowych koktaili, choć złożony smak i aromat sprzyja także degustacji trunku bez dodatków.
Jakob Haberfeld Miodonka i Wiśniówka
Warto zwrócić uwagę także na świat likierów. Marka Jakob Haberfeld postanowiła poddać swoją Wiśniówkę oraz wódkę miodową maturacji w beczkach. Dzięki pozyskanym z browaru Nook beczkom po piwie Musk (styl Russian Imperial Stout), w którym wcześniej leżakowała whisky Laphroaig, udało się stworzyć alkohole o ciekawym profilu smakowym. Wiśnia z wędzonką w tle i wódka miodowa z nutami dymu i czekolady to dość nietypowe połączenia.
A było tego więcej…
Wyjątkowe trunki wprowadziły także marki takie jak: Wolf & Oak (np. destylat z bananów), Duch Sadu (wódka trawa żubrowa), Legacy (żytnia z miodem), Waszkówka (macerat korzenno-ziołowy na bazie destylatu kukurydzianego), Gospodarstwo Rolne Urbanek Andrzej (okowita z truskawek i okowita z żyta i jabłek)… Do tego liczne giny, nalewki i inne destylaty stworzone w oparciu o nietuzinkowe, autorskie pomysły. Wydaje się, że rynek kwitnie a rok 2022 przyniesie jeszcze więcej ciekawych nowości. Już nie mogę się doczekać.